ΣτΕ: Καλώς η Εκκλησία της Ελλάδος κατέβαλε φόρο για έσοδά της από εκμίσθωση αστικών ακινήτων

Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με τρεις αποφάσεις του ότι τα εισοδήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος από την εκμίσθωση αστικών ακινήτων της δεν απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και καλώς η Εκκλησία της Ελλάδος κατέβαλε φόρο περίπου 2,9 εκατ. ευρώ για αυτά την τριετία 2011-2013.

Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε ο προϊστάμενος της Α’ ΔΟΥ Αθηνών να ανακαλέσει μερικώς, λόγω πλάνης, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2011-2013 (διαχειριστικά έτη 2010-2012), που την υποχρέωναν να καταβάλλει συνολικό φόρο ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ζητούσε να αναγνωριστεί ότι το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώθηκε από την εκμίσθωση των 164 αστικών ακινήτων της απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και ότι για αυτόν τον λόγο πρέπει να της επιστραφούν περίπου 2,9 εκατ. ευρώ (εισόδημα από τα επίμαχα ακίνητα) ως αχρεωστήτως καταβληθείς φόρος εισοδήματος.

Το ΣτΕ, όμως, με τις υπ’ αριθμ. 1731-1733/2018 αποφάσεις του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) απέρριψε τις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και επικύρωσε αντίστοιχες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαλλαγή από τον φόρο που προβλεπόταν από το νομοθετικό διάταγμα 2185/1952 για τα νομικά πρόσωπα καταργήθηκε το 1971 με το νομοθετικό διάταγμα 1077/1971.

«Έκτοτε η Εκκλησία της Ελλάδος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού, κατά τα άρθρα 99, 101 και 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπόκειται σε φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα από τα παραχωρηθείσα σ’ αυτήν δυνάμει της σύμβασης του 1952 αστικά ακίνητα (σ.σ.: συνολικά είναι 164 ακίνητα)» αναφέρει το ΣτΕ.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 12 του νόμου 3842/2010 για τη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα δεν επέφερε αλλαγή στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Σεπτέμβριος, 2018, 10:23 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “ΣτΕ: Καλώς η Εκκλησία της Ελλάδος κατέβαλε φόρο για έσοδά της από εκμίσθωση αστικών ακινήτων”

 1. Δρ.Γερασ.(Μάκης) Κουσουνής

  Ως γνωστόν δέν υπάρχει ούτε ένας ΕΛΛΗΝΑΣ, ούτε ένας νομιμος μετανάστης, ούτε ένα μαγαζάκι ,ούτε μικρή έως τεράστια επιχείρηση,ούτε πολίτης ακόμη καί με τεκμαρτό εισόδημα,ούτε ακόμη καποιος σύλλογος…γονεων καί κηδεμόνων ,ούτε οποιαδήποτε καλύβα έως τεράστιο παλάτι ,ούτε ένας Ιερός Ναός,ούτε καί ή Εκκλησία τής Ελλάδος πού τρέφει κάθε μέρα εκατομμύρια πεινώντες δυστυχείς Ελληνες καί Ελληνόπουλα,ούτε οτιδήποτε…φυτρώνει στήν χώρα μας ,ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ στό κράτος. Κι όμως υπάρχει ένα Νομικό Πρόσωπο, που ανήκει σε μία ελαχίστη μή Ελληνική εθνότητα πού κάποιες ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ δυνάμεις απαίτησαν καί ΕΠΕΒΑΛΑΝ στό Ελληνικό Κρατος,να το θεσμοθετησει. ώς.. Δημοσίου Δικαίου καί ΕΝΏ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ , ναί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ..ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ!!!
  Όποιος βρει την απάντηση, ώς γνήσιος Έλληνας,δηλαδή ώς γνήσιο υποζύγιο καί ,φιλότιμο…κοροιδο ,θά κερδίσει…έναν πατσά στη λοταρία…..

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr