Πότε θα ληφθεί η απόφαση για τα σχολεία

Άγνωστό είναι τι θα γίνει με τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ως επίσημη ημερομηνία την 7η Σεπτεμβρίου, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δείτε πότε θα ληφθεί η απόφαση για τα σχολεία.

Η επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων, στα αστικά κέντρα θα αποτελέσει «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Πέρα από τη χρήση μάσκας, στο τραπέζι των συζητήσεων για το άνοιγμα των σχολείων, βρίσκεται και η εκ περιτροπής λειτουργία τους, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών.

«Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», επισήμανε. Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δε είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.

Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

«Φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Απέχουμε 22 ημέρες από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, και μπορούν να ανατραπούν πολλά πράγματα. Πριν από 22 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 40, τώρα έχουν παγιωθεί στα πάνω από 200. Δεν μπορώ να πω τώρα τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν. Για να λειτουργούν τα πάντα πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο».

Για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν με πλήρη κανονικότητα.

Ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Μια συζήτηση σε εξέλιξη χαρακτήρισε τα σενάρια για το πώς θα γίνει η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

Για τον αντίκτυπο της Covid-19 στα παιδιά και για το πώς ενδέχεται να λειτουργήσουν τα σχολεία μίλησε στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ανακοπεί η πορεία της νόσου.

 Η κα. Τσολιά ανέφερε ότι η νόσος είναι πολύ λιγότερο συχνή στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενηλίκους, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα. Τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά και η νόσος συνήθως είναι ήπια.

Σημείωσε ότι η σοβαρή νόσος στα παιδιά είναι πολύ σπάνια. Στις πρώτες σειρές από πολλές χώρες στην πρώτη δεκαετία της ζωής – όπως είπε – δεν υπήρξε κανένας θάνατος ασθενούς με Covid-19, ενώ στη δεύτερη δεκαετία, σπάνια κάποιος θάνατος.

Πάντως, τόνισε ότι όπως λένε και πολλοί επιστήμονες, κανένας δεν είναι άτρωτος. «Μπορεί σε οποιαδήποτε ηλικία κάποιος να προσβληθεί και μάλιστα αρκετά σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά, όμως πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός ατόμου.

Όσον αφορά την εκτίμησή της για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός γιατί υπάρχει και μια δυναμική αύξησης. Δεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Όμως θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται και αν είναι δυνατόν να αρχίσει να μειώνεται, ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο».

Τα σχολεία, είπε, πρέπει να ανοίξουν, αν είναι δυνατόν με πλήρη συμμετοχή των μαθητών αλλά βέβαια πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες πλησιάζοντας προς το τέλος του μηνός.

Αν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να φορούν μάσκα και θα απαιτηθεί εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για κάθε ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία στα σχολεία ώστε να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διδασκαλία.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να ελεγχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα είναι απαραίτητη οπωσδήποτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ίσως στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Πηγή https://www.ieidiseis

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Αύγουστος, 2020, 10:10 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr