Δισπηλιό – Τζηκαλάγιας » να αναζητηθούν και να αποδοθούν ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ οι ποινικές ευθύνες »

ΥΓΕΙΑ και ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Με αφορμή το πρόσφατο ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση της μόλυνσης του νερού της γεώτρησης στο Δισπηλιό,έχω να καταθέσω:
Α)Διαπιστώσεις
1)το νερό επαρκές σε ποσότητα αλλά κυρίως υγιεινό σε ποιότητα είναι απαραίτητο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου.Η διασφάλιση των ανωτέρω αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση κάθε πολιτισμένης πολιτείας.
2)για την αύξηση του ορίου ζωής στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο τις τελευταιες 7 δεκαετίες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το υγιεινό νερό.
3)ο ποταμός Αλιάκμονας μέχρι τέλη δεκαετίας του’70 ήταν καθαρός.Γλυκιά μου ανάμνηση αποτελεί η <βρύση>που φτιάχναμε 2-3 μέτρα μακριά απο την κοίτη του ποταμού και 3-4 ώρες μετά το κολύμπι,το ψάρεμα και τα εφηβικά παιχνίδια ξεδιψούσαμε από ένα καθαρό και δροσερό νερό που είχε μαζευτεί.
4)από τα μέσα της δεκαετίας του’80 ήρθε η ανάπτυξη!! με την δημιουργία βυρσοδεψείων.Αμέσως έγινε εμφανής η αλλαγή της όψης των νερών του Αλιάκμονα,ιδιαίτερα στις περιόδους ξηρασίας.Η δυσοσμία έκτοτε σε μεγάλη απόσταση από αυτές τις επιχειρήσεις απερίγραπτη.
5)οι γιατροί γνωρίζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά βρογχικού άσθματος και δερματοπαθειών.Είναι άλλο αντικείμενο η διερεύνηση της αύξησης των καρκινογενέσεων που χωρίς αμφιβολία προκαλούνται
Β)Προτάσεις
1)ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ καμμία μελέτη και κανένας καινούριος νόμος.
2)Οι πολιτικοί προιστάμενοι των υπηρεσιών υγείας έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση υγιεινού νερού.Λόγω της σοβαρότητος του θέματος ελπίζω να έχουν ζητήσει την συνδρομή του πιο αρμόδιου φορέα που είναι τα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας των Ιατρικών Σχολών.Αυτοί έχουν τους επιστήμονες,τον εξοπλισμό και την γνώση για να έρθουν εδώ και σε σύντομο χρόνο ,ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ,να αποφανθούν για όλες τις πτυχές του καυτού θέματος.Θα ελέγξουν πως έγιναν οι αδειοδοτήσεις των πιθανά ρυπογόνων επιχειρήσεων και εάν έκτοτε τηρούνταν ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ οι προυποθέσεις συνέχισης και διατήρησης της ασφαλούς λειτουργίας τους.Θα ξεκαθαρίσει εάν ήσαν αληθινές οι ανακοινώσεις περί της ποιότητας του πόσιμου νερού.
3)Μόλις εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα ,πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να εκτελεσθούν.Αν χρειασθεί να διακοπεί η λειτουργία επιβλαβών δραστηριοτήτων η να συνεχίσουν να λειτουργούν εφ’όσον μπορούν να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θα τεθούν.
4)Εάν διαπιστωθεί αμέλεια υπαλλήλων,οι πολιτικοί προίστάμενοι να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.Εάν υπάρχει ευθύνη πολιτικού ηγήτορος ο αμέσως υψηλότερης βαθμίδος, π.χ ο Υπουργός να πράξει αυτό που έχει υποχρέωση(αργία κ.λ.π).Οι δε ποινικές ευθύνες εξυπακούεται πως πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ από την αδέκαστη Δικαιοσύνη.Γιατί ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ είναι η υγεία και η σωματική ακεραιότητα του πολίτη.-

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ

Ιατρός-πρ.Βουλευτής Καστοριάς

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Ιούλιος, 2018, 9:05 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr