Συνάντηση Κυμπουρόπουλου-Κασαπίδη στις Βρυξέλλες για την Δ.Μακεδονία

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και συζήτησαν για τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. νέες αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζονται με την Ατζέντα Ευρώπη 2050 για μια Ευρώπη με ουδέτερο ενεργειακό  αποτύπωμα. Η προσπάθεια για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να πλήξει και να τροποποιήσει την οικονομία, την απασχόληση και τον κοινωνικό ιστό σε περιοχές όπου η τοπική οικονομία βασίζεται στον άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εφαρμόσει την πολιτική μετάβασης σε μια Ευρώπη με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα, θα δημιουργήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Μέχρι και σήμερα η χρηματοδότηση και η δομή του νέου Ταμείου είναι ομιχλώδης, καθότι συζητείται πως είτε θα είναι από υφιστάμενους πόρους είτε από νέα χρήματα.

Σύμφωνα με πηγές του κ. Κυμπουρόπουλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει και πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα πως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί με αναδιανομή υφιστάμενων πόρων, δηλαδή 5 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, 5 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μαζί με 5 δισ. από ιδίους πόρους των κρατών μελών και 15 δισ. από το InvestEU.

Η δομή σίγουρα δημιουργεί αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο αφού αρκετοί Ευρωβουλευτές και από συγκεκριμένες χώρες όπως η Πολωνία αντιδρούσαν στην χρήση τέτοιων μεθόδων, όταν μάλιστα η προσδοκία της Ε.Ε. είναι μέσω αυτής της μετάβασης να δημιουργηθούν 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη με ουδέτερο αποτύπωμα το 2050 και ταυτόχρονα η στρατηγική να είναι η αποδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών ταμείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σκεφτεί πριν ανακοινώσει τη δομή του νέου Ταμείου να χρηματοδοτήσει με νέους πόρους από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Στην Ελλάδα, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι η Κοζάνη, η Φλώρινα και ο Δήμος Μεγαλόπολης, οι οποίες λόγω της κατάστασής τους θα χρειαστούν εκτός από τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και όλα τα κονδύλια που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Ο κ. Κυμπουρόπουλος δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στις Επιτροπές που διαχειρίζεται στο χαρτοφυλάκιό του να συζητηθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με τη δομή αυτή που προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Οκτώβριος, 2019, 8:26 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr