Γρίπη των χοίρων: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, ανεξαρτησία και πληροφόρηση

Οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα τους, το οποίο εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τρίτη, 8 Μαρτίου, εξετάζουν κριτικά την αντίδραση της ΕΕ στο ξέσπασμα του ιού Η1Ν1 κατά την περίοδο 2009-2010. Εξετάζουν το κόστος των προγραμμάτων εμβολιασμού και τους σχετικούς κινδύνους που υπήρξαν και προτείνουν μέτρα για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής αγοράς εμβολίων και των περισσότερων εγγυήσεων για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων συμφερόντων.

Η γρίπη H1N1 προκάλεσε 2.900 θανάτους στην Ευρώπη έως τον Απρίλιο του 2010, σε σύγκριση με τους 40.000 θανάτους που προκαλεί, κατά μέσο όρο, η εποχική γρίπη μέσα σε ένα έτος.
Η εισηγήτρια της εν λόγω έκθεσης, Michèle Rivasi (Πράσινοι, Γαλλία), δήλωσε ότι «η έκθεση αυτή αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των ανησυχιών που προέκυψαν για τη δυσανάλογη αντίδραση (των χωρών) στη γρίπη των χοίρων στην Ευρώπη, καθώς και τη δυνητική επιρροή που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στις διαδικασίες αντίδρασης».

Προγράμματα εμβολιασμού

Οι αντιδράσεις των κρατών μελών της ΕΕ ήταν ποικίλες. Υπήρξαν ομαδικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις χωρών που δεν αντέδρασαν καθόλου (Πολωνία). Συνολικά, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι στρατηγικές εμβολιασμού και τα μέτρα πρόληψης, ενώ τονίζει την ανάγκη για την ύπαρξη καλύτερης συνεργασίας των κρατών μελών στο μέλλον.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, ακόμη, την ανάγκη για μεγαλύτερη ανεξαρτησία κατά την αξιολόγηση και την επικοινωνία σχετικά με την κατάσταση και ζητούν περαιτέρω εγγυήσεις για την αποτροπή ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων. Ζητούν, επίσης, τη δημοσίευση των δηλώσεων συμφερόντων όλων των εμπειρογνωμόνων που παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας.  Με αφορμή την ύπαρξη περιπτώσεων όπου αυτό δε συνέβη, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στο ψήφισμά τους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης περί φαρμάκων, την πλήρη ευθύνη των εμβολίων φέρει ο παρασκευαστής, και όχι τα κράτη μέλη.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ΕΕ

Στο ψήφισμα ζητείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τον ορισμό της «πανδημίας» λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης, αλλά και το στοιχείο της σοβαρότητας της ασθένειας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι για να εξασφαλιστεί η ικανότητα της ΕΕ σε ότι αφορά την αξιολόγηση κινδύνων, θα πρέπει να δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ώστε να μπορέσει να ασκήσει τις εξουσίες του ως ανεξάρτητου οργανισμού για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση της σοβαρότητας των μολυσματικών κινδύνων

Πληροφορίες για τους πολίτες

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η συνέπεια στην επικοινωνία εκ μέρους των κρατών μελών όσον αφορά το ενημερωτικό περιεχόμενο του μηνύματος και απευθύνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για βελτίωση των στρατηγικών εμβολιασμού και επικοινωνίας, προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία έχουν ως στόχο την πρόληψη των πανδημιών.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Μάρτιος, 2011, 10:33 πμ. στις Κατηγορίες ΔΙΕΘΝΗ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr