Κορονοϊός: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται αυτό το Σαββατοκύριακο για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδημική καμπύλη είναι στα όριά της και αυτό που λένε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό είναι πως αρκεί ένα μικρό λάθος για να ξεφύγει ο ρυθμός μετάδοσης. Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί έντονος προβληματισμός και υπάρχει ανησυχία, καθώς ζωτικό στοίχημα για τη χώρα είναι να υπάρξει ομαλή και όχι απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης και γρήγορης αύξησης των κρουσμάτων θα κρίνει και πόσο μεγάλη θα είναι η θνητότητα από τον νέο ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, όπου η επιδημική καμπύλη εμφανίζει έντονα ανοδική κλίση, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) αγγίζει το 7% και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο (της Κίνας ήταν γύρω στο 4%).

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν υπάρξει πειθαρχία και προσήλωση στις οδηγίες ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

 
Η επιδημική καμπύλη

Η μετάδοση του κορονοϊού είναι δυνατό να επιβραδυνθεί και να «απλωθεί» στον χρόνο και αυτό είναι που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν «εξομάλυνση» ή «επιπέδωση» ή «ισοπέδωση» της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve). Είναι κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για το πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας μίας χώρας και συνεπώς πόσες ζωές θα σωθούν.

Η εξέλιξη κάθε επιδημίας μπορεί να αναπαρασταθεί με ένα διάγραμμα, όπου στον οριζόντιο άξονα Χ μετριέται ο χρόνος που περνάει και στον κάθετο άξονα Ψ ο αριθμός των αυξανόμενων κρουσμάτων. Συχνά αυτό το σχήμα παίρνει μία περίπου κωδωνοειδή μορφή (καμπάνας), καθώς τα κρούσματα είναι λίγα στην αρχή, μετά αυξάνονται, κάποια στιγμή αποκορυφώνονται και στη συνέχεια αποκλιμακώνονται σταδιακά. Το ζητούμενο είναι αυτή η «καμπάνα» να έχει όσο γίνεται μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο πλάτος, με άλλα λόγια να είναι ομαλή και όχι απότομη η αύξηση των κρουσμάτων.

Η απότομη κλίση της επιδημικής καμπύλης μπορεί να «μεταφραστεί» σε ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και εφοδίων (π.χ. αναπνευστήρων). Όσο λιγότεροι άνθρωποι χρειασθούν νοσηλεία σε οποιαδήποτε στιγμή, με άλλα λόγια όσο πιο «επίπεδη» είναι η επιδημική καμπύλη στον χρόνο, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για ασθενείς και νοσηλευτές.

Λόγω ελλείψεως εμβολίου και αντιικών φαρμάκων μέχρι στιγμής για τη νόσο Covid-19, για να εξομαλυνθεί η καμπύλη της επιδημίας μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει: Η εφαρμογή από τις αρμόδιες Αρχές -μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων- εκτεταμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής κοινωνικών επαφών (social distancing), η συλλογική δράση και τελικά η ατομική και κοινωνική ευθύνη του κάθε πολίτη.

Εάν τα μέτρα δεν ληφθούν έγκαιρα ή εάν ο πληθυσμός δεν πειθαρχήσει σε αυτά, τότε η καμπύλη θα πάρει απότομη ανοδική κλίση, καθώς ο κορονοϊός θα αρχίσει να μεταδίδεται εκθετικά, με συνέπεια μέσα σε λίγες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων να γίνει απρόσμενα μεγάλος.

Πηγή enikos.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Μάρτιος, 2020, 1:28 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Κορονοϊός: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο”

  1. Καραντίνα θέλετε

    Κάνε μια βόλτα με κάμερα Λεωφόρο Κύκνων και Μεγάλου Αλεξάνδρου και πάρε συνεντεύξεις από τους ανευθυνους Δυστυχώς δε βάζουν μυαλό.

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr