Ερωτήσεις για την Γουνοποιία που κατατέθηκαν προς τους αρμόδιους υπουργούς από την Μαρία Αντωνίου, η οποία κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο 3ο FSF είχε δεσμευτεί για τις ενέργειες αυτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αλέξη Τσίπρα

 

Θέμα: «Επίσκεψη σας στη Ρωσία και ενδεχόμενη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσίαγια τα θέματα της ελληνικής γουνοποιίας»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σε πρόσφατηενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησα με το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς ‘Ο Προφήτης Ηλίας’ και με τους γουνοποιούς στο πλαίσιο κλαδικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Καστοριά, διαπίστωσα για μία ακόμη φορά τον έντονοπροβληματισμό και τη μεγάλη αγωνία τους για την πορεία του κλάδου μέσα στη γενικότερα δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και το ασαφές επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια να αντιστραφεί τοσημερινό δυσμενές κλίμα με την προϋπόθεση ότι παράλληλα με τις απαιτούμενες επιχειρηματικές δράσεις και ενέργειες θα υπάρξει και η αποφασιστική και ρεαλιστική συνδρομήτης ελληνικήςπολιτείας.

 

Είναι γνωστό ότι η ελληνική γουνοποιία αποτελεί έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο επαγγελματικό κλάδο και μία σημαντική επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα που παράγει οφέλη όχι μόνο για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την εθνική οικονομία.

 

Παράλληλα, αποτελεί και αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Καστοριά και Γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους και η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της γουνοποιίας.

 

Επειδή διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, για τη χώρα και την οικονομία της κατά την οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

 

Επειδή στην Καστοριά υπάρχει τεχνογνωσία, ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό, στοιχεία που την καθιστούν μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Επειδήτα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία έχουν αντίκτυπο και στις εμπορικές συναλλαγές και ιδιαίτερα στον κλάδο της γουνοποιίας.

 

Επειδή επίκειται επίσκεψη σας στη Ρωσία, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και γιατην περιοχή μας καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών γούνας έχει ως προορισμό τις αγορές της Ρωσίας.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1) Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τα ζητήματα της ελληνικής γουνοποιίας στην ατζέντα των συζητήσεων που θα πραγματοποιήσετε κατά την επικείμενη επίσκεψη σας στη Ρωσία;

 

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ούτως ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να υπάρξουν οι διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας που θα εξασφαλίσουνκαλύτερους και ευνοϊκότερους όρους για την ελληνική γουνοποιία;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

 

ΜαρίαΒ. Αντωνίου

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: «Κατάργηση φόρου πολυτελείας στις λιανικές πωλήσεις γουνοποιητικώνπροϊόντων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας αποτελεί για δεκαετίες τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Καστοριάς και έναν από τους πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Σήμερα ο κλάδος διέρχεται μία σοβαρή κρίση, με οικονομική δυσπραγία και κλείσιμο επιχειρήσεων, που οφείλεται και στα σκληρά μέτρα της σημερινήςΚυβέρνησης.  

 

Το σημερινό  ποσοστό της φορολογίας εισοδήματος αλλά και η προκαταβολή φόρου σε ποσοστό 100% επιτείνει τα προβλήματα  τόσο της ρευστότητας όσο και της αυτοχρηματοδότησης των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

 

Σε μία τόσο δύσκολη για τον κλάδο συγκυρία είναι επίσης εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι τα γουνοποιητικά προϊόντα επιβαρύνονται εκτός από το ΦΠΑ και μεΦόρο Πολυτελείας.

 

Αυτό δημιουργεί ένα δυσμενές και ιδιαίτερα επιβαρυντικό φορολογικό πλαίσιο για τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, η οποία καλείται να ανταγωνιστεί κάτω από αντίξοες συνθήκες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων χωρών.

 

Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24%, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να γίνουν ανταγωνιστικές έναντι των επιχειρήσεων πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 19%. Όπως άλλωστε κρίνεται επίσης αναγκαία η επέκταση της εφαρμογής της κατάργησης του φόρου πολυτελείας και στις αγορές της λιανικής πώλησης.

 

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 4254/07-04-2014, Άρθρο 3, υποπαράγραφος 2Β εδ. 10 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», προβλέφθηκε η κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα εγχωρίως παραγόμενα γουνοποιητικά προϊόντα που πωλούνται χονδρικώς στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των επιχειρήσεων. Μία ρύθμιση από την τότε Κυβέρνηση ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, η οποία έφερε άμεσα θετικά αποτελέσματα.

 

Επειδή η απόφαση κατάργησης του φόρου πολυτελείας σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόκειται για μία αγορά 500 εκατομμυρίων δυνητικών πελατών) θα αποτελέσει μία σημαντική ανάσα για τις ελληνικές γουνοποιητικέςεπιχειρήσεις στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.

 

Επειδή στην ειδική αναφορά που έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. ΑλέξηςΤσίπρας, για τη γουνοποιία κατά την ομιλία του στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία (Ιούλιος 2017) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαιτούνται ενέργειες για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γουνοποιίας στη διεθνή αγορά στις σημερινές συνθήκες στασιμότητας.

 

Επειδή ο εξωστρεφής και επιτυχημένος κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας μπορεί να ανοίξει αγορές, να δώσει ακόμα μεγαλύτερο εισόδημα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, αρκεί να έχει τη στήριξη της πολιτείας και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ούτως ώστε να εξασφαλίσετε ένα ευνοϊκό φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιίας να είναι ανταγωνιστικές έναντι των αντιστοίχων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 

1) Είναι στις προθέσεις σας η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στις λιανικές πωλήσεις γουνοποιητικών προϊόντων;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

 

Μαρία Β. Αντωνίου

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Νοέμβριος, 2018, 7:30 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr