Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανατροπή! Πέρασε τελικά το άρθρο 3 με 151 ψήφους

Το άρθρο 3 του Συντάγματος οριοθετεί τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας: από την επικρατούσα θρησκεία, μέχρι και το πώς μεταφράζεται το κείμενο της Αγίας Γραφής.

Συγκεκριμένο του άρθρο 3 αναφέρει:

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Τι ανέφερε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας». Επίσης με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έπαυε να ισχύει η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Οι πληροφορίες είναι προς το παρόν συγκεχυμένες για το αν απορρίφθηκε συνολικά το άρθρο 3 ή κάποια από τις 3 παραγράφους του. Υπενθυμίζεται πάντως πως διαφωνίες για το συγκεκριμένο άρθρο είχε διατυπώσει ανοικτά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Η βουλευτής Πειραιά Γεωργία Γεννιά διέψευσε τις φήμες ότι και αυτή καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ δεδομένη θεωρείται η διαφοροποίηση της βουλευτού Νίνας Κασιμάτη και σ’ αυτό το άρθρο.

Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180σε καμία πρόταση ώστε να μην δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής. Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι υπόλοιποι βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας είναι: Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης,  Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτρης Καβαδέλλας, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας  (δηλαδή όλοι της Ενωσης Κεντρώων πλην Γιάννη Σαρίδη) καθώς και οι Στάθης Παναγούλης,  Αριστείδης Φωκάς  και Γιώργος Κασαπίδης.

Δείτε ζωντανά

Οι πέντε διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζει η ΝΔ

Αυτές είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι πέντε διατάξεις και άρθρα από τις αναθεωρητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ.

 Άρθρο 32 παρ. 4 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

– Άρθρο 32 παρ. 5 για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής

-Άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας

-Άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.

-άρθρο 101 Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Με αυτό το δεδομένο οι διατάξεις και τα άρθρα αυτά αναμένεται να αναλάβουν πάνω από 229 θετικές ψήφους και από σήμερα περνάνε για την τρίτη ψηφοφορία της αναθεωρητικής Βουλή για να χρειάζονται για να αναθεωρηθούν 151 μόνο θετικές ψήφους . Καθώς σε μια από τις δύο ψηφοφορίες της προτείνουσας Βουλής αρκεί μια διάταξη ή άρθρο να λάβει 180 ψήφους για να  ισχύσει αυτό.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Φεβρουάριος, 2019, 6:39 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr