44η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

2-4 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗ- ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  –
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ .

Στην Πτολεμαΐδα 2-4 Μαρτίου συνήλθε η  44η Σύνοδος Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας επί δεκαετίες και λήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν σε λεπτομερή ανάλυση. Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο  μέλλον των ΤΕΙ  σε σχέση με  το διαγραφόμενο θεσμικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πρακτική στον Ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η Σύνοδος  αφού έλαβε υπ’ όψην της τις προηγούμενες αποφάσεις της και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, προχώρησε στα ακόλουθα ψηφίσματα:

Η Ανώτατη  Τεχνολογική Εκπαίδευση της  χώρας είναι ουσιαστικό μέρος του Χάρτη της  Ανώτατης  Εκπαίδευσης, όπως έχει κατοχυρωθεί   συνταγματικά, επομένως δεν τίθεται θέμα αποκαθήλωσης του θεσμού ή απαξίωσής του μέσα από το κείμενο διαβούλευσης  και οι όποιες  κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλονται.  Υπό την έννοια της  Ανώτατης Εκπαίδευσης  τα ΤΕΙ,  που σε όλα τα κράτη με το δυαδικό σύστημα έχουν εξελιχθεί σε Τεχνολογικά  Πανεπιστήμια, πρέπει να απολαμβάνουν  πλήρη  αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση, ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο και  να εκπληρώσουν την αποστολή που απορρέει από το θεσμό.  Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή εκχωρώντας όλες τις αρμοδιότητες στα  ίδια τα Ιδρύματα. Είναι αυτονόητο, ότι τα ΤΕΙ θα λογοδοτούν στην κοινωνία μέσω της λειτουργίας  συστημάτων ελέγχου εσωτερικά και εξωτερικά. Τα ανωτέρω συνηγορούν και στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης, ωστόσο η Σύνοδος τονίζει ότι τα όργανα διοίκησης ΤΕΙ, δηλαδή το Συμβούλιο και η Συνέλευση είναι ολιγομελή,  αποτελεσματικά και αντιπροσωπευτικά. Ως εκ τούτου είναι πλησιέστερα και πιο ευέλικτα προς τα όργανα που προτείνει το κείμενο διαβούλευσης σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα όργανα των Πανεπιστημίων.
Ο σύγχρονος σχεδιασμός και η λειτουργία των  Προγραμμάτων Σπουδών απαιτεί μια κρίσιμη μάζα επιστημονικού προσωπικού,  η οποία στα ΤΕΙ διασφαλίζεται με τη λειτουργία Σχολών, οι οποίες έχουν πλήρη ευθύνη για τα Προγράμματα Σπουδών και τις υποδομές, ενώ από την άλλη πλευρά με την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολές και με την εφαρμογή της αρχής της κινητικότητας, ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει  μετά το πρώτο έτος το Πρόγραμμα Σπουδών της προτίμησής του, σε αντίθεση με ότι γίνεται σήμερα. Η εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών θα πρέπει να διασφαλίζει στο ακέραιο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την μη έγκριση των  προτάσεων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών,  από Τμήματα των ΤΕΙ που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξωτερική τους αξιολόγηση καθώς και  την καθυστέρηση  στη χρηματοδότηση της έρευνας. Ευελπιστεί δε, ότι το νέο Σχέδιο Νόμου θα ικανοποιεί το αίτημα των Ιδρυμάτων μας για τη δυνατότητα χορήγησης υπό προϋποθέσεις  διδακτορικών διπλωμάτων, καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της έρευνας.
Η Σύνοδος απαιτεί από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  να σεβαστεί  τις  αποφάσεις των Διοικήσεων  των Ιδρυμάτων και να προωθήσει τη  διαδικασία  εξέλιξης των μελών Ε.Π. που έχει ανασταλεί αδικαιολόγητα και παράνομα και τον  Το διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΕΠ που εκκρεμούν. Επίσης θεωρεί καθοριστικής σημασίας την υιοθέτηση των προτάσεων των Ιδρυμάτων σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων.
Ο ήδη μικρός αριθμός υπηρετούντων μελών Ε.Π.  που έχει μειωθεί δραστικά  λόγω συνταξιοδοτήσεων και  το πάγωμα των προσλήψεων, καθιστούν ζωτικής σημασίας την κάλυψη του αντίστοιχου διδακτικού έργου από Επιστημονικούς και Εργαστηριακούς Συνεργάτες και την άμεση εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για την πληρωμή τους. Εκτός του διορισμού μελών Ε.Π. ζητούμε τον άμεσο διορισμό Μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού και μελών Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π) για την απρόσκοπτη λειτουργία των Γραμματειών και των Διοικητικών Υπηρεσιών των Ιδρυμάτων.
Τέλος θεωρούμε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός νέου  ενιαίου ειδικού μισθολογίου στα ΑΕΙ με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

Ο Προεδρεύων της Συνόδου

Γεώργιος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Μάρτιος, 2011, 9:34 πμ. στις Κατηγορίες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr