Ομόφωνο “όχι” από το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι από εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, ενόψει της εξέτασης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα (η ίδια θέση θα μεταφερθεί και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου). 

Όπως επισημαίνεται, σημαντικό μέρος της έκτασης (συνολικά 3.600 τ.μ. περίπου) στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ανήκει στον Δήμο, ο οποίος ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε σχετική άδεια. Επιπρόσθετα, το πάρκο συνολικής ισχύος 105 MWπερίπου, θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της εκπεμπόμενης θερμότητας. Έτσι, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ζημία στις αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές της περιοχής και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πηγές από τις οποίες υδρεύεται η Κοινότητα Κωσταραζίου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την πλατεία του Παλαιού Κωσταραζίου, το οποίο, μετά από χρόνιες προσπάθειες του Δήμου, έχει χαρακτηρισθεί ως μαρτυρικό χωριό, λόγω των θηριωδιών των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Μάλιστα, με προϋπολογισμό 505.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, ηανακατασκευή του δημοτικού σχολείου του μαρτυρικού Παλαιού Κωσταραζίου, που είχε καταστραφεί τον Απρίλιο του 1944, οπότε και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό ως αντίποινα για τη συνεργασία των κατοίκων με τους αντάρτες. Η προσπάθεια του Δήμου για τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της βαριάς αυτής κληρονομιάς είναι διαρκής κι ο κίνδυνος να μην καρποφορήσει, με μια τέτοια επένδυση, δεδομένος.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, εάν δημιουργηθεί, θα απέχει μόλις 100 μ. από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού στην Κοινότητα Αμπελοκήπων, υποβαθμίζοντάς τη φήμη του συγκεκριμένου ναού, που ξεπερνά τα όρια του Νομού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει ήδη απευθύνει  εξώδικα προς κάθε εμπλεκόμενο και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων ως προς την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 31,Αύγουστος, 2020, 7:51 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

3 Σχόλια για “Ομόφωνο “όχι” από το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι”

 1. Κύριε Bat —Man
  Ψάξε να βρεις πόση έτοιμη ( καθαρή ) ηλεκτρική ενέργεια εισάγει η χώρα μας από τις γειτονικές της χώρες ;
  Αν μάλιστα συνυπολογίσεις το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού , το οποίο εισάγουμε κι αυτό , τότε θα δεις ότι 60% της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα το εισάγει ( 29% καθαρή + 30% φυσικό αέριο , Στέφανος Μάνος εφ. Καθημερινή 9/4/20) .

  Να στο πω ξανά να το εμπεδώσεις ; 59% της ηλεκτρικής μας ενέργειας την εισάγουμε , κι είμαστε πολύ ……..περήφανοι γι’αυτό , αφού εξαρτώμεθα από άλλους …….

  Θα γνωρίζεις βέβαια , ότι η ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα , σε λίγο κατεβάζει διακόπτες · ανάγκη πάσα , να αντικατασταθεί κατά δύναμη .
  Η κοινή λογική λέει , ότι θα αντικαταστήσουμε τη ΔΕΗ δεσμεύοντας τα κατσάβραχα του Ασκίου ( ξεκινάει από βουνό Κωσταραζίου — Κορησού ) ή του Μαλιμαδιού ή του Βιτσίου και του Γράμμου , κι όχι τις παραλίμνιες ή παραποτάμιες εκτάσεις του Νομού , οι οποίες αξίζουν χρυσάφι …….Θέλω να πιστεύω , ότι καταλαβαίνεις ……..

  Όσο για την » ανταποδοτικότητα » του έργου , σου προτείνω να κάνεις την εξής σκέψη :
  Πες ότι τα λιγνιτηκά εργοστάσια της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα λειτουργούσαν αυτόματα : αυτόματη εξόρυξη , αυτόματη μεταφορά , αυτόματη λειτουργία · σύνολο προσωπικού 50—100 επιστάτες το πολύ , η ανταποδοτικότητα τους δηλαδή στην κοινωνία της Κοζάνης και Φλώρινας ελαχιστότατη έως μηδενική : Δεν θα έπρεπε να γίνουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αυτά ; Σκέψου το !

  Ποιος θα καρπωθεί την ανταποδοτικότητα του Φωτοβολταϊκού Κωσταραζίου ; Μήπως θα την πάρουν οι Γερμανοί στη Γερμανία ; ή μήπως αυτή θα πάει στη ηλεκτρική ενέργεια της Ελλάδος , διατηρώντας κατά δύναμη τη ντόπια παραγωγή της ; Πάλι σκέψου το !

  Δεν σου κάνουν όμως εντύπωση τα 505 χιλιάρικα που πάρθηκαν ( θα παρθούν ) στο όνομα της ……καινοτομίας ;
  Δηλαδή : Όταν είναι να ντερλικώσουν το Δημόσιο χρήμα της καινοτομίας , τότε , όλοι τους , Δεξιοί , Κεντρώοι και προπαντός Αριστεροί το ντερλικώνουν ασμένως και δεν προβάλλουν καμία ….αντίσταση . Όταν όμως έρθει η ώρα να διακονέψουν την καινοτομία , τότε , εφευρίσκουν και προβάλλουν όλες τις αντιστάσεις του κόσμου .
  Να είναι όλοι τους καλά κι εσύ καλύτερα , ενημερωμένε άνθρωπε .—

 2. Bat-Man

  Κύριε Κουκουφίκα για πρώτη φορά σας πιάνω ανενημέρωτο, δεν έχετε ακούσει οτι εκεί είναι περιοχές βοσκής, για την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, για την μηδενική ανταποδοτικότητα της επένδυσης αυτής στον τόπο, σε όλους τους τομείς? Τελικά είστε ανενημέρωτος ή απλά είστε Μητσοτακηκότερος του Μητσοτάκεως, που όλοι ξέρουμε την αγάπη της οικογενείας για τους Γερμανούς τους «φίλους» μας ντε.
  Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο που μπορεί να σας ενημερώσει αναλυτικότερα επί του θέματος σαν επιστήμων.

 3. Η μεγάλη ειρωνεία είναι , ότι το χωριό εντάχθηκε στο πρόγραμμα » Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία » και τώρα αρνείται κάθε » Καινοτομία » στην ενέργεια………

  Καλά , τα » 150 μέτρα από την πλατεία του παλαιού Κωσταραζίου » , πιθανόν να αλλοιώνουν την αισθητική εικόνα του χωριού — αν και για αρκετούς , νομίζω , ότι την αναβαθμίζουν : είναι αυτοί που πιστεύουν στη συνύπαρξη του παλιού με το νέο , πιστεύουν στην πρόοδο και την » καινοτομία » , πως έλεγε κάποιος , » μια ζωντανή πεταλούδα , αξίζει περισσότερο από ένα νεκρό λιοντάρι » ……. — όμως τα 500 ή 1500 μέτρα θα σας πείραζαν ;

  Ποια είναι η δική σας πρόταση ;
  Γιατί δεν προτείνετε μια παρακείμενη τοποθεσία για το πάρκο ;
  Μήπως είστε αντίθετοι , έτσι γενικώς και αορίστως , με τα φωτοβολταϊκά ; ή μήπως τα θέλετε μόνο για να πάρετε τα 505000 χιλ. ευρώ — τι ειρωνεία ! — από την » καινοτομία » τους ; Αυτή την εντύπωση δίνετε με τη στείρα άρνησή σας .

  Ο Δήμος ο οποίος » ουδέποτε ερωτήθηκε » , ερωτάται τώρα και απαντάει με στείρα άρνηση !
  Όσο για τις » περιβαλλοντικές επιπτώσεις » , τι να πουν κι αυτοί που έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους …..

  Μήπως η κατάφαση είναι γονιμότερη από την άρνηση ; Εκτός κι αν , εκτός κι αν , στα ΔΗΜΟΣΙΑ φωτοβολταϊκα , παρεισφρήουν , παρεισέφρησαν οι κανόνες των ιδιωτικών φωτοβολταϊκών ……..

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr