Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο

ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. 23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ –

Mε αφορμή την 1η διεθνή έκθεση γούνας που διεξάγεται στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου 2011, στο εκθεσιακό κέντρο ExpoAthens στην Ανθούσα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (110 σωματεία) και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (23 σωματεία) εκφράζουν για άλλη μια φορά την οργή και αγανάκτησή τους προς όλους όσους εμπλέκονται, συντηρούν και ενθαρρύνουν τη μαζική, ωμή και στυγνή δολοφονία των γουνοφόρων ζώων για την παραγωγή της γούνας, είτε αυτοί είναι γουνοποιοί και γουνέμποροι, είτε καταναλωτές και πολιτεία.

 

Η αποδοχή και προώθηση μιας τέτοιας οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας υποδηλώνει μια κοινωνία που νοσεί ψυχικά από ένα συνδυασμό σοβαρών ψυχικών παθήσεων και διαταραχών, ήτοι:

 

1) Σαδισμός: Διαστροφή κατά την οποία προκαλούμε ηθελημένα και για λόγους ευχαρίστησης σωματικό πόνο σε κάποιον που πολλές φορές καταλήγει στη θανάτωση.

 

Κάθε χρόνο σκοτώνουμε εκατομμύρια ζώα (αλεπούδες, κουνέλια, μινκ, κάστορες, ρακούν, λύγκες, τσιντσιλά, σκίουροι, ενυδρίδες, σκύλοι, γάτες κλπ) με τον πιο βάναυσο τρόπο που περιλαμβάνει θανάτωση με αέρια, πρωκτική ηλεκτροπληξία, σπάσιμο λαιμού, πνίξιμο, δηλητηριασμός από στρυχνίνη ή την εξάτμιση ενός φορτηγού, θάλαμο αποσυμπίεσης, σφυροκόπημα μέχρι θανάτου και τέλος, το ζωντανό γδάρσιμο αφού τις περισσότερες φορές τα ζώα διατηρούν ή ανακτούν τις αισθήσεις τους κατά τη στιγμή του γδαρσίματος.

 

Στα δε εκτροφεία τα ζώα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε μικρά κλουβιά πάνω στα ίδια τους τα περιττώματα, ενώ ο περιορισμός και η αιχμαλωσία τα οδηγεί στην τρέλα (στερεότυπες κυκλικές κινήσεις, κανιβαλισμός, αυτο-ακρωτηριασμός).

 

Πρόκειται λοιπόν για ένα ομαδικό σαδιστικό έγκλημα όπως ήταν η σφαγή των βρεφών από τον Ηρώδη, η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, η μαζική σφαγή των Αρμενίων και τέλος τα απάνθρωπα βασανιστήρια των αιχμαλώτων στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Οι δε τρόποι που έχουν επιλεχθεί δια νόμου για να θανατώνονται τα γουνοφόρα ζώα, είναι αυτοί ακριβώς οι ειδεχθώς μαρτυρικοί τρόποι που είχαν επιλεχθεί για τον βασανισμό και τη θανάτωση ανθρώπων σε διάφορες περιόδους από την αρχαιότητα έως και τη νεότερη ιστορία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον θάλαμο αερίων ως μέθοδο θανάτωσης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ηλεκτροσόκ ως τρόπο βασανισμού κατά την ανάκριση των ναζί αλλά και σε δικτακτορίες της Νότιας Αμερικής, το ζωντανό γδάρσιμο ως επιλεγμένο τρόπο θανάτωσης επαναστατών από τους Οθωμανούς Τούρκους, και το σπάσιμο λαιμού ως τελετουργικό τρόπο θανάτωσης επαναστατών αρχηγών από τους Ρωμαίους, κλπ.

 

2) Ναρκισσισμός: Έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου και αδυναμία αναγνώρισης των επιθυμιών, αναγκών και συναισθημάτων των άλλων.

 

Ο ναρκισσισμός του ανθρώπου τον κάνει να πιστεύει ότι ξεχωρίζει και άρα έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα άλλα πλάσματα εφόσον τα θεωρεί κατώτερα (ανθρωποκεντρισμός). Με άλλα λόγια, τα ζώα γεννήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και συνεπώς δεν τους οφείλουμε κανένα σεβασμό, ούτε τίθεται ζήτημα αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους.

 

Ενώ η ίδια η πράξη της θανάτωσης για έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα απεχθής, αποδέχεται τις φρικαλεότητες με μεγάλη άνεση όταν διαπράττονται από άλλους προς όφελός του. Για παράδειγμα, ενώ ο Χίτλερ και ο Χίμλερ έφριτταν με την εικόνα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, διέταζαν άλλους να διαπράξουν τα αποτρόπαια εγκλήματα διότι εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους. Κατά τον ίδιο τρόπο οι γυναίκες που αγοράζουν μια ωραία γούνα, ενώ γνωρίζουν πως κατασκευάζεται, αποδέχονται τις προαναφερθείσες ειδεχθείς τακτικές προκειμένου να καλύψουν την ενδυματική τους ματαιοδοξία.

 

3) Αντικοινωνικότητα-ψυχοπάθεια: Ανυπαρξία ηθικής συνείδησης λόγω ενεργούς ψυχοπαθολογίας που οφείλεται στην έλλειψη ενσυναίσθησης, συνείδησης και τύψεων.

 

Ενώ έχουμε απόλυτη γνώση ηθικών κανόνων, δεν μας νοιάζει εάν αυτό που κάνουμε είναι σωστό ή λάθος προκειμένου να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Αδυνατούμε να νιώσουμε τον πόνο ενός συναισθανόμενου όντος, και το βλέπουμε ως αντικείμενο κι όχι ως κάτι ζωντανό και αυτόβουλο.

 

Η ψυχοπάθεια της πολιτείας φαίνεται από το γεγονός ότι για χάρη κάποιων οικονομικών και μικροκομματικών συμφερόντων ευτελίζει χωρίς συνείδηση την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με το να μην θεσπίζει νόμους που απαγορεύουν τέτοιες σκαιές τακτικές. Όμως, σε μια πολιτισμένη κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε στα ζώα έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

4) Παραλογισμός: Σκέψη και δράση που στερείται κάθε λογικής.

 

 • Αναίτιος βασανισμός και θανάτωση ζώων για τη συνέχιση της παραγωγής ενός άχρηστου προϊόντος που έχει αντικατασταθεί εδώ και καιρό από εφάμιλλα ενδύματα τόσο σε αισθητική, όσο και σε ποιότητα και χρησιμότητα.
 • Εκτός από τον παράλογο βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων, απαιτείται 15 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνας από ζώα, απ’ ότι για την παραγωγή μιας συνθετικής γούνας.

 

Έπειτα απ’όλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχουμε πάθει ομαδική παράκρουση από την οποία ευχόμαστε να ανανήψουμε σύντομα σαν κοινωνία.

 

Γι’ αυτό καλούμε την πολιτεία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Κροατίας, να κλείσει τα εκτροφεία θανάτου και τη βιομηχανία της γούνας και να την αντικαταστήσει με ανθρώπινους και πολιτισμένους τρόπους ενδυματοποιίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση από τον ισχύοντα απάνθρωπα προσοδοφόρο τρόπο του κλάδου στον επόμενο, να δοθούν στους επαγγελματίες ικανοποιητικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιπλέον, η Δυτική Μακεδονία προσφέρεται για την προώθηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης της οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα ο οικολογικός, εναλλακτικός και πολιτιστικός τουρισμός, η πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη κλπ.

 

Καλούμε τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν μαζί μας στις 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 12:00 μ.μ. έξω από το εκθεσιακό κέντρο ExpoAthens στην Ανθούσα (Λεωφορείο Α5 από Ακαδημίας στάση Στροφή Ανθούσας, Μetro [μπλέ γραμμή – στάση Παλλήνη], έξοδος 14 Αττικής οδού).

 

 • Επειδή η ζωή είναι πολύτιμη και υπέροχη όπως είναι

 • Επειδή δε χρειάζεται να καταστρέφουμε ό,τι όμορφο βλέπουμε γύρω μας

 • Επειδή η γούνα ανήκει στο ζώο που γεννιέται με αυτήν

 • Επειδή όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία, την αυτοδιάθεση, και την ελευθερία
 • Επειδή δεν θα μας άρεσε να μας γδάρουν και να σφετεριστούν κάποιοι το δέρμα μας

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Μάρτιος, 2011, 1:06 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο”

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

  ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ . ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ .

 2. kiki kefala

  Γεια σας

  Διάβασα το άρθρο και παρολο που τα γνωρίζω όλα αυτά για τα βασανιστήρια των κακόμοιρων ζώων, δε ξέφυγα από την αηδία που ένιωσα για άλλη μια φορα και την ανατριχίλα που με διαπέρασε.

  Ζούμε λίγο έξω απο τη θεσσαλονίκη και αρκετές φορές έτυχε να βρω κάποιο χτυπημένο ζώο η πουλί και να το πάω για περίθαλψη, κλάψαμε και εγώ και ο άντρας μου για αλεπουδίτσα που τελικά δεν κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της, αλλά και χαρήκαμε κάποιες φορές όταν κάποιο από αυτά γινόταν καλά.
  Και σκέφτομαι πως είναι δυνατόν » α ν θ ρ ω π ο ι » να κάνουν εσκεμμένα κακό σε αυτά τα πλάσματα για το χρήμα και τη ματαιοδοξία.

  Αλλά ίσως δεν είναι αργά να καταλάβουν τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, ίσως με τις κινητοποιήσεις αν έστω και μια μικρή μερίδα δει την αλήθεια θα είναι μια νίκη!

  Μακάρι να μπορούσα να είμαι εκεί στις 26, μα είμαστε σε δύσκολη οικονομική περίοδο και έχουμε αρκετά ζωάκια που ζουν μαζί μας και στηρίζονται σε εμας για τη διαβίωση τους.

  Αυτό που μπορώ να κάνω όμως είναι, να σας στείλω κάτι για το οποίο δεν είμαι υπερήφανη, το είχε αγοράσει η μητέρα μου η οποία πέθανε πρίν δυο χρόνια από καρκίνο, είναι μια γούνα και ήταν μια αιτία για να μαλώνω μαζί της πολλές φορές και γιατί την αγόρασε και γιατί την φορούσε.

  Την έχω κάπου καταχωνιασμένη και σκεφτόμουν να την πουλήσω τώρα που τα έσοδα μας θα είναι περιορισμένα για τα ζωάκια μας και τα αδεσποτάκια μας.

  Αλλά θα μου έδινε και μεγάλη χαρά αν μπορούσατε να τη κάψετε εκεί στη συγκέντρωση η τελος πάντων ότι θα έκανε τη διαφορά.

  Είτε με τον ένα τρόπο πάντως είτε με τον άλλο θα είναι σα να δικαιώνονται για τη θυσία τους τα ζωάκια που σκοτώθηκαν γιαυτήν.

  Ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για τα ζώα όλου του κόσμου και για όλους εμάς που τα αγαπάμε και πονάμε με τον πόνο τους.

  Κική Κεφαλά

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr