Νέο πλήγμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Φεύγουν 600 γιατροί από την 1η Ιανουαρίου

Συρρικνώνεται κι’ άλλο το ούτως ή άλλως αποδεκατισμένο προσωπικό των ΠΦΥ – Πρόκειται για τους γιατρούς από τα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ – «Δεν απολύονται, λήγει ένα«απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών» απαντά ο υπουργός Υγείας που επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους «μνημονιακούς» προκατόχους του

 

Νέα συρρίκνωση στο ούτως ή άλλως αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα προκαλέσει η έξοδος από την 1η Ιανουαρίου 2019 περίπου 600 γιατρών από τα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ, νυν μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Πρόκειται για μία έξοδος δρομολογημένη από το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε θέσει χρονική προθεσμία ως το τέλος Δεκεμβρίου στους γιατρούς ή το κλείσιμο των ιατρείων ή την παραμονή στο ΠΕΔΥ.

Από τους περίπου 2.100 γιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ -θεωρητικά είναι οι μονάδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους- οι 600 είχαν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου. Βρίσκονταν δηλαδή στο σύστημα υγείας με ασφαλιστικά μέτρα και περίμεναν τη δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, έχουν εκδοθεί πολλές απορριπτικές αποφάσεις, γεγονός που σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για να φύγουν από τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Άλλοι 200 γιατροί έχουν επιτύχει με δικαστικές αποφάσεις προσωρινή παραμονή μέσα στο ΠΕΔΥ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, οπότε και αναμένεται νέος κύκλος εξόδου γιατρών από τη ΠΦΥ.

Το θέμα συζητήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με αντιπροσωπεία γιατρών του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. Μία συνάντηση που κάθε άλλο παρά θερμή ήταν παρότι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο παλαιοί σύντροφοι και συναγωνιστές – ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης έχει δώσει πολλούς αγώνες, μέχρι και το 2015, μαζί με τον νυν υπουργό Υγείας ως γιατροί που πρόσκειντο στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ξανθού όμως οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, με τον κ. Ψυχάρη ως επικεφαλής διαπίστωσαν πως οι δρόμοι τους έχουν… χωρίσει και πως οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας ακολουθούν τις…μνημονιακές δεσμεύσεις που σφόδρα επέκρινε όντας στην αντιπολίτευση.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον κ. Ξανθό

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, οι γιατροί επανέλαβαν ακόμη μία φορά το αίτημά τους να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς που τους επιτρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές ΠΦΥ (πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου).

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησαν, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο που κλείνει στις 31-12-2018 , τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου» ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο». Μάλιστα, ο κ. Ξανθός αιτιολογεί την απόφασή του ως «προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ», που συνεπώς γνώριζαν και οι γιατροί, και υπεραμύνεται των χειρισμών του συγκρίνοντάς τους με τους αντίστοιχους την περίοδο της υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη. Έτσι επιλέγοντας την εύκολη λύση της μετάθεσης ευθυνών στους «μνημονιακούς» προκατόχους του χαρακτηρίζει την ανάλογη πρόταση που είχε γίνει στους γιατρούς του ΙΚΑ για διατήρηση ιατρείου ή παραμονή στον ΕΟΠΥΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως «εκβιασμό της μίας εβδομάδας το 2014»!

Παρά ταύτα, ο κ. Ξανθός συνδέει τη διαδικασία της απομάκρυνσης των εκατοντάδων γιατρών με την ενίσχυση της ΠΦΥ! «Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν “νοσοκομειακές” ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων. Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες και οι υπόλοιπες ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ .

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους , χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή : η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
 
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Δεκέμβριος, 2018, 8:17 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr