Θα “φορτώσουμε” όλες τις ευθύνες για ότι έγινε στον Έβρο στους 2 στρατιωτικούς; Τι έγραψε ο Μ.Κωσταράκος

H EE φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών μας. Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ δεν είχε σχετική ενημέρωση. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από ένα από τα πολλά κείμενά του στο facebook, με τίτλο “Ποτέ ξανά ένα τέτοιο δράμα!!..”

Στο κείμενό του ο κ.Κωσταράκος γράφει μεταξύ άλλων:

“… Δεν ξέρω σε ποιον παράγοντα και σε τι, σε ποια ενδεχόμενα ανταλλάγματα ή βάση ποιων τουρκικών σχεδιασμών, οφείλεται πραγματικά η ξαφνική απελευθέρωσή τους. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα μας αποκαλύψουν σε τι πραγματικά αποβλέπει η Τουρκία και ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της. Ελπίζω να μην βιώσουμε κάποια πολύ δυσάρεστη έκπληξη…”

Τι έφταιξε κατά τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ;

“… Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή σε όλους τους στρατιωτικούς μας, όλων των Κλάδων και όλων των βαθμών: «Ποτέ ξανά Έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι ή όμηροι, ούτε καν σε καιρό ειρήνης» ή αν θέλετε διαφορετικά «οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν παραδίδουν ποτέ και για κανένα λόγο τα όπλα τους». Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να παραβιάζουμε τα σύνορα ή τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο των γειτόνων και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες με τραμπουκισμούς και νέες προκλήσεις. Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ίδιον των άλλων… Αυτό το οποίο λέω είναι ότι, ανεξαρτήτως των περιστάσεων, ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, οι Έλληνες στρατιώτες (με τη ευρεία έννοια του όρου) δεν παραδίδουν αμαχητί τα όπλα τους. Η παράδοση των όπλων ή των ίδιων των μαχητών δεν πρέπει να αποτελεί διαθέσιμη και υπαρκτή επιλογή ποτέ και για κανένα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις…”

Θεωρούσαμε ότι αυτό είναι το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου που έχουν μάθει οι στρατιωτικοί μας. Ο κ.Κωσταράκος όμως γράφει:

“Κατά τη γνώμη μου, οι στρατιωτικές ηγεσίες θα πρέπει από τις 2 Μαρτίου (που άρχισε η ομηρεία των στελεχών μας) να έχουν ήδη εκδώσει τις απαραίτητες διαταγές ώστε αυτή η αυτονόητη διδασκαλία να επαναληφθεί σε όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως Μάχης, Υποστηριξεως και Εκπαιδεύσεως. Παντού. Στις Στρατιωτικές Σχολές, στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως, στους Σχηματισμούς και τις Μονάδες Εκστρατείας, στα Πολεμικά πλοία και στις Σμηναρχίες. Όπου υπάρχουν και υπηρετούν Έλληνες στρατιωτικοί. Καθημερινά. Συνεχώς. Έως ότου να γίνει συνείδηση. Και μετά, ξανά. Αν δεν εχει γίνει η αυτονόητη αυτή έκδοση διαταγών πρέπει να γίνει αμεσα. Σήμερα. Εμείς οι παλιότεροι έχουμε πιθανόν σημαντικό μερίδιο ευθύνης που αφήσαμε λόγω της πολυετούς ειρήνης να ξεχαστεί αυτή η αρχή της μη παράδοσης των όπλων, που αποτελεί για εμένα προσωπικά την πεμπτουσία της στρατιωτικής τιμής. Δεν χρειάζεται κήρυξη πολέμου για να τιμάς τα όπλα σου και να τα υπερασπίζεσαι…”

Να επισημάνουμε ότι ένα 24ωρο πριν από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας ο κ.Κωσταράκος με εκτενέστατη ανάρτησή του πάλι στο facebook έκανε προτάσεις για το τι έπρεπε να γίνει και οι προβλέψεις που έκανε από την πραγματικότητα διαψεύστηκαν ολοκληρωτικά λίγες ώρες μετά.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ δεν βρίσκει μια λέξη να γράψει για τις πιθανές ευθύνες της ηγεσίας του Στρατού. Θα γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμάς για το τι συνέβη στον Έβρο την 1η Μαρτίου. Όπως θα γνωρίζει ότι η όποια χαλαρότητα εμφανίζεται στο στράτευμα ξεκινά πάντα από ψηλά και εξαπλώνεται. Θα ήταν χρήσιμο να διαβάζαμε την άποψή του για το πως σε μια περίοδο που ο δείκτης έντασης στα ελληνοτουρκικά ήταν στο κόκκινο, δύο στρατιωτικοί μας κινούνταν στα σύνορα του Έβρου, μ΄ ένα όπλο…

Επειδή η απόδοση ευθυνών για το δράμα που περιγράφει ο κ.Κωσταράκος είναι διαδικασία που δεν μπορεί να αποφευχθεί, φοβόμαστε ότι το να προσπαθήσουμε να τις φορτώσουμε στους στρατιωτικούς που “δεν έχουν μάθει το μάθημά τους” που λέει “δεν παραδίδουμε τα όπλα μας”, είναι και άδικη και επικίνδυνη. Στον Έβρο δεν φταίνε μόνο οι “μαθητές” αλλά πρώτα απ΄ όλα οι “δάσκαλοι”.

militaire.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Αύγουστος, 2018, 10:43 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Θα “φορτώσουμε” όλες τις ευθύνες για ότι έγινε στον Έβρο στους 2 στρατιωτικούς; Τι έγραψε ο Μ.Κωσταράκος”

 1. Ήρωες ή η ντροπή και η ξεφτίλα μας ;

  Δεν ξέρουμε επακριβώς ποιος έχει ευθύνες και πως αυτές επιμερίζονται .

  Ένα όμως νομίζω , ότι ξέρουμε πολύ καλά και καταλαβαίνουμε όλοι μας : Ότι τις ευθύνες δεν τις έχουν οι……..Τούρκοι !

  Για να βρεθείς αιχμάλωτος και στη φυλακή , προφανώς δεν φταίει αυτός που σε αιχμαλώτισε · φταις εσύ και ο στενός σου περίγυρος που αιχμαλωτίστικες .

  Φαίνεται πάντως σαν καλό σημάδι ,το ότι οι επαγγελματίες ιδικοί αρχίζουν και σκέπτονται για ευθύνες , προ παντός για δικές μας ευθύνες ………

  Επειδή όμως τα αιχμαλωτισθέντα παιδιά , θα μπορούσαν να είναι και δικά μας παιδιά κι εμείς οι δικοί τους γονείς ή συγγενείς , προτείνω …..σιωπητήριο !
  Κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό μας πληγώνει όλους , νομίζω εξ ίσου · όλους .

  Κι όταν λέω σιωπητήριο , το εννοώ προς κάθε κατεύθυνση : Ίσως είναι καλύτερα κάποιοι να μην αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ήρωες , γιατί γεννάται τρομερό δίλημμα : Ήρωες ή η ντροπή και η ξεφτίλα μας ; η δική μας ξεφτίλα ! όχι μόνο η δική τους .

  Καλύτερα ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε .
  Οι επαγγελματίες ειδικοί στο στενό τους κύκλο ας εξετάσουν ,κι ας βγάλουν τα χρήσιμα συμπεράσματα .

  Στο δημόσιο διάλογο ,νομίζω , καλύτερα ας σιωπήσουμε κι ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε .
  Αν θυμάμαι καλά τον Σεφέρη :
  Άρωμα πεύκου και σιγή
  γρήγορα θα γιάνουν την πληγή …..

  Έχουμε λίγο καλοκαίρι ακόμη μπροστά μας να μας προσφέρει και άρωμα και σιγή………

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr