Προνοιακά επιδόµατα από κόσκινο

Απογραφή 1.200.000 δικαιούχων για να καταγραφεί ποιοι παίρνουν και τι ποσά εισπράττουν –

Απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακώνεπιδοµάτων ετοιµάζει η κυβέρνηση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, µε στόχο τον εξορθολογισµό του συστήµατοςκαταβολής τους. Οπως εκτιµάται, κάθεχρόνο δίνονται συνολικά 6 δισ.ευρώ για προνοιακά επιδόµατα.

Υπολογίζεται δε πως τα λαµβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι απ’ όλους τους φορείς, γεγονός που, όπως εκτιµά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, µπορεί να σηµαίνει πως αρκετοί λαµβάνουν για τον ίδιο λόγο επίδοµα από πολλούς φορείς.

Σύµφωνα µε το σχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί του οικονοµικού επιτελείου Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ.Σαχινίδης, Υγείας Α. Λοβέρδος και Μ.Τιµοσίδης καιΑπασχόλησης Λούκα Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνης, η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ∆ΙΑΣ. Οπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, «στο µέλλον τέρµα τα ΕΛΤΑ» εννοώντας πως ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν. «Οποιος δεν απογραφεί, θα σταµατήσει να λαµβάνει» τονίζεται. Οι δικαιούχοι πουπληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ για την απογραφή θα προσέλθουνείτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφήςεικόνα «ποιος φορέας δίνει τι». Οπως λέγεται χαρακτηριστικά σήµερα τέτοια επιδόµατα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόµενοι φορείς τους, Υγείας,Εργασίας καιΟικονοµικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη δικαιούχοιτου ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουνλάβει σχετικό σηµείωµανα προσέλθουν για απογραφή. «Στην πραγµατικότητα επικρατεί χάος, όλα είναι χύµα, κανείς δεν γνωρίζει τι δίνει ο άλλος» λέει χαρακτηριστικάστέλεχος της κυβέρνησης. Εξαιρείται το επίδοµα ανεργίας, το οποίο λαµβάνουν όλοι µέσω του ΟΑΕ∆ και το οποίο όµως δεν αποκλείεται να δοθεί στο µέλλον και µε εισοδηµατικά κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται επίσηςκαι όσοι συνεχίζουν ναλαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα από ασφαλιστικά ταµεία, ενώ έχει εκλείψει πλέον ο λόγος ενίσχυσής τους: π.χ. στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους οι 150.000 έχουν µόνιµη αναπηρία. Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαµβάνουν επιδόµατα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε µήνα σε όλουςτους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (κυρίως δήµους και νοµαρχίες) υποβάλλονται για εξέταση…15.000 αιτήµατα εκ των οποίων εγκρίνεται περίπου το 70%.

Στις τράπεζες θα κληθούν άµεσα οι δικαιούχοι επιδοµάτων και αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ να δηλώσουν µόνοι τους τι εισπράττουν – αλλιώς θα σταµατήσει η καταβολή των επιδοµάτων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο ∆ηµόσιο, αλλάθα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος.

Θα πρέπει να απογραφούν ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ

Ο στόχος της απογραφής

Κάποιοι δικαιούχοι λαµβάνουν σήµερα το ίδιο επίδοµα από διαφορετικούς φορείς. Η απογραφή θα φέρει στην επιφάνεια τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονοµικών

Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας καθώς, ειδικά στο Ταµείο του ∆ηµοσίου, έχει διαπιστωθεί «µεγάλο πρόβληµα». Πρόκειται για το περίφηµο ΚΕΠΑ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στον Νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισηµαίνουν ότι µε το νέο σύστηµα «θα σταµατήσουν τα φαινόµενα διαφθοράς και οι πελατειακές σχέσεις». Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί.

Εκτός από την αλλαγή αυτή θα γίνουν και δειγµατοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν περάσει ήδη από τις αντίστοιχες επιτροπές ενώ, όπως διαβεβαιώνουν από κυβερνητικής πλευράς, «θα υπάρξει ασφαλώς η δέουσα προσοχή στην προσέγγιση των δικαιούχων». TA NEA

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Απρίλιος, 2011, 8:47 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr