Στη λίστα του Υπερταμείου και ο… Λευκός Πύργος

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν στη λίστα του Υπερταμείου, το Υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να διαψεύσει ότι παραχωρείται οποιοσδήποτε χώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μάλιστα παρουσίασε τους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους εξαιρούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα και χώροι, παρότι το 2016 δεν προχώρησε στην απαραίτητη πρόβλεψη. Αμέσως, η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας, τόνισε με ανακοίνωση ότι λόγω προχειρότητας δεν έγιναν οι απαραίτητες ταυτίσεις κωδικών και μνημείων με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία εάν μπορεί όντως να παραχωρηθούν τα μνημεία που βρίσκονται στη λίστα ή αν θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική τροπολογία έστω και τώρα για να εξαιρεθούν.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας η οποία ανέδειξε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, εξηγεί στον «Τ.Θ.» ότι η υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι εκχωρήθηκε δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο. «Φυσικά, το Υπερταμείο δεν ενδιαφέρεται για τον Λευκό Πύργο ή για τον αρχαιολογικό χώρο στη Βεργίνα, αλλά για τη διαχείριση του, όπως για παράδειγμα τα εισιτήρια που κόβει ως ιστορικό μνημείο. Εμείς ξέρουμε, από δική μας έρευνα, πολλά ακίνητα και αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στη λίστα του Υπερταμείο και ως γνωστόν όπως μπήκαν με νόμο, μόνο με νόμο μπορούν να βγουν, ό,τι και να λέει η υπουργός. Θα συμφωνήσει όμως το Υπερταμείο».

 

Ένωση Αρχαιολόγων: Μέχρι και ο Λευκός Πύργος μέσα στο Υπερταμείο!

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στον «Τ.Θ.», ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας, Θέμης Βάκουλας, όσον αφορά το «μπλέξιμο» με τις παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. «Ξέρουμε ότι δεν πωλούνται σύμφωνα με τον νόμο τα μνημεία, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν μπορεί η διαχείριση τους να περάσει στο Υπερταμείο. Το Υπερταμείο, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούται να κάνει τη διαχείριση στα ακίνητα που του έχουν περιέλθει και όπως βλέπουμε στη λίστα, καταγεγραμμένος είναι ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία και το Επταπύργιο!». Όπως τόνισε ο κ. Βάκουλας, το ζήτημα είναι υπαρκτό και το Υπουργείο Πολιτισμού βιάστηκε να κατηγορήσει την Ένωση Αρχαιολόγων για διασπορά fake news.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,

 

– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,

 

– η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,

 

– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,

 

– συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,

 

– ο προμαχώνας Μοnigo,

 

– o Ενετικός προμαχώνας Lando,

 

– το φρούριο Φιρκά και

 

– το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

 

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

 

– τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου

 

– αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως

 

– το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

 

– ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

 
 

Πηγή: typosthes.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Σεπτέμβριος, 2018, 10:48 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr