Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται πως αδυνατεί να επιβάλει την απαγόρευση του καπνίσματος / του Αιμίλιου Νέγκη

Προς ματαίωση οδηγούνται τα σχέδια της υπουργού υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ελέω της επιτακτικής ανάγκης εσόδων από τη φορολογία των τσιγάρων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, «παγώνει» μέχρι νεοτέρας η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η κ.Ξενογιαννακοπούλου στην αρχή της χρονιάς, με στόχο να διαμορφωθεί νέο νομοσχέδιο, που θα προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματοςαυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Μάλιστα, το σχέδιο προέβλεπε ότι η καθολική απαγόρευση θα εφαρμοζόταν από το καλοκαίρι.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, την έφαγε και αυτήν το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ)… Είναι φανερό ότι εντός της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη πως η απαγόρευση του καπνίσματος πρέπει να αναβληθεί, καθώς είναι ένα μέτρο που πλήττει κυρίως τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία είναι ήδη εξαγριωμένα από τα οικονομικά μέτρα. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν -ανάμεσά τους και ο Θεόδωρος Πάγκαλος- πως προτεραιότητα έχουν τα έσοδα από τη φορολογία καπνού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά για εφέτος έσοδα άνω των 4 δις ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού, ενώ πέρυσι το κράτος είχε εισπράξει περίπου 3.3 δις ευρώ (μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2008).

Από την άλλη, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει οικονομικές απώλειες (άμεσες και μακροπρόθεσμες) λόγω της μη απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. ‘Αμεσα, ο κύριος κίνδυνος αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή αποτελεί την ελπίδα μας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία -εκτός και αν αρχίσουμε να προσελκύουμε μόνο καπνιστές τουρίστες…

Τουρισμός

Την ίδια ώρα, η… μεσογειακή Ισπανία, αλλά και η Τουρκία τηρούν με αυστηρότητα την απαγόρευση, γεγονός που εξελίσσεται σε ένα ακόμη τουριστικό πλεονέκτημά τους σε σχέση με την Ελλάδα. Ακόμη και η Κύπρος κατάφερε να τηρήσει την απαγόρευση, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι με τη συμπεριφορά της η Ελλάδα και στο θέμα αυτό (δεν εφαρμόζουμε τον νόμο που οι ίδιοι έχουμε ψηφίσει) επιβεβαιώνει τα κακεντρεχή σχόλια του διεθνούς τύπου σε βάρος της. Οι ξένοι επισκέπτες, που βλέπουν τους Έλληνες δίπλα τους να καπνίζουν, ενώ αυτό απαγορεύεται, θεωρούν πως είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως…

Μακροπρόθεσμα -ως γνωστόν- το κάπνισμα έχει ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται για 700,000 ημέρες νοσηλείας στο εθνικό σύστημα υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2.14 δις ευρώ ετησίως. Δηλαδή, περίπου τα μισά από τα έσοδα που θα έχει εφέτος από τη φορολογία στον καπνό.

Στον αντίποδα, η απαγόρευση του καπνίσματος έχει άμεσα οφέλη για τη δημόσια υγεία, όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς έρευνες. Η πιο πρόσφατη αφορά το Τορόντο του Καναδά, όπου η απαγόρευση στα εστιατόρια θεσπίστηκε το 2001. Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε τρία χρόνια, οι εισαγωγές για καρδιακά επεισόδια μειώθηκαν κατά 39%, ενώ οι εισαγωγές για αναπνευστικά προβλήματα μειώθηκαν κατά 32%! Στο Οντάριο, όπου το κάπνισμα δεν είχε απαγορευθεί, τα ποσοστά εισαγωγών για καρδιακά επεισόδια αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 15%.


Αιμίλιος Νέγκης είναι δημοσιογράφος

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Μάιος, 2010, 2:39 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr