Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ.€ – Στη φυλακή μόνον ο Αποστολίδης

16 μήνες μετά  την έναρξη της δίκης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τους πρώην προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζικά στελέχη – Ένοχοι κρίθηκαν εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»

Αθώος και ο ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ

 

Σε αθωωτική κρίση για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε με απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (β΄ βαθμός) όσον αφορά τους κατηγορούμενους πρώην προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζικά στελέχη που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως απάτη, απιστία και εγκληματική οργάνωση. Η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μαραθώνια και η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε έπειτα από 16 μήνες από την έναρξη της δίκης.

Ένοχοι κρίθηκαν δύο κατηγορούμενοι 

Αντίθετα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε καταδίκασε δυο εκ των κατηγορούμενων για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η καταδίκη αφορά στους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις». Πρόκειται τους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επιβλήθηκε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή με αποτέλεσμα να οδηγείται στη φυλακή. Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

 

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι: Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε επιβάλει στους κατηγορούμενους καθείρξεις από 15 έως 25 έτη. Επίσης είχαν επιβληθεί και χρηματικές ποινές, με μια εξ αυτών να αγγίζει το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ.

Κέρδη και ζημίες για τα ταμεία και το δημόσιο

 

Ως προς το αν ζημιώθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο από τα δομημένα ομόλογα, εκείνο που αναδείχθηκε στη δίκη -αλλά σημείωσαν και αναλυτές που είναι γνώστες του ζητήματος- είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου εάν τα διακρατούσαν, αφού τα ομόλογα αυτά δεν υπάγονταν στο PSI και δεν «κουρεύτηκαν» το 2012.

Όπως κατέστη σαφές στην ακροαματική διαδικασία, εκ των πραγμάτων, αν τα Ταμεία είχαν κρατήσει το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2019, θα είχαν κερδίσει από την απόδοση της δόμησης, αλλά και από το γεγονός ότι αυτά είχαν εκδοθεί με βάση το Αγγλικό Δίκαιο. Έτσι δεν θα υπόκειντο σε καμίας μορφής «κούρεμα» ή μείωση του κεφαλαίου τους, όπως αυτή που που υπέστησαν τα κοινά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το 2012 και έτσι έχασαν τα Ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ από την περιουσία τους. 

Ταυτόχρονα υπουργείο Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να κέρδιζε και πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Σεπτέμβριος, 2018, 8:41 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr