Για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση

ΛΑ’Ι’ΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Η κατάργηση 2000 σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση (στο δήμο μας 1 Γυμνάσιο, 4 Δημοτικά Σχολεία, 2 Νηπιαγωγεία και μια υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου) αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς. Η απόφαση της κυβέρνησης εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (των συνδυασμών «Προτεραιότητα στον Πολίτη» και «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ») η οποία πρότεινε να κλείσουν τα Δημοτικά Σχολεία Γέρμα και Μηλίτσας, να διατηρηθούν τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν, «γιατί δεν μπορούν ακόμη να εξασφαλιστούν από τους δήμους ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς τους» (Μόλις εξασφαλιστούν, ας κλείσουν και τα νηπιαγωγεία, δηλαδή). Ως προς τη συγχώνευση των Γυμνασίων Βογατσικού και Κωσταραζίου η απόφαση της κυβέρνησης εναρμονίζεται με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη») η οποία έδωσε τα κατάλληλα επιχειρήματα στο υπουργείο για να τα συγχωνεύσει «για παιδαγωγικούς λόγους». Ας μη χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι από τη λογική των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων είτε με τις τοποθετήσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με ανακοινώσεις της καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας.

Η εξέλιξη αυτή, των καταργήσεων-συγχωνεύσεων, δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Η στρατηγική του «νέου σχολείου» είναι η στρατηγική του σχολείου της αγοράς, της πιο βαθιάς ταξικής διαφοροποίησης, σε δομή και πρόγραμμα, της ακόμα πιο μεγάλης εμπορευματοποίησης. Προετοιμάστηκε δεκαετίες από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και υλοποιείται τώρα ωθούμενο από τον «Καλλικράτη» και το «μνημόνιο». Πυρήνας του λεγόμενου «νέου σχολείου», είναι η λογική του αυτoδιαχειριζόμενου, αποκεντρωμένου σχολείου. Ενός σχολείου που θα λειτουργεί όχι με ευθύνη του κράτους, ενιαία για όλα τα παιδιά, αλλά με ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας” (βλ. γονείς, επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες). Οι δήμοι αναλαμβάνουν πλήρη ευθύνη για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλούνται έτσι να ξεδιπλώσουν όλη αυτή την πολιτική στο επίπεδο της πόλης τους, στη βάση της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Για να προχωρήσουν τις ριζικές διοικητικές, θεσμικές και οικονομικές αλλαγές στην εκπαίδευση, τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις οι οποίες απαιτούνται για να μπορέσει να «ανθίσει» το «νέο σχολείο» βιώσαμε μία καταιγίδα «επιχειρημάτων» που εξαπέλυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πρόταση της κυβέρνησης για την «Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος» μέρος της οποίας είναι και οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων που ανακοινώθηκαν χτες, θα ολοκληρώσει απλά το έγκλημα!

Στόχος τους η δημιουργία «πολυδύναμων σχολικών κέντρων» έτσι που να είναι άξια επένδυσης από τον μεγαλοεργολάβο και της επιχειρήσεις που λυμαίνονται την παιδεία.

 

ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ :

 • Τη μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες.
 • Τους μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση.
 • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ.
 • Την αύξηση των δαπανών για την παιδιά στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Το Ενιαίο, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα εξασφαλίζει σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.
 • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.
 • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με ισότιμα ιδρύματα που θα κατοχυρώνουν τα επιστημονικά αντικείμενα, την ενότητα των προγραμμάτων σπουδών και της χρονικής τους διάρκειας, την επιστημονική και επαγγελματική ειδίκευση.
 • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία επικεντρωμένα στα θεμελιακά στοιχεία της γνώσης ,ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της κάθε ηλικίας.
 • Ενιαία συστηματική διδασκαλία των ξένων γλωσσών, με ενιαίο συστηματικό πρόγραμμα και δωρεάν βιβλία σε όλο το 12χρονο σχολείο.
 • Τα δημόσια, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, που θα είναι κρατική περιουσία και ευθύνη, έτσι που να μπορούν να καλυφθούν οι κτηριακές ανάγκες και να αντιστοιχούν 15 μαθητές / τμήμα για τα νηπιαγωγεία και την α’, β’ δημοτικού και 20 για τις υπόλοιπες τάξεις – βαθμίδες.
 • Μέτρα για τους μετανάστες. Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας προέλευσής τους, ενταγμένη οργανικά στο ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα
 • Μέτρα για και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ειδική Αγωγή οργανικό στοιχείο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, επιστημονικά αναβαθμισμένη, σε αντίθεση με την πολιτική της λεγόμενης ένταξης, της «φιλανθρωπίας»
 • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και των νέων γονιών.

 

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλο τον λαό του Δήμου Ορεστίδος να ξεσηκωθούν! Να μπούνε φραγμός στην λογική της «αποκέντρωσης» και της εμπορευματοποίησης του σχολείου και να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για:

 

 • Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
 • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
 • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
 • Να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση, να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του. Όχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους.
 • Ενιαίο μέτωπο πάλης για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας. Για να μην περάσουν οι νέοι αντιδραστικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας στην κοινωνία και στο σχολείο, να ανοίξουμε το δρόμο για το σχολείο των λαϊκών αναγκών και την κοινωνία που μπορεί να το οικοδομήσει.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή παιδεία.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή, έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην περάσουν αυτές τις ολέθριες πολιτικές, να μην υλοποιήσει ούτε ένα κομματάκι του τερατουργήματος που λέγεται «νέο καλλικρατικό σχολείο», καμία εμπλοκή του στις Ζώνες Ελεύθερου Προγράμματος και την «δια βίου κατάρτιση» καμία συνδιαχείριση των σχολικών και ελεύθερων χώρων με ιδιωτικά συμφέροντα.

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Μάρτιος, 2011, 8:57 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr