Ταμεία: Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση επιτοκίου στις 120 δόσεις

Το αργότερο έως τον Οκτώβριο η μείωση της δόσης, για τους περίπου 94.000 οφειλέτες που ήδη έχουν εντάξει στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τι ισχύει για όσους παραμένουν σε παλαιές ρυθμίσεις.

Μόνο όσους έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στην τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά η πρόσφατη βελτιωτική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που μειώνει το ετήσιο επιτόκιο από 5% σε 3%.

Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που εκδόθηκε με αφορμή την διάταξη η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στον επίμαχο νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, ξεκαθαρίζει ότι η μείωση του τελικού ποσού δόσεις για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση, θα γίνει σταδιακά. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι αναπροσαρμογές θα ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο.

Μάλιστα, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους ίδιους τους οφειλέτες, καθώς αυτόματα, οι υπηρεσίες θα αναπροσαρμόσουν τη δόση, με βάση το νέο ποσό που αντιστοιχεί στις μειωμένες ανεξόφλητες δόσεις, λόγω του νέου ετήσιου επιτοκίου.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας που περιορίζει το επιτόκιο από 5% σε 3% κατ’ έτος, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και πλέον, με εγκύκλιό του, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το νέο επιτόκιο της τάξης του 3% θα εφαρμόζεται άμεσα στις νέες αιτήσεις υπαγωγής, καθώς και στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις, για τις οποίες οι οφειλέτες επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεών τους.

Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν μεν αυτόματα, η διαδικασία όμως θα ξεκινήσει σταδιακά, τον Σεπτέμβριο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Οκτωβρίου. Τα νέα ποσά βέβαια των δόσεων θα αφορούν το εναπομείναν διάστημα, από την ψήφιση του νόμου και μετά. Το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν απαιτούνται ενέργειες των ενδιαφερόμενων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προσοχή όμως. Το νέο μειωμένο ετήσιο επιτόκιο που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση, η οποία στα 10 έτη, μπορεί να φθάσει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις. Όσοι εξυπηρετούν τις δόσεις τους για κάποια από τις παρελθούσες ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής διάταξης, μόνο εάν υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Ή αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής.

Η σχετική διάταξη του αρχικού νόμου, αλλά και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ είναι ξεκάθαρες: Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετάπτωσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, του ανεξόφλητου υπολοίπου οφειλής, σε περιπτώσεις που η παλαιά ρύθμιση είναι ενεργή, δηλαδή καταβάλλονται στην ώρα τους οι δόσεις. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ρύθμισης μετά από δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη.

Η μετάπτωση από την παλιά στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση γίνεται αυτόματα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει στο ΚΕΑΟ νέα αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις. Και αυτό, γιατί όπως ξεκαθαρίζει ο ΕΦΚΑ, η αίτηση για τη νέα ρύθμιση, συνεπάγεται παραίτηση από τις προηγούμενες διατάξεις και κατά συνέπεια και από τις προηγούμενες διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με νομικούς, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θεωρείται μονόδρομος για όσους επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση που έχει ψηφιστεί. Και τονίζουν πως ειδικά δε, με την τελευταία παρέμβαση και τη μείωση του προβλεπόμενου στο ν.4611/2019 (που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο) τόκου κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 1,4 εκατ. οφειλέτες με χρέη άνω των 35 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που παρουσιάζει το Εuro2day.gr, έως χθες 13 Αυγούστου 2019 είχαν εγκριθεί 94.000 ρυθμίσεις, για ποσά που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν ήδη εισρεύσει περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση δεν θα υπάρξει καμία παράταση.

ΠΗΓΗ : Ρούλα Σαλούρου

salourou@euro2day.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Αύγουστος, 2019, 5:06 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr