Στρατιωτικοί και πολιτική. Tου Βασίλη Τσιφλικιώτη

Στις σοβαρές δυτικές δημοκρατίες, ο διαχωρισμός μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας όχι μόνο είναι ευδιάκριτος, αλλά υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες και προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος εν ενεργεία στρατιωτικός να μεταπηδήσει στην πολιτική ή και να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στις ΗΠΑ παραδείγματος χάριν, οι στρατιωτικοί μπορούν να αναλάβουν Υπουργοί Άμυνας επτά χρόνια μετά την αποστρατεία τους. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μετά από άδεια του Κογκρέσου. Ο προσφάτως παραιτηθείς υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Mattis χρειάστηκε την ειδική άδεια του Κογκρέσου επειδή είχε αποστρατευθεί το 2014, τρία χρόνια πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.
Στην χώρα όμως που αν μη τι άλλο έχει ιστορικά «υποφέρει» από πραξικοπήματα, δεν υπάρχει καμία θεσμική, ούτε καν θεωρητική συζήτηση για τη συμμετοχή στρατιωτικών στη πολιτική και για τις σχέσεις στρατού και κράτους.
Αλλά είπαμε, αυτά στις σοβαρές δυτικές δημοκρατίες, από τις οποίες, σύμφωνα με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να απέχουμε πολύ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Ιανουάριος, 2019, 6:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr