Μέτρα λόγων κλειστών σχολείων – Άδειες σε γονείς και έκτακτο επίδομα σε εργαζομένους

Ειδικό καθεστώς αδειών, που κατά 50% θα τις «χρεώνεται» ο εργαζόμενος από τις μέρες της ετήσιας άδειας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα το «χρεώνεται» η επιχείρηση καταβάλλοντας τις αντίστοιχες αποδοχές μαζί με το κράτος, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για να διευκολυνθούν οι γονείς που θα απέχουν υποχρεωτικά από την εργασία τους λόγω των κλειστών σχολείων που αποφάσισε προληπτικά η κυβέρνηση για να προφυλάξει τον πληθυσμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι έκτακτες άδειες στους γονείς θα ισχύσουν για εργαζόμενους στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, με την προϋπόθεση ότι θα την ζητήσει ο εργαζόμενος για λόγους φύλαξης παιδιών. Οι ημέρες της άδειας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα χορηγούνται είτε και στους δύο γονείς είτε εναλλάξ ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι άδειες αυτές δεν θα δοθούν ως επιπλέον ημέρες, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί ο κορωνοϊός, αλλά εξετάζεται να χρεωθούν στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις. Στην πράξη, το κόστος της μισθοδοσίας για τις «άδειες του κορωνοϊού», θα βαρύνει κατά ένα μέρος τους εργαζομένους, που θα χρεωθούν ως κανονική άδεια την απουσία τους για όσες μέρες μείνουν σπίτι λόγω κλειστών σχολείων, και κατά το υπόλοιπο μέρος θα βαρύνει τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νομοθετική ρύθμιση που να συμπληρώνει την υφιστάμενη εργατική νομοθεσίαώστε να προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μισθό για άδεια εργαζομένου που οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, όπως τώρα με τον κορωνοϊό, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους λόγω κλειστών σχολείων.

Στις προτάσεις που εξετάστηκαν χθες μετά τις συσκέψεις που προηγήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνεται το μοίρασμα του κόστους σε εργαζομένους και εργοδότες. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος γονέας έχει κανονική άδεια 26 εργάσιμες μέρες για το 2020 και απουσιάσει για 15 μέρες για τη φροντίδα του παιδιού του επειδή δεν θα πηγαίνει σχολείο, οι 7 μέρες θα του αφαιρεθούν από την κανονική άδεια και οι άλλες 7 θα χρεωθούν στην επιχείρηση, δηλαδή θα πάρει κανονικά μισθό για τις 15 μέρες. Στο μερίδιο της επιχείρησης θα συνδράμει και το κράτος καλύπτοντας ένα μέρος της δαπάνης του μισθού, ή των εισφορών.

Το πρόβλημα είναι σε εργαζομένους που οι μέρες κανονικής τους άδειας είναι λιγότερες από τις 15 που θα μείνουν κλειστά τα σχολεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να προβλεφθεί πλήρης επιδότηση των ημερών απουσίας με κάποιο πλαφόν.

Στο πακέτο μέτρων που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται και η καταβολή έως 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 720 ευρώ συνολικά, για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές λόγω κορωνοϊού με εντολή του κράτους, πέραν του 10ημέρου. Παρόμοιο επίδομα χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα με τις φωτιές του 2018 και τις πλημμύρες του 2017 αντίστοιχα.

Επίσης στα μέτρα που είναι υπό εξέταση περιλαμβάνονται και επιδοτήσεις, ή κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίσουν είτε ζημιές με μείωση τζίρου λόγω πτώσης της κατανάλωσης είτε θα υποχρεωθούν να καταβάλουν κανονικά τους μισθούς των εργαζόμενων γονέων που θα απουσιάσουν για να μείνουν με τα παιδιά τους λόγω των κλειστών σχολείων.

Το πλήρες πακέτο μέτρων εξετάστηκε χθες σε ειδική σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μαζί με επιτελικά στελέχη υπουργείων.

Το κόστος για το επίδομα των 45 ημερών σε εργαζομένους μαγαζιών και επιχειρήσεων σε περιοχές που θα αποφασιστούν απαγορεύσεις πέραν των 10 ημερών, θα το καλύψει ο ΟΑΕΔ, ενώ τα επιπρόσθετα μέτρα θα καλυφθούν από το πακέτο του 1,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον που θα ζητήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να καθορίζουν σχήματα εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό.

2. Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30ή Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους επιχειρήσεων και σε περιοχές που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

3. Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να συμφωνούν κατ’ εξαίρεση χωρίς τη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ, τις ώρες προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), αλλά και την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων). Ο εργοδότης υποχρεούται όμως να γνωστοποιεί συγκεντρωτικά τις αλλαγές (σε ωράρια, υπερωρίες, κ.λπ.) κατά το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Από την έντυπη έκδοση  – Πηγή https://eleftherostypos.gr/

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Μάρτιος, 2020, 8:41 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr