»Περί μασκών στους Ιερούς Ναούς» (του π. Νικόλαου Γιαννουσά)

• Ο ασπασμός των Ιερών Εικόνων, των Ιερών Λειψάνων και της χείρας του ιερέως καθώς και η λήψη αντιδώρου (αρνούμαστε ακόμα και ως συζήτηση να αναφερθούμε στη Θεία Κοινωνία) προφανώς και δεν επιφέρει κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών..
• Η προσευχητική και ενσυνείδητη συμμετοχή σε Ιερές Ακολουθίες, ακόμα και σε Ιερές Λιτανείες, προφανώς και δεν επιτρέπει τη μετάδοση ασθενειών..
• Οι κοινωνικές όμως σχέσεις εντός και εκτός του Ιερού Ναού, ενέχουν κίνδυνο.. εάν ρωτήσετε τους ιερείς σας, θα σας πουν πολλά παραδείγματα από την προσωπική τους εμπειρία ( π.χ. πόσες φορές κόλλησαν γρίπη από συνομιλίες με λαϊκούς εντός του Ιερού Ναού)…
Η χρήση της μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά την ώρα των Ακολουθιών, αλλά κατά την έλευση και αποχώρησή μας από τον Ιερό Ναό και σε κάθε περίπτωση συνομιλίας με κάποιον δίπλα μας.
Τέλος, προκειμένου να παραμείνουν οι Ιεροί Ναοί σε λειτουργία και να δέχονται πιστούς, είναι θεμιτή η χρήση της μάσκας (υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις).
Το ερώτημα όμως προς την επιστημονική κοινότητα είναι το εξής: εφόσον η χρήση της μάσκας (όπως αποφαίνεται τώρα τελευταία το Υπουργείο Υγείας) μας διασφαλίζει έναντι του Κορονοϊού, για ποιό λόγο δεν αξιοποιήθηκε στην Πασχάλια περίοδο ώστε να εκκλησιάζονταν οι πιστοί;
Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να ισχύουν μόνο σε περιπτώσεις έξαρσης επιδημικών φαινομένων.
Για να προλάβω όμως και όσους τυχόν δυσανασχετήσουν (θεωρώντας ότι θίγεται η Πίστη μας στο υπερφυσικό και υπέρλογο των Μυστηρίων του Θεού), κλείνω το πολύ σύντομο αυτό σημείωμα, με τη θέση του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ο οποίος σε περιπτώσεις επιδημιών προτείνει το φορητό Αρτοφόριο με το οποίο μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία σε ασθενείς να απολυμαίνεται με ξύδι..
Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους!.. άφοβα και κατανυκτικά..
Η Παναγία θα μας σκεπάζει πάντοτε ! ! !
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Αύγουστος, 2020, 8:52 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “»Περί μασκών στους Ιερούς Ναούς» (του π. Νικόλαου Γιαννουσά)”

 1. Άγιε πατέρα Ν.Γιαννουσά .
  Την » Πασχάλια περίοδο » , η πολιτεία αγνοώντας την οικονομία αντιμετώπισε την πανδημία με γενικό lockdown και προαιρετική χρήση μάσκας · το αποτέλεσμα την δικαίωσε : Όλοι ομολογούν ότι τα πήγε καλά .

  Στην παρούσα περίοδο , οι αρμόδιοι και οι ειδικοί της πολιτείας , δυσκολευόμενοι τα μάλα να αγνοήσουν την οικονομία , προτείνουν τη υποχρεωτική χρήση μάσκας , παρακάμπτοντας το lockdown .
  Aν εφαρμοσθεί πάλι το γενικό lockdown , πολύ πιθανόν η μάσκα να γίνει ξανά προαιρετική : τόσο απλή είναι η απάντηση στο σχετικό σας ερώτημα .

  Άγιε πατέρα , έχουμε τη γνώμη , ότι » η πίστη στο υπερφυσικό και υπέρλογο των μυστηρίων του Θεού » δεν βάζει προϋποθέσεις ( χρήση μάσκας υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις ) .
  Ή πιστεύει ή δεν πιστεύει κανείς . Πίστη με προϋποθέσεις δεν υπάρχει , δεν είναι δυνατόν να υπάρχει , γιατί τότε παύει να είναι πίστη και γίνεται επιστήμη ……..

  Ή το » υπερφυσικό και υπέρλογο » παντού και πάντα προστατεύει από τον coronavirus , ή δεν προστατεύει ……..και παύει κανείς να κάνει πνευματικές ακροβασίες με κίνδυνο να φανεί βλάσφημος …….

  Άγιε πατέρα ,. ο coronavirus είναι ένα καθαρό —καθαρότατο υλικό αντικείμενο , που η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να το δει στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο , να το μετρήσει και να το ζυγίσει , πράγμα που δεν συμβαίνει με τα ψυχικά και πνευματικά » αντικείμενα » της θρησκείας και της πίστης .

  Άγιε πατέρα , σκεφτείτε : μήπως είναι καλύτερα και προτιμότερο ένα τέτοιο καθαρά υλικό ζήτημα , να το εμπιστευτεί και να το αφήσει κανείς να το λύσουν , όσοι ασχολούνται και εντρυφούν με τα υλικά ζητήματα ; Γιατί σας αρέσει να σφετερίζεσθε εξουσίες άλλων ; Έτσι κι αλλιώς , η δικήσας εξουσία ποτέ δεν κινδυνεύει , αφού στηρίζεται στην πίστη !….. Πως έγραφε κι ο Α.Παύλος : » πάντα μοι έξεστι αλλ’ ού πάντα συμφέρει » ……

  Άλλωστε η πολιτεία δεν σας ζητάει να γίνετε ούτε χωροφύλακας ούτε αστυνόμος , μόνο , κάποιες στιγμές , να μετριάσετε τον εξουσιαστικό σας οίστρο και να μεταφέρετε στους πιστούς τις οδηγίες και τις συμβουλές των αρμοδίων και ειδικών με τα υλικά ζητήματα .—

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr