Καστοριά: Προσωρινό «λουκέτο» σε βυρσοδεψείο λόγω ρύπανσης

Εντοπίστηκε σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπεδάφους και του νερού

 
Προσωρινό “λουκέτο” σε εργοστάσιο εταιρείας που επεξεργάζεται δέρματα στην περιοχή «Λαγούρα» του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, εξαιτίας διαρροής των λυμάτων του στο υπέδαφος της περιοχής, έβαλε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Σύμφωνα με την απόφαση, το σφράγισμα του βυρσοδεψείου θα διαρκέσει έως ότου αποκατασταθούν οι φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού αποβλήτων.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα ξεκίνησαν από την υδροληψία που έκανε συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση, την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, η επιχείρηση DM ABEE. 

Οπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαμόπουλος, «τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg/lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg/l».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, το κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης «εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας». 

Υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Υγείας και ο Εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν, ενώ τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός και μόλυνε το υπέδαφος της περιοχής και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου που βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς είχε παραδεχθεί, μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου, ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε και έκτοτε ο οικισμός τροφοδοτείται από τις πηγές που υδρεύουν την πόλη.
 
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ πληροφορίες και από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Ιούνιος, 2019, 9:36 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Καστοριά: Προσωρινό «λουκέτο» σε βυρσοδεψείο λόγω ρύπανσης”

  1. Δηλαδή αν δεν γίνονταν δειγματοληπτική υδροληψία από το αρμόδιο συνεργείο , δεν θα εντοπίζονταν ο σπασμένος σωλήνας της αποχέτευσης και θα εξακολουθούσε αυτός να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα για π.χ ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο ακόμη ;

    Ύστερα από τόσο θόρυβο που ξέσπασε μα το μολυσμένο νερό και τις πιθανές πηγές μόλυνσής του , οι πιθανές μολυσματογόνες βιοτεχνίες δεν κάναν κατά τακτά χρονικά διαστήματα από μόνες τους έλεγχο στο αποχετευτικό τους σύστημα ;

    Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει μια τέτοια ολιγωρία και αδιαφορία .

  2. Φυλακή πρέπει

    Βυρσοδεψεία κλείστε τα, και μην παίζετε με την υγεία του κοσμακη για να πλουτιζεετε εσείς

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr