Τι γίνεται με τις τραπεζικές καταθέσεις;

Βιώνουμε σήμερα την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου.
Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, πολλοί καταθέτες έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Μόνο τον προηγούμενο χρόνο η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έφτασε στο ύψος των 40 δις και πλέον ευρώ.

Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2011 οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 4 δις.

Καθημερινώς η αβεβαιότητα και η αγωνία των καταθετών μεγαλώνει, τα ερωτήματα πολλά.

Τι γίνεται σήμερα με την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων;

Ο θεσμός της εγγύησης των καταθέσεων εισήχθη στην Ελλάδα με το νόμο 2324/95, όπως κωδικοποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 2832/2000 και ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 94/19/ΕΚ «περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων». Ο θεσμός αυτός αποβλέπει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και στην προστασία των καταθετών σε περίπτωση αδυναμίας ενός πιστωτικού ιδρύματος, που συμμετέχει στο ΤΕΚ, να αποδώσει τις καταθέσεις τους.

Το ανώτατο όριο κάλυψης που προβλεπόταν για κάθε καταθέτη ,ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ανά καταθέτη.

Με το ξέσπασμα της μεγάλης τραπεζικής και οικονομικής κρίσης πρώτη η κυβέρνηση του Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, με νομοθετική ρύθμιση τον Οκτώβριο του 2008 αυξάνει για τουλάχιστον τρία χρόνια το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων στις 100.000 ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ανέρχεται σε 100.000. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Οι συνδικαιούχοι, μιας τράπεζας, θεωρούνται για το ΤΕΚ ως χωριστές καταθέσεις.

Μέσα στο 2011 λήγει η απόφαση που πήρε τότε η κυβέρνηση Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Τι σκέπτεται να πράξει σήμερα ο κος Παπανδρέου;

Ήδη η ΓΣΕΒΕ με ανακοίνωση τονίζει:
«Είναι ανάγκη μέσα από Φορολογικό Νομοσχέδιο να παραταθεί η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων που θεσπίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση , με όριο τις 100.000 ευρώ , του οποία η προθεσμία λήγει εντός του 2011.»

 

http://armageddon-news.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Μάρτιος, 2011, 9:56 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr