«Μετανάστες με κορονοϊό προωθούνται λαθραία από την Τουρκία με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ερώτηση του Εμμανουήλ Φράγκου

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η Τουρκία, με μία ακόμη προκλητική προς την Ένωση ενέργεια, προωθεί τις τελευταίες ημέρες μετανάστες με κορονοϊό στα παράλια της Μικράς Ασίας, με στόχο αυτοί να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, σε ρόλο διακινητή, τους παρακινεί να αγοράσουν βάρκες και να περάσουν απέναντι στα ελληνικά νησιά. Η κατάσταση στα ελληνική νησιά είναι κρίσιμη και οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή απέναντι στις παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας. Η εισροή αυτών των ανθρώπων, που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, στα ελληνικά νησιά θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα που θα οδηγήσει τους θεσμούς των νησιών σε κατάρρευση και τους κατοίκους σε απόγνωση.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς συνδράμει η Επιτροπή την Ελλάδα, η οποία, επικαλούμενη το άρθρο 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, έχει αποφασίσει τη σφράγιση των συνόρων της, στη διαφύλαξη και την περιφρούρηση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων;

2. Ποια είναι η απάντηση της ΕΕ στη νέα αυτή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, που θέτει σε μέγιστο κίνδυνο, μεταξύ άλλων, και τη δημόσια υγεία;

3. Σχεδιάζει η Επιτροπή, παρόλα αυτά, την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας;

Η Απάντηση : 


E-002233/2020
Απάντηση του κ. Várhelyi
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.7.2020)

Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στον έλεγχο των συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Frontex δρομολόγησε δύο ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, οι οποίες συνίστανται στην αποστολή περισσότερων από 200 επιπλέον συνοριοφυλάκων και μελών πληρώματος και στην ανάπτυξη διαφόρων μέσων (π.χ. περιπολικών σκαφών, αεροσκαφών σταθερών πτερυγίων, οχημάτων με ανιχνευτές θερμότητας) για ταχεία επέμβαση στο Αιγαίο.

Η Επιτροπή έχει επίσης υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές ώστε να αυξήσουν το ιατρικό προσωπικό και να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής στα νησιά, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής, να αναπτύξουν ασφαλείς ζώνες σε όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και να διασφαλίσουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, η Επιτροπή χρηματοδοτεί κατάλληλα καταλύματα σε όλα τα νησιά για τις πλέον επείγουσες περιπτώσεις.

1
Στις 6 Μαρτίου 2020 , το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνώρισε την αυξημένη

μεταναστευτική επιβάρυνση που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε για τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων. Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία ως πρόσχημα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα, τον Ιούνιο του 2018, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, γεγονός που επιβεβαίωσε εκ νέου τον Ιούνιο του 2019. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δικαιούται προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια. Μετά τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τα τελευταία έτη, καθώς και τις παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία μειώθηκε από το 2017 κατά 1,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα του προγράμματος του ΜΠΒ για το 20192 και σχεδόν το σύνολο του κονδυλίου για το 2020 θα στηρίξουν δραστηριότητες στους τομείς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των εσωτερικών υποθέσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι η βοήθεια του ΜΠΒ II παραμένει σημαντική.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Ιούλιος, 2020, 11:28 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr