Οδηγός για ξεχασμένα τετραγωνικά: 10 βήματα για να γλιτώσετε αναδρομικά δημοτικά τέλη

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα για οποιονδήποτε λόγο οφείλουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τις δηλωθείσες στους δήμους επιφάνειες των ακινήτων τους, βάσει των οποίων υπολογίζονται δημοτικοί φόροι και δημοτικά τέλη και να προβούν εγκαίρως στις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να διορθώσουν τα στοιχεία για τις επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η διάταξη αυτή απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010-2019, ενώ παράλληλα αναμένεται να συνεισφέρει στην άμεση και σημαντική αύξηση των ετήσιων εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ορίζει τα εξής:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους παραπάνω ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων να τα δηλώσουν στους οικείους δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον.

Τα μυστικά

Για την πλήρη ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας, η ΠΟΜΙΔΑ συνέταξε έναν «δεκάλογο» ερωταπαντήσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Ιανουάριος, 2020, 8:49 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr