Ερώτηση σχετικά με την προστασία του αστικού βιότοποου της λίμνης Ορεστιάδος Καστοριάς

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
   
ΘΕΜΑ: «Χρήζει προστασίας ο αστικός βιότοπος της λίμνης Ορεστιάδος Καστοριάς»   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 σκοτώθηκαν δώδεκα (12) χήνες και πάπιες επί του παραλιμνίου δρόμου της Καστοριάς.
Ο παραλίμνιος δρόμος στην είσοδο της Καστοριάς, σε μία έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων έχει εξελιχθεί σε σημείο καρμανιόλα για τα πουλιά τα οποία αναζητούν τροφή είτε στα παρακείμενα χόρτα είτε στα χέρια των επισκεπτών. Παρότι τα πτηνά είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, οι χήνες και οι πάπιες τρομάζουν από τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων και προσπαθώντας να διαφύγουν βρίσκουν φρικτό θάνατο κάτω από τις ρόδες τους. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Εταιρείας Περιβάλλοντος Καστοριάς, ο αριθμός των παρυδάτιων πουλιών που βρίσκονται στη λίμνη Καστοριάς είναι φέτος κατά έτος 2019 ικανοποιητικός και φτάνει στις 9.600 άτομα.
Στη λίμνη που φέρει το όνομα Ορεστιάδα, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αστικού ιστού πανελλαδικά, ερωδιοί, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, αλλά και κύκνοι, χήνες, πάπιες, αναπαράγονται στη λίμνη και στο παραλίμνιο δάσος. Συνολικά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εκεί, ενώ 45 είναι είδη προστατευόμενα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και 33 κατατάσσονται στις κατηγορίες του Κόκκινου Βιβλίου των Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του ευρωπαϊκού χώρου.
Στην λίμνη Ορεστιάδα υπάρχει ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής βουβόκυκνου, ενώ για τον χηνοπρίστη η Καστοριά είναι ένα από τα νοτιότερα πεδία κατανομής του. Η περιοχή είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα όπου διαχειμάζουν οι νυχτοκόρακες, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των σκουφοβουτηχταριών. Κάποια από τα είδη αυτά απαντώνται όλο τον χρόνο, όπως οι αργυροπελεκάνοι, τα ποταμογλάρονα, οι νανοτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, κ.ά.
Τέλος, σας δηλώνω πως η ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά σας να μην απαντάτε, όπως καταρχήν υποχρεούστε από τον Κανονισμό της Βουλής, στα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα οποία σας υποβάλλει ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, επικαλούμενοι την εξελισσόμενη δικαστική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ως δικαιολογητικό λόγο για αυτή την στάση σας, πλέον παραβιάζει το Άρθρο 72Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και τα Άρθρα 6 και 7 του νόμου 4596/2019 σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και συνεπώς σας θέτω προ των συνεπαγόμενων ποινικών και αστικών ευθυνών σας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Πολιτεία προκειμένου να διασφαλισθεί η ζωή και η ασφάλεια τόσο της πανίδας της λίμνης όσο και των πολιτών και επισκεπτών της Καστοριάς;

Αθήνα, 19/03/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Μάρτιος, 2019, 1:04 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr