Το κυνήγι της ευτυχίας….

Σπάνια θα ακούσουμε κάποια ευχή να μην περιέχει τη λέξη ευτυχία. « Εύχομαι κάθε ευτυχία…», «…να είσαι πάντα ευτυχισμένος…», «…να ζήσετε ευτυχισμένοι….» και πολλά ακόμη.
Η ευτυχία είναι μία έννοια που απασχόλησε πολλούς αρχαίους φιλοσόφους και ανθρώπους του διαφωτισμού. Ο Σωκράτης έγραψε: « Το μυστικό της ευτυχίας δεν βρίσκεται στην αναζήτηση, αλλά στο να είσαι ικανοποιημένος με όσο γίνεται λιγότερα», ο Πυθαγόρας: «Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου» και ο Μοντεσκιέ: «Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι, θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους και αυτό -σχεδόν πάντα- είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους από ό,τι είναι». 
Η ευτυχία του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Διαφέρει, όμως, ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε, ο καθένας μας ξεχωριστά και οι επιλογές που κάνουμε στην προσπάθεια να γίνουμε ευτυχισμένοι. Στη ζωή πρέπει να μοιράζεσαι, να συνυπάρχεις, να συνεργάζεσαι, να προσφέρεις. Η παρουσία άλλων ανθρώπων στη ζωή μας, σαφώς και επηρεάζει την ευτυχία μας, γιατί είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν είμαστε μόνοι. Δεν πρέπει, όμως, να εξαρτόμαστε από τους ανθρώπους γύρω μας, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί εμείς έχουμε το τιμόνι της ζωής μας. Εξάλλου, όταν είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, είναι και οι άνθρωποι που αγαπάμε και έχουμε δίπλα μας. 
Ευτυχία σημαίνει να είμαστε καλά, να είμαστε υγιείς, να είμαστε ικανοποιημένοι με ότι κάνουμε, να έχουμε αυτά που επιθυμούμε, να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Ευτυχία σημαίνει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε, να τους δίνουμε αξία και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, χωρίς αυτό όμως να μας γίνει έμμονη ιδέα, γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μία διαδικασία άγχους, να χάσουμε το παρόν και να κυνηγάμε συνεχώς το μέλλον. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να ευτυχίσουμε, χάνουμε πολλές φορές την ηρεμία μας, δεν μας ικανοποιεί τίποτα, επικεντρωνόμαστε σε έναν στόχο και αδιαφορούμε για τα υπόλοιπα. Ότι κι αν μας προσφέρει η ζωή, έχει τη δική του ξεχωριστή αξία και θέση. Έχει το δικό του ρόλο στην ιστορία μας. Κι όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πριν να είναι αργά. Πριν τα χάσουμε στην προσπάθεια να αναζητήσουμε κάτι καλύτερο. Βλέπουμε ανθρώπους να μην είναι ικανοποιημένοι με τίποτα. Να μην τους αρκούν αυτά που έχουν, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα μισά, να προσπαθούν να αποκτήσουν κι άλλα γιατί νομίζουν ότι αποκτώντάς τα θα είναι πιο ευτυχισμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι καταδικασμένοι να μην ικανοποιηθούν ποτέ. Συνεχώς θα θέλουν κι άλλα, ποτέ δεν θα τους είναι αρκετά αυτά που έχουν. Θα κυνηγάνε συνεχώς το άπιαστο όνειρο . 
Πόσες φορές άραγε φτάνουμε ένα βήμα πριν την ευτυχία και την σπρώχνουμε ακόμη παραπέρα; Πολλές. Κι αυτό γιατί υπερτερεί ο εγωισμός και η απληστία, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε αυτά που μας δίνει η ζωή. Η έλλειψη ικανοποίησης οδηγεί σε μία σειρά από απελπισμένες προσπάθειες να βρει κάποιος αυτό που ψάχνει, κι όταν το βρει, δεν του αρκεί και τότε το χάνει, έτσι απλά. 
Η ευτυχία είναι γύρω μας, δίπλα μας , μέσα μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε καλά τα μάτια μας και να τη δούμε, να την εκτιμήσουμε και να την απολαύσουμε. Η ευτυχία κρύβεται στα απλά καθημερινά πράγματα, αυτά που ομορφαίνουν τόσο ξεχωριστά τη ζωή μας.
Τα πράγματα είναι απλά τελικά, εμείς τα κάνουμε δύσκολα, με τις λάθος επιλογές μας. Όταν κάποιος απομακρύνει από τη ζωή του ότι τον στενοχωρεί, ότι του προκαλεί άσχημα συναισθήματα , άγχος, θλίψη, μελαγχολία και κρατά αυτά που τον κάνουν να νιώθει όμορφα, τότε, ναι, είναι ευτυχισμένος. Άνθρωποι αρνητικοί, μίζεροι, ανικανοποίητοι δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Άνθρωποι που προσπαθούν να μας μεταδώσουν τη δική τους «ασθένεια» να βρίσκουν πάντα κάτι κακό σε ότι βλέπουν, σε ότι συμβαίνει. Είναι αυτοί που, όπως λέγεται, βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. 
Αυτό που έχει σημασία, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι ότι πρέπει να έχουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή, να κυνηγάμε τα όνειρά μας, ότι κάνουμε να το κάνουμε με πάθος κι ενθουσιασμό, να μην συγκρίνουμε ποτέ τον εαυτό μας και τη ζωή μας με άλλους, να εκτιμάμε ότι έχουμε και κυρίως να χαμογελάμε. Αυτό σημαίνει ευτυχία. Τόσο απλά.

Τάνια Ώττα

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Σεπτέμβριος, 2018, 7:09 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr