Εκπέμπουσα κεραία κινητής επί της Γράμμου, αναμένει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για να λειτουργήσει!

ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 7330/2011 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, το 8ο θέμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Τρίτης 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ έχει τίτλο:
«Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας με κωδ. Ονομασία θέσηKASTORIA STH 140 3822 της εταιρείας COSMOTE- ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. επί του κτιρίου, στη Γράμμου 234  Δημοτικής Κοινότητας Καστοριάς ,για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας (σχετ. εισήγηση Τ.Υ.).»
Επισυνάπτεται φωτογραφία της 24-3-2011, ενδεικτικής μέτρησης της πυκνότητας ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή ακριβώς πίσω από την οικοδομή της Γράμμου 234.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, για ακόμη μία φορά ένας ακόμη αναμένων γνωμοδότηση και αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας, βρίσκεται  ήδη σε λειτουργία (!!!) και μάλιστα όπως αναφέρουν και οι περίοικοι για αρκετούς μήνες! Καμουφλαρισμένος κατά πως φαίνεται βέβαια σε καμινάδα κατά τη γνωστή πρακτική! Υπήρξε προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών από τους περίοικους αλλά αυτή δεν οδήγησε κάπου.
Οι πολίτες για ακόμη μία φορά, εντοπίζουν με δική τους πρωτοβουλία το παράδοξο και περιμένουν τις ενέργειες των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών.Τις όποιες απαιτούμενες έρευνες και πιθανές καταγγελίες ας τις αναλάβουν επιτέλους οι καθ’ύλην αρμόδιοι για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μακάρι η καμινάδα να είναι όντως καμινάδα και ο σταθμός να μην υφίσταται. Μακάρι οι μετρήσεις να είναι λάθος. Δεν θα πρέπει όμως να διερευνηθεί αρμοδίως η λειτουργία της όποιας υφιστάμενης εγκατάστασης, πριν την όποια τεχνική εισήγηση και δημοτική γνωμοδότηση; Τι θα εισηγηθεί η Τεχνική Υπηρεσία άραγε; Αυτοψία στο χώρο έκανε πριν εισηγηθεί το οτιδήποτε;
Οι απαντήσεις την Τρίτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Παράνομες Κεραίες

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Μάρτιος, 2011, 3:34 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

8 Σχόλια για “Εκπέμπουσα κεραία κινητής επί της Γράμμου, αναμένει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για να λειτουργήσει!”

 1. Γ.Πάνος

  Οι σταθμοί θα πρέπει πρώτα να αδειοδοτούνται και στη συνέχεια να εγκαθίστανται και να τίθενται σε λειτουργία. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο οπότε και ανεπίτρεπτο. Μπορεί βέβαια ο σταθμός αυτός να εμπίπτει στο καθεστώς των προ του 2006 υφιστάμεων εγκαταστάσεων, οπότε θα μπορεί να υποβάλει εκ των υστέρων αίτηση. Φαντάζομαι ότι ο Δήμος θα γνωρίζει.

  Όντως η ισχύς εκπομπής των σταθμών είναι της τάξης των δεκάδων Watt. Η πραγματική τους ισχύς βέβαια, εκεί όπου προβλέπεται να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι πράγματι της τάξης των mW. Απαγορεύεται δε η προσέγγιση του κοινού σε απόσταση μερικών μέτρων από τους ιστούς, για τις αδειοδοτημένες πάντα κεραίες. Για τις άλλες ουδείς γνωρίζει για να προφυλαχθεί αφού δεν φέρουν καν την εδική σήμανση.

  Στην ακτινοβολία τώρα. Καταρχάς δεν είναι ιονίζουσα (ραδιενεργός) όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν και διαδίδουν. Σε ότι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, αυτό που κατά την επικρατούσα νομοθεσία προκαλεί πρόβλημα είναι το θερμικό αποτέλεσμα της ακτινοβολίας στο κεφάλι. Αυτό μετράει και ο δείκτης SAR. Για τη συνήθη συχνότητα εκπομπής 1800 MHz, η ισχύς είναι 125 mW αν το κινητό εκπέμπει σε 1 με 2 εκατοστά απ’το κεφάλι. Σε ότι αφορά τους σταθμούς τώρα , η ICNIRP καθορίζει επίπεδα αναφοράς 4.5 ή 9 W/m2 για τους σταθμούς βάσης που λειτουργούν σε συχνότητα 900 MHz και 1800 MHz. Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες στάθμες για την προστασία του κοινού είναι 3.15 W/m2 και 6.3 W/m2 . Σε περίπτωση κεραίας σε απόσταση μικρότερη από 300 m από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, οι αντίστοιχες στάθμες είναι 2.7 W/m2 και 5.4 W/m2.
  Για τους σταθμούς η νομοθεσία εστιάζει στην πυκνότητα ισχύος των ραδιοκυμάτων που προσπίπτει στο σώμα και όχι συγκεκριμένα στο κεφάλι.

  Όταν τώρα μετριούνται 300-500 mWatt/m2 σε προσόψεις διαμερισμάτων απέναντι από σταθμούς βάσης, όπως συνέβη στην περίπτωση άλλης κεραίας στην Καστοριά (δες παλιότερα post του alphafm.gr), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ισχύς αυτή ναι μεν είναι κατά πολύ μικρότερη από τα όρια αφαλείας για τους σταθμούς, είναι όμως 2-3 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ εκπομπής ενός κινητού σε λειτουργία. Επιπλέον η οδηγία της ICNIRP συνιστά χρόνο έκθεσης τα 6 λεπτά, προκειμένου για ομιλία στο κινητό. Ο γείτονας που εκτίθεται συνεχώς σε ακτινοβολία 300mW/m2 ενός σταθμού προφανώς έχει πρόβλημα. Δεν εκτίθενται όλοι βέβαια στη γειτονιά σε αυτήν την πυκνότητα, αλλα αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα αυτόν που εκτίθεται.

  Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της ακτινοβολίας μπορεί να μετρηθεί αρμοδίως. Οπότε δεν κατανοώ την ανησυχία και την επιθετικότητα όσων δηλώνουν σίγουροι για την ασφαλή λειτουργία ενός σταθμού. Αν εμπλέκονται με τον οιονδήποτε τρόπο στην εγκατάσταση του σταθμού, θα έπρεπε να επιδιώκουν οι ίδιοι τον έλεγχο.

  Σίγουρα οι εν κρυπτώ κινήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν βοηθούν καθόλου τη συνολική προσπάθεια. Το γνωρίζουν καλά και οι ίδιες γι΄αυτό και υποχωρούν όταν το θέμα γίνει γνωστό και υπάρξει αντίδραση. Υπάρχει πλήθος δεδικασμένων υποθέσεων εναντίον τους για τέτοιες περιπτώσεις.Κατά την άποψή μου (προσωπική και μη εδική πάντα) ας αδειοδοτηθούν, ας χαρτογραφηθεί και ας μετριέται η εκπομπή τους σε τακτά διαστήματα και όλοι θα είναι ήσυχοι. Δεν είναι δύσκολο να γίνει. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα.

  Γ. Πάνος
  g_panos@yahoo.com

 2. ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

  Αν έκανες τον κόπο και διάβαζες το φυλλάδιο ενημέρωσης της ΕΕΤΤ για την ενημέρωση του κοινού, θα ήξερες οτι ευτυχώς η ισχύς δεν είναι της τάξης των 10 ή 20 Watt αλλα mWatt. Αλλιώς τώρα θα ήσουν ήδη ψημένος/νη. Η ΕΕΤΤ λοιπόν και η ΕΕΑΕ κάνουν τη δουλειά τους (εγκρίσεις και μετρήσεις αντίστοιχα) δειγματολειπτικα ή κατόπιν καταγγελίας και με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης πόρων.
  Σαφώς και το θέμα είναι η μη αδειοδοτημένη λειτουργία. Και αυτή απλά πιαθανολογείται βέβαια διότι η αρχική μας τοποθέτηση μιλά για ενδείξεις λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και καλεί τους αρμόδιους να το διερευνήσουν. Προφανώς αν τηρηθεί η νόμιμη (και λογική) διαδικασία κατά την οποία η αδειοδότηση προηγείται της εγκατάστασης, ναι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Διότι έτσι θα μπορεί να υπόκειται σε έλεγχο. Δεν είμαστε κατά της κινητής τηλεφωνίας, σε καμία περίπτωση. Είμαστε κατά της ανεξέλεγτης λειτουργίας κρυφών κεραιών.
  Ασχολήσου λοιπόν και εσύ λίγο περισσότερο αν θες να διαμορφώσεις μία γενικότερη άποψη. Όχι απαραίτητα «ειδική». Απλά σφαιρική σαν τη δική μας. Κακό δεν θα σου κάνει. Εκτός αν έχεις άλλα συμφέροντα.

 3. shepherd

  Θα συμφωνήσω με την ΕΛΛΗ κύριε ….ειδικέ διότι το εν λόγω μηχάνημα που παρουσιάζεις μετράει όλο το φάσμα της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και επίσης να σου θυμίσω ότι στό φάσμα αυτό ανήκουν και τα wlan ,ασύρματες κάμερες,ασύρματα τηλέφωνα,ασυρματικά δίκτυα.Επίσης η κινητή τηλεφωνία έχει ονομαστική ισχύ μερικά watt ( νομίζω 10 ή 20) σε σχέση με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν μερικά χιλιάδες watt τα οποία άσχετα από το τετραπλάσιο της απόστασης (μιάς και εκπέμπουν απο κορυφές βουνών) έχουν μεγάλες στάθμες εντός των πόλεων. Εστιάζεσαι στο θέμα ότι λειτουργεί χωρίς άδεια.Δηλαδή εάν πάρει άδεια τελειώνουν όλα τα προβλήματα;
  Καλά είναι λοιπόν να ασχοληθείς με αυτο που νομίζεις ότι ξέρεις να κάνεις καλά και άσε αυτούς που πληρώνουμε να κάνουν την δουλειά τους( ΕΕΤΤ & ΕΕΑΑ )

 4. ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

  Οι χαρακτηρισμοί σας είναι όντως διασκεδαστικοί. Λίγο θυμό εντοπίζουμε βέβαια, αλλά αυτός είναι αναμενόμενος. Στους βολεμένους δεν αρέσει το ξεβόλεμα και στους ψεύτες δεν αρέσει η αλήθεια.
  Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, καλοί μας συμπολίτες! Θα σας χρειαστεί.
  Σκεφθείτε όμως να πείτε και κάτι «ουσιώδες» και για την ταμπακιέρα.

 5. giapraki

  Έυκαιρία και για τον αυτοκλητο ΡΥΘΜΙΣΤΗ τών τηλεπικοινωνιακών δρώμενων στην πολη μας να πάρει το……ειδικο μηχανημα του και να βγεί στην αναζήτηση της εστίας του κακού και να την φωτογραφησει, (δεν εχει και τιποτα πιο οισιώδες να κανει).Την αλλη φορα παρε και ανιχνευτη απο το ebay και μπορει να σε φωναξουν και στην … Φουκοσιμα

 6. ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

  Φανερωθήκατε;
  Επιτέλους!

  Κατανοητός και αναμενόμενος ο πανικός σας, όμως διαβάστε πρώτα ήρεμα το κείμενο!

  Η μέτρηση της πυκνότητας ισχύος είναι απλά μία ΕΝΔΕΙΞΗ ότι ο σταθμός βρίσκεται σε λειτουργία. Ο σταθμός θυμίζουμε ΘΑ εγκατασταθεί ΕΦΟΣΟΝ λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθώς και μία σειρά άλλων αδειών και εγκρίσεων. Μέχρι να τις λάβει προφανώς δεν μπορεί να είναι εγκατεστημένος και σε λειτουργία. Δεν παρατηρούμε (όχι ότι περιμέναμε…) στα παραπάνω σχόλια σας καμία ενόχληση εξαιτίας της «πρωτοτυπίας» αυτής. Προφανώς οι υπέρμαχοι της μη αδειοδοτημένης εκπομπής πιστεύουν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαθιστά και να θέτει σε λειτουρία το οτιδήποτε χωρίς αδειοδότηση.

  Σε ότι αφορά την πυκνότητα της ισχύος, ας γνωρίζουν οι όψιμοι «ραδιοηλεκτρολόγοι της φακής» ότι η «αφαίρεση της ‘Ελλης» γίνεται απλά με την διαπίστωση ότι η πυκνότητα ελαττώνεται όσο απομακρύνεται κανείς από το συγκεκριμένο σημείο, σε θέσεις όπου εξακολουθεί βέβαια ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ραδιοτηλεοπτικό σήμα. Οι δε πομποί τηλεοπτικού σήματος ΔΕΝ βρίσκονται τοποθετημένες στις ταράτσες πολυκατοικιών της περιοχής, καμουφλαρισμένες σε καμινάδες. Και αυτό βέβαια το κάνετε γαργάρα.

  Η οποιαδήποτε Εταιρεία κινητής προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της θα έπρεπε πριν και πάνω απ’όλα να υπακούει στις διατάξεις της νομοθεσίας. Υφίστανται για κάποιο λόγο, που δεν είναι βέβαια η τσαμπουκαλίδικη καταπάτησή τους. Εκτός βέβαια αν για κάποιους οι νόμοι γενικά αποτελούν εμπόδιο που ως «εξυπνότεροι» ημών των άλλων, απλά το «τριπλάρουν».

  Όσο για την όρεξη της Εταιρείας, τα έξοδα εγκατάστασης ενός σταθμού βάσης σε μη κατοικημένη περιοχή είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα για τις εταιρείες. Άσε που εκεί δεν έχει ταράτσες και καμινάδες οπότε είναι δυσκολότερο το κρυφτούλι. Οπότε πάντα βρίσκουν τον ¨πρόθυμο» που θα δεχθεί τις «διαβεβαιώσεις» τους ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος (πολύ βολικό και για τις δύο πλευρές προφανώς) και θα παραχωρήσει την ταράτσα του για να εγκατασταθεί η «καμινάδα». Ο «πρόθυμος» συνήθως μένει αλλού ή κάτω από την κεραία όπου η ακτονοβολία δεν είναι αυξημένη. Στους γείτονες βέβαια δεν λέει την αλήθεια, γιατί εκείνοι είναι «αδαείς» και «θα φωνάζουν χωρίς λόγο». Άσε δε που εκείνοι που έχουν ψηλότερη ταράτσα μπορεί να του φάνε το μεροδούλι!

  Για να έρθουμε τώρα και στην ανάγκη αδειοδότησης την οποία προέβλεψε ο τρισκατάρατος εκείνος νομοθέτης που ήθελε να προστατέψει τη δημόσια υγεία.Η Εταιρεία αφού λειτουργεί παράνομα τον σταθμό, μπορεί να κανονίζει ανάλογα και την εμβέλειά του. Άλλα γράφει στη μελέτη, άλλα τα όρια της πραγματικής εκπομπής. Ποιος θα το ελέγξει; Μόνον η ΕΕΤΤ και η ΕΕΑΕ κατόπιν καταγελλίας. Ποιος θα την κάνει; Σίγουρα όχι ο «πρόθυμος» ιδιοκτήτης της ταράτσας. Ούτε οι «Ρομπέν των εταιρειών» που αντιμάχονται «ραντίζοντας» τους «Ρομπέν των κεραιών». Ούτε βέβαια η φίλη μας η «Έλλη» η οποία αφού κακίζει τους χρήστες κινητής για την επιλογή τους να μιλούν στο κινητό ΕΝ ΓΝΩΣΗ τους και για όση ώρα αυτοί κρίνουν (βάσει πάντα της εσκεμμένα ελλιπούς ενημέρωσης που έχουν), επικροτεί χαιρέκακα την σιωπηρή τους τιμωρία από τους σταθμούς που λειτουργούν ΣΥΝΕΧΩΣ δίπλα τους ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ τους. Εύγε!

  Και τώρα παληκάρια της λαμογιάς το εύλογο ερώτημα του αδαούς: Αφού όλα είναι τόσο ωραία και νόμιμα και ασφαλή, γιατί καμουφλάρετε την πραμάτεια σας σε καμινάδες και δείχνετε τα δόντια σας μόνο όταν σας ξετρυπώνουμε;

  «Ραντίστε» παληκάρια και άλλο με την παράνομη ακτινοβολία σας. Απλά, μην ελπίζετε ότι θα κάτσουμε και με σταυρωμένα χέρια.
  Στο τέλος ο λογαριασμός!

 7. cosbi

  μην μιλάς έτσι βρε έλλη μου……ο ρομπέν των κεραιών δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο…..άσε που νομίζει ότι το σήμα έρχεται απ’τον θεό……

  για ράντισμα είστε!!!!

 8. ΕΛΛΗ

  Βρε παλικάρια της φακής!!!! Τι μετρήσατε? Έχετε μετρήσει την πυκνότητας ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και έχετε αφαιρέσει με κάποιον μαγικό τρόπο την ακτινοβολία που αντιστοιχεί στις κεραίες ραδιοφώνου και τηλεόρασης που εκπέμπουν στης περιοχή??? Και οι κάτοικοι της περιοχής, πόσες φορές έκαναν παράπονα στην εν λόγω εταιρία κινητής τηλεφωνίας ότι δεν έχουν σήμα? Άλλη όρεξη δεν είχε η Cosmote και η κάθε Cosmote να μπαίνει σε έξοδα για να στήνει κεραίες… Και πόσοι από τους κατοίκους της περιοχής δεν κολλάνε το κινητό τους στο κεφαλάκι των παιδιών τους για να μιλήσουν με τη μαμά, με τον μπαμπά, με τον παππού ή με τη γιαγιά?????

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr