Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού ΄΄ο κ. Τζηκαλάγιας μας ενημέρωσε πως δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν μας άφησε να του μιλήσουμε ΄΄ . Διαμαρτυρία ΥΠΟΜΝΗΜΑ του κέντρου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

                                                                                    Άργος Ορεστικό 11/2/2020

                                                                                    Αριθμ. Πρωτοκ. 446

                                                                                   

                                                                                    Προς : Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Β.

                                                                                    Κοιν : Διοικητή 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας

                                                                                    Κοιν : Δήμαρχο Άργους Ορεστικού               

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Την Παρασκευή 7/2/2020 ο Υπεύθυνος Συντονισμού της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων και δύο μέλη επισκεφτήκαμε τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια Ζήση για να του θέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας μας.  Αιφνιδίως και προτού προλάβουμε να μιλήσουμε μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει διότι σε  συνεργασία με το Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας κ. Μπογιατζίδη έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αναβάθμιση  του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν δυο μονάδες υγείας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Αποτέλεσμα αυτού θεωρεί σκόπιμη την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε Περιφερειακό ιατρείο και την μετακίνηση του προσωπικού του στο ΚΕΦΙΑΠ ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.  Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το Κ.Υ. βρίσκεται σε «φθίνουσα» πορεία και ότι στεγάζεται σε ένα κτίριο που καταρρέει. Τονίζουμε ότι το Κ.Υ. Άργους Ορεστικού αυτή την στιγμή στελεχώνεται από 4 γενικούς ιατρούς, παιδίατρο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, οδοντίατρο, φυσίατρο και λοιπό παραιατρικό, επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που ανέρχεται στα 50 άτομα. Το κτίριο έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή του αναβάθμιση συνολικού προϋπολογισμού 205.400 ευρώ.

Προσπαθώντας να αντιληφθούμε τις ακριβείς προθέσεις του θέσαμε ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση, όπως για πιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχωρά στις απαιτούμενες προσλήψεις για την στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει του σκοπούς του, που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και συγκεκριμένα σε Άτομα με σωματική αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες. 

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τζηκαλάγιας (ιατρός στο επάγγελμα) να μην γνωρίζει ότι για να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ πρέπει να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό και ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με την συνδρομή των Γενικών ιατρών του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι προσλήφθηκαν για να υπηρετήσουν του σκοπούς της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι για να κληθούν να αντιμετωπίσουν ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούν ειδική μεταχείριση και γνώσεις.

Στο Νόμο 4486/2017 ΦΕΚ. 115/Α/78/17 που αφορά στην Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ορίζεται ρητά ότι στην έδρα κάθε δήμου θα πρέπει να υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας κάτι που προφανώς αγνοεί παντελώς ο κ. Τζηκαλάγιας όπως και τις υπόλοιπες διατάξεις του. Είναι δυνατό να αφήσει έναν ολόκληρο δήμο 12.000 κατοίκων χωρίς υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας.  Το ερώτημα είναι μεγάλο και τόσο σημαντικό για μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Σημειώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού εξυπηρετεί και την ευρύτερη περιοχή (τους απομακρυσμένους Δήμους Νεστορίου, Βοϊου Κοζάνης αλλά και ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καστοριάς).

Ο κόσμος του Δήμου έχει δικαίωμα να έχει  πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δικαίωμα όλων των κατοίκων στις προηγμένες κοινωνίες όλου του κόσμου.

Ναι να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ. Όχι όμως σε βάρος του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού που εδώ και 34 χρόνια προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Το έτος 2019 το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 45.862 ασθενείς.

Αναλυτικά :

– Τακτικά πρωινά ιατρεία : 23.329

Επείγοντα περιστατικά : 6.004

Μικροβιολογικό : 5.008

Ακτινολογικό : 2.405

– Παιδιατρικό : 2.564

– Oδοντιατρικό : 1.443

Φυσιατρείο : 2.226

Τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού : 840

Ιατρείο μεταβολικού συνδρόμου : 428

Διαιτoλόγος : 720

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων        Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων

                    Καλλιμάνης Ζήσης                                           Νατσούλη Χρυσή                                                                                         

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :

1. Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καστοριάς

2. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καστοριάς

3. Αντιπεριφερειάρχη Νομού Καστοριάς

4. Δήμαρχο Δήμου Νεστορίου

5. Δήμαρχο Δήμου Καστοριάς

6. Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΟΕΔΗΝ

7. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Καστοριάς

8. ΟΕΝΓΕ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Φεβρουάριος, 2020, 3:42 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr