Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Alphafm.gr από την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τον Θ.Καρυπίδη κ. ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ, »ανάπτυξη έργα στόχοι». Απάντηση και για την αποψινή τηλεοπτική συνάντηση στο ΔΙΚΤΥΟ των υποψήφιων περιφερειαρχών

1. Ποιο είναι το μήνυμα των φετινών περιφερειακών εκλογών?

 Η πενταετία που διανύσαμε υπήρξε έντονη. Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν σημαντικές με το ζητούμενο της οικονομικής ανάκαμψης να είναι κεντρικό. Τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικά ζητήματα της πολιτικής μας στην Ευρώπη του μέλλοντος.

Μέσα σε αυτή την πενταετία υπήρξε μια σημαντική πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης πολλών κεντρικών ζητημάτων σε εθνικό επίπεδο και χρειάζεται αυτή η πορεία να ενδυναμωθεί ώστε όσα δύσκολα πέρασαν οι πολίτες να αποτελέσουν παρελθόν.

Τόσο λοιπόν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και οι φετινές είναι κρίσιμες στο πλαίσιο και αυτών των γενικότερων εθνικών στρατηγικών και ζητημάτων.

Απαιτείται σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό κλίμα να ενεργεί μια Περιφερειακή αρχή που να είναι προσανατολισμένη στην επίλυση των ζητημάτων με γνώμονα τον σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών θεμάτων ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, με στόχο να δομείται ανάπτυξη εκεί όπου υπάρχουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα,να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, να πραγματοποιούνται έργα για τους ανθρώπους μας και όχι έργα για τα έργα. 

Απαιτείται μια Περιφερειακή αρχή με θέληση να πρωταγωνιστεί με αποφασιστικότητα αλλά και με σύνεση όπου απαιτείται στα κρίσιμα ζητήματα τα τοπικά αλλά και τα εθνικά. Να έχει έναν ευρύ προσανατολισμό και όχι αποκλεισμούς, απολυτότητα και στενότητες επιλογών.

Ζητούμενο βέβαια καθοριστικό είναι και η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε αυτές τις εκλογές. Αυτό συνάδει με την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας. Απαιτεί την εκλογή εκείνων των προσώπων που μπορούν να λειτουργούν με ωριμότητα, με πνεύμα συλλογικό και με στόχο την προσφορά έργου. Η σοβαρότητα και η πολιτική ωριμότητα είναι κεντρικό ζητούμενο για τη διατήρηση των ισορροπιών που ζητούνται μέσα από αυτό το σύστημα.

 

2. Γιατί ξανά υποψήφια με τον Θ Καρυπίδη?

 Όπως τόνισα και στην τοποθέτησή μου στην εκδήλωση της παρουσίασης του ψηφοδελτίου μας, είμαι εκ νέου υποψήφια στο πλευρό ενός ανθρώπου ο οποίος έδειξε στήριξη και σεβασμό στο πρόσωπό μου. Παρά τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, σταθήκαμε ο ένας στο πλευρό του άλλου με αλληλοσεβασμό και κοινή αντίληψη των πραγμάτων. Έμαθα και διδάχθηκα πολλά από την σκέψη του και την αποφασιστικότητά του. Είδα και συνεχίζω να βλέπω έναν άνθρωπο που έχει όραμα, δυναμισμό, ικανότητες και μόνο του προσωπικό προσανατολισμό και στόχο την Περιφέρεια μας.

 

3. Θα ήθελα να μάθω μέσα από την τελευταία πενταετία τα σημαντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΠΕ Καστοριάς

Θα χρειαστεί να τα περιγράψω επιγραμματικά καθώς σε μια τέτοια συνέντευξη δεν μπορώ να είμαι όσο αναλυτική θα ήθελα. Συνολικά υπήρξε ο στόχος όλες οι περιφερειακές ενότητες να βγούνε ενδυναμωμένες μέσα από το κεντρικό περιφερειακό μας πρόγραμμα. Να υπάρξει ενίσχυση παντού με γνώμονα τις ανάγκες και την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος. 

Έτσι, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε αυτήν την πενταετία δόθηκαν 170 εκατομμύρια σε έργα, ένα άκρως σημαντικό ποσό που δεν έχει ξαναδοθεί.

Ο προσωπικός στόχος και η μεγάλη δέσμευση και το στοίχημα του Περιφερειάρχη για το ειδικό τιμολόγιο για τα νοικοκυριά μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, έγινε πραγματικότητα. Κάτι για το οποίο είχε δεχτεί μεγάλη κριτική καθώς θεωρούνταν ανέφικτο αλλά και λαϊκίστικο. 

Το απολύτως σημαντικό για την ΠΕ Καστοριάς είναι ότι η εφαρμογή του έγινε και για τους πολίτες της Καστοριάς αλλά και των Γρεβενών, των περιοχών δηλαδή, οι οποίες δεν έρχονται αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Κεντρικής σημασίας έργο είναι η εξασφάλιση παροχής Φυσικού αερίου στην περιοχή μας που τόσο το έχει ανάγκη. Η επίμονη προσπάθεια του Περιφερειάρχη, αντέστρεψε την κατάσταση που παραλάβαμε, ενός δηλαδή απλού περάσματος του αγωγού και το μετέτρεψε σε αγωγό – πηγή παροχής αερίου για την Καστοριανούς πολίτες που τόσο το έχουν ανάγκη. 

Ειδικότερα, υπήρξαν και έργα με στόχευση την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος, όπως είναι η υπόθεση του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς. Παρά τις αμφισβητήσεις, οι επίμονες προσπάθειες μας, απέφεραν καρπούς και έτσι έχουμε ξεχωριστό φορέα και με έδρα την Καστοριά κάτι που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

 Τα έργα τα οποία υλοποιούνται και έχουν δρομολογηθεί όπως σας είπα ήδη φτάνουν τον προϋπολογισμό των 170 εκατομμυρίων. Είναι λοιπόν πολυάριθμα για να τα απαριθμήσω. Σημαντικά έργα κομβικής σημασίας πραγματοποιήθηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους μας και έργα που επιζητούσαν τόσο πολύ οι πολίτες της Καστοριάς έγιναν πράξη με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια. 

Έτσι, έχουμε κάποια έργα – σημαίες από άποψη σημαντικού προϋπολογισμού και αναγκών πολλών ετών, όπως είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καστοριάς με κόστος που φτάνει τα 10 εκατομμύρια, τα έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων στον Δήμο Άργους Ορεστικού, τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και συντηρήσεων δρόμων με πολύ σημαντικούς προϋπολογισμούς στον Δήμο Νεστορίου.

 

4. Μπροστά μας έχουμε μια νέα τετραετία, υπάρχει όραμα, υπάρχει σχεδιασμός?

 Το όραμα του Περιφερειάρχη βασίζεται όπως και στην πρώτη πενταετία στην επίτευξη μιας ισορροπημένης ανάπτυξης, με ενιαίο βηματισμό για όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η δόμηση ανάπτυξης εκεί όπου υπάρχουν οι δυνατότητες,με έργα που στοχεύουν στις ανάγκες των πολιτών και με εξασφάλιση της βιωσιμότητα τους. Η ορθολογική χρήση των χρηματοδοτικών μας εργαλείων και σχεδιασμό σε συνεννόηση με τους Δημάρχους με πληρότητα και διαφάνεια. 

Φυσικά κεντρικό ζητούμενο του έργου μας είναι και η συνέχιση των στρατηγικών μας έργων ένα εκ των οποίων είναι η κατοχύρωση του ειδικού τιμολογίου του 50% για τις επιχειρήσεις όπου βρισκόμαστε σε καλό δρόμο επεξεργαζόμενοι προσεκτικά τα ζητήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία έργου και στο εγγύς μέλλον θα έχουμε τις εξελίξεις.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά στρατηγικά έργα όπως είναι το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης του Λαιμού, ο Φορέας Διαχείρισης με έδρα την Καστοριά,  η επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, είμαστε σε φάση του να εμπλουτίσουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο τις θετικές επιρροές των στρατηγικών μας αυτών έργων σε συνδυασμό με τα νέα έργα που έρχονται… Για τον λόγο αυτό και με μόνο στόχο την ωφέλεια των πολιτών είμαστε εδώ με όραμα, σχέδιο και πλάνο, έχοντας αποδείξει ότι γνωρίζουμε τον τρόπο και ότι είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην στόχευση της Περιφέρειάς μας και μόνο.

 

5. Πόσο ρόλο παίζουν τα κόμματα και σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές?

 Όπως και στις εκλογές του 2014, η επιλογή του επικεφαλής μας ήταν να συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος και βάσει αυτού, δημιούργησε μια ομάδα με υποψηφίους από όλους τους ιδεολογικούς χώρους σεβόμενος ισάξια τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έτσι πορεύεται και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές με γνώμονα την πολυσυλλεκτικότητα και τη σύνθεση απόψεων και θέσεων με δημοκρατικό τρόπο και χωρίς τις αγκυλώσεις που η συμμετοχή των κομμάτων μπορεί να φέρει.

Στους άλλους συνδυασμούς εκεί όπου υπάρχουν μέλη και στελέχη κομμάτων ως επικεφαλής θεωρώ ότι υπάρχει σαφές αποτύπωμα και σαφής κατεύθυνση κομματικών σχεδιασμών και στόχευσης.

 

 6. Βόρεια Μακεδονία, ανεργία, προβλήματα για τον συνδυασμό σας????

 Το ζήτημα της ανεργίας είναι ένα κεντρικό ζήτημα για την χώρα μας. Ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και με απόλυτη σύνδεση με τα προβλήματα που δημιούργησαν οι διοικήσεις στην χώρα μας. Είναι σημαντική εξέλιξη βέβαια ότι οι μετρήσεις δείχνουν μείωση των δεικτών ανεργίας το 2018 σε σχέση με το 2014 αλλά φυσικά μένουν και άλλα σημαντικά βήματα να γίνουν. 

Στην Περιφερειακή αυτή Αρχή, επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα συνδυαστικά με τα υπόλοιπα προγράμματα και έργα που σχεδιάσαμε ή και με στοχευμένα προγράμματα αντιμετώπισης του.

Έτσι λοιπόν, μέσω του ειδικού προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, θα απασχοληθούν άμεσα για 18 μήνες 260 νέοι επιστήμονες, με συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε υπηρεσίες της Περιφέρειας μας.

Το Υπουργείο Εργασίας έκανε άμεσα αποδεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη για την υλοποίηση του και έτσι πραγματοποιείται για πρώτη φορά στοχευμένα για τη δική μας Περιφέρεια καθώς πλήττεται σε σημαντικό βαθμό από την ανεργία. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει δέσμευση 10.000.000 € από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα, θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο του business plan της γούνας, έχουν προβλεφθεί 500 θέσεις εργασίας. Στην πρώτη φάση την οποία ήδη έχει υπογράψει ο Περιφερειάρχης, προβλέπονται 275 θέσεις που αφορούν την επιμόρφωση στον κλάδο της γούνας και σε άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και για τις επόμενες θέσεις. 

Σχετικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Περιφερειάρχης εγείρε τις αντιρρήσεις του ζητώντας μια πιο ευρεία συζήτηση και ευρύ διάλογο για τους όρους της συμφωνίας κάτι το οποίο θεωρήσαμε ότι δεν συνέβη. Υπάρχουν θετικά στοιχεία σε αυτή την Συμφωνία αλλά αφήνονται κάποιες σκιές που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με την αναλυτική συζήτηση επί αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Στα πλαίσια αυτών των αντιρρήσεων καταλήξαμε σε μια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούνιο στο να εκδώσουμε ψήφισμα με τις διαφωνίες μας σε σημαντικά σημεία της συμφωνίας  το οποίο όφειλε να παραδοθεί στον αρμόδιο Υπουργό από τον Περιφερειάρχη.

Η συμφωνία αυτή έχει απασχολήσει και έχει ταλαιπωρήσει πολύ τη Μακεδονία μας. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα αυτού και για εμάς βασικό μέλημα συνολικά του συνδυασμού μας, είναι το να διαφυλάξουμε την ενότητα μακριά από διχαστικούς λόγους και ακραίες φωνές με απώτερο στόχο την ειρήνη στα Βαλκάνια και σε αυτή και μόνο την κατεύθυνση με αγωνία επιζητούμε να εργαστούμε όλοι μας. Με στόχο το αύριο μέσα από την ειρήνη και την ενότητα.

 

7. Απόψε στο ΔΙΚΤΥΟ1 στις 22.00 η πρώτη τηλεοπτική συνάντηση των υποψήφιων περιφερειαρχών Δ.Μακεδονίας

Απόλυτα θετικό καθώς ο κόσμος της Καστοριάς και της Δ.Μακεδονίας θα έχει την ευκαιρία να έχει μια ολόπλευρη ενημέρωση τόσο για το πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί από την περιφερειακή αρχή όσο και του νέου αναπτυξιακού μας προγραμματισμού, αλλά και τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών σε μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία ενημέρωσης ώστε να αντιληφθούν όλοι την αντικειμενικότητα και το τι είναι εφικτό να γίνει καθώς και τις διαθέσεις και προθέσεις όλων.

Σε αναμονή λοιπόν για μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη τηλεοπτική συνάντηση απόψε…..Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Μάιος, 2019, 9:42 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & Περιφερειακές ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Alphafm.gr από την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τον Θ.Καρυπίδη κ. ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ, »ανάπτυξη έργα στόχοι». Απάντηση και για την αποψινή τηλεοπτική συνάντηση στο ΔΙΚΤΥΟ των υποψήφιων περιφερειαρχών”

 1. Θοδωρής

  Ωραία κοπέλα….

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr