“Ω γλυκύ  μου έαρ …πού έδυ σου το κάλλος;”

 

Ένα μικρό αφιέρωμα του Δήμου Καστοριάς στο μεγαλείο του Θείου Πάθους

και των Άγιων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας

 

Τα εγκώμια του Επιταφίου είναι από τους μελωδικότερους, συγκινητικότερους και πιο  αγαπητούς ψαλμούς της Ορθοδοξίας. Δεν είναι μόνο γιατί εκφράζουν τη θρησκευτική φόρτιση της χαρμολύπης που διαπνέει την εβδομάδα των παθών, ούτε λόγω της λυρικής σύνδεσης με την αρχαία μας ψυχή και την αναγέννηση της φύσης. Είναι γιατί εκφράζουν επίσης το σπαρακτικό θρήνο μιας μητέρας γα την απώλεια του γιού της.

Ω γλυκύ μου έαρ …πού έδυ σου το κάλλος;

“Ω γλυκύ μου έαρ …πού έδυ σου το κάλλος;” Ένα μικρό αφιέρωμα του Δήμου Καστοριάς στο μεγαλείο του Θείου Πάθους και των Άγιων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.Τα εγκώμια του Επιταφίου είναι από τους μελωδικότερους, συγκινητικότερους και πιο αγαπητούς ψαλμούς της Ορθοδοξίας. Δεν είναι μόνο γιατί εκφράζουν τη θρησκευτική φόρτιση της χαρμολύπης που διαπνέει την εβδομάδα των παθών, ούτε λόγω της λυρικής σύνδεσης με την αρχαία μας ψυχή και την αναγέννηση της φύσης. Είναι γιατί εκφράζουν επίσης το σπαρακτικό θρήνο μιας μητέρας γα την απώλεια του γιού της. Η Καστοριά περισσότερο από άλλες περιοχές της πατρίδας μας, χτυπήθηκε από την παγκόσμια πανδημία και θρηνεί τα θύματα της. Το φετινό Πάσχα θα μας βρει μακριά από τους αγαπημένους μας, από τις συνήθειες και τις χαρές μας, την επίσκεψη μας στις όμορφες εκκλησιές μας και τις ολάνθιστες γειτονιές μας. Η θέληση, η δουλειά και η εγκαρτέρηση όμως, θα φέρουν τη βεβαιότητα πως μετά τα Πάθη θα έλθει η Ανάσταση για τη Καστοριά και για όλους…Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγή αυτή της Αντιδημαρχίας Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς αποσκοπεί στην ανάδειξη του “Βυζαντινού Πάσχα” της Καστοριάς μέσα από την πλούσια βυζαντινή εκκλησιαστική κληρονομιά του τόπου μας.Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!Δήμος Καστοριάς

Gepostet von Δήμος Καστοριάς am Donnerstag, 16. April 2020

Η Καστοριά περισσότερο από άλλες περιοχές της πατρίδας μας, χτυπήθηκε από την παγκόσμια πανδημία  και θρηνεί τα θύματα της. Το φετινό Πάσχα θα μας βρει μακριά από τους αγαπημένους μας, από τις συνήθειες και τις χαρές μας, την επίσκεψη μας στις όμορφες εκκλησιές μας και τις  ολάνθιστες γειτονιές μας. Η θέληση, η δουλειά και η εγκαρτέρηση όμως, θα φέρουν τη βεβαιότητα πως μετά τα Πάθη θα έλθει η Ανάσταση για τη Καστοριά και για όλους…

Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγή αυτή της Αντιδημαρχίας Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς αποσκοπεί στην ανάδειξη του “Βυζαντινού Πάσχα” της Καστοριάς μέσα από την πλούσια βυζαντινή εκκλησιαστική κληρονομιά του τόπου μας.

Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!

Δήμος Καστοριάς

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Απρίλιος, 2020, 7:21 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, video, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για ““Ω γλυκύ  μου έαρ …πού έδυ σου το κάλλος;””

 1. Δρ.Γερασ.(Μάκης) Κουσουνής

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
  Τα θερμότατα συγχαρητήρια μου σέ ΟΛΟΥΣ τούς ευγενείς συντελεστές πού μάς προσέφεραν αυτό τό μικρό,αλλά ΥΠΕΡΟΧΟ Βυζαντινορθόδοξο Έργο.
  Ό πανέμορφος τόπος μας ,είναι φυτεμένος μέ ένα δάσος απο βυζαντινές,μεταβυζαντινές εκκλησίες ώς καί Ιερούς Ναούς τών νεώτερων Χρόνων καί τής σύγχρονης εποχής .Τό ευλογημένο αυτό δάσος ,δέν είναι αυτοφυές,αλλά έργο τής βαθειάς πίστης αυτού τού εργατικού καί φιλοπάτριδος λαού .
  Οί΄σύγχρονοι τρείς Καστοριανοί σκυταλοδρόμοι τής αγγελικής βυζαντινής υμνολογίας μας , οί Άγιοι τρείς ακάματοι άρχοντες Ιεροψάλτες μας ,όί φίλτατοι καί εν Χριστώ Αδελφοί καί ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ, Γιώργος ,Θεόδωρος καί Χρήστος,βαθύτατα μας συγκίνησαν ,όταν τούς ακούσαμε νά ψάλλουν ,ώς καληκελαδοι αηδόνες ,τά εγκώμια τής Μεγάλης Παρασκευής .
  Η μουσική υπόκρουση τού κ.Γούδα καί ή μαγευτική εικόνα τού κ.Τράσια,συμπλήρωσαν τήν κατάνυξή μας.
  Σάς ευχαριστούμε βαθύτατα όλους.
  Δρ.Γερασ.(Μάκης) Κουσουνής,Γεωπόνος,Καστοριά

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr