ΤΑ ΝΕΑ – Κλείνουν τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης στρατιωτών

Κινδυνεύει και το ΚΕΝ της Κοζάνης -Όλοι φωνάζουν για κλείσιμο του ΚΕΣ του Α. Ορεστικού και τοπικά ο Πετσάλνικος δηλώνει πως »δεν υπήρχε ποτέ θέμα»……

Μόνο ο Φ. Πετσάλνικος τοπικά δηλώνει πως ποτέ δεν υπήρχε αλλά και υπάρχει, θέμα με το κλείσιμο του κέντρου νεοσυλλέκτων Ά. Ορεστικού.

ΤΑ ΝΕΑ μετά το ΕΘΝΟΣ αλλά και άλλες πολλές δημοσιεύσεις αναφέρονται στις επικείμενες αλλαγές. Ξεκάθαρα όλοι τονίζουν πως το ΚΕΣ του Άργους είναι για λουκέτο.

ΤΑ ΝΕΑ :

Ασκούνται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες για εξαιρέσεις

«Λουκέτο» σε 4 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στρατιωτών βάζει από τον Μάιο το «Πεντάγωνο», ενώ από την επόμενη σειρά κατάταξης – του καλοκαιριού – σχεδιάζεται να κλείσουν και αλλά στρατόπεδα, ο αριθμός και η θέση των οποίων όμως… αυξομειώνεται λόγω πιέσεων τοπικών παραγόντων.

Παράλληλα η δραστική αυτή μείωση των κέντρων εκπαίδευσης – στην οποία προχωρά το Υπουργείο Άμυνας λόγω ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες αλλά και την αλλαγή της δομής του στρατεύματος – οδηγεί σε κατάταξη των νεοσύλλεκτων σε δυο δόσεις ανά σειρά, προκειμένου να βολεύονται όλοι στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Ποια κλείνουν

Τα κέντρα που κλείνουν από τον Μάιο, είναι σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, της Άρτας, των Ιωαννίνων, του Μεσολογγίου και της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Μάλιστα η στρατολογία δεν έχει στείλει δελτία κατάταξης για αυτά σε στρατεύσιμους οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 14-15 από τα υπάρχοντα – ο αριθμός θα εξαρτηθεί, λένε, από το πόσοι νέοι θα παρουσιασθούν.

Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του στρατού ξηράς αναμένεται να μείνουν στο τέλος 8 -10 από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και περίπου 19-20 που είναι σήμερα.

Αυτό, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.

Πιλοτική λειτουργία

Η σειρά κατάταξης (ΕΣΣΟ) που μπαίνει σε μερικές εβδομάδες, θα λειτουργήσει πιλοτικά: Αρχικά – τον Μάιο – θα παρουσιασθούν οι 11.700 πρωτοκαλούμενοι και ένα μήνα αργότερα – τον Ιούνιο – οι περίπου 1.600 προερχόμενοι εξ αναβολής για λόγους υγείας.

Από την μεθεπόμενη σειρά, που τα Κέντρα θα είναι λιγότερα, οι μισοί νεοσύλλεκτοι θα πηγαίνουν τον ένα μήνα και οι άλλοι τον επόμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση Αύγουστο οι πρώτοι, Σεπτέμβριο οι δεύτεροι) κ.ο.κ. Η βασική εκπαίδευση θα διαρκεί 3 εβδομάδες.

Ο τελικός κατάλογος, παρά το ότι απασχόλησε ακόμα και την πολιτική ηγεσία στο Συμβούλιο Άμυνας, δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω και των ισχυρών πιέσεων τοπικών παραγόντων. Για να δώσει το… καλό παράδειγμα ο αν. υπουργός Άμυνας και βουλευτής Κορινθίας κ. Π. Μπεγλίτης ζήτησε σε επίσημη συνεδρίαση του ΣΑΜ να μην εξαιρεθεί το ιστορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου από το λουκέτο παρόλο που το ΓΕΣ το είχε να διατηρείται.

Και άλλα έχουν σειρά

Στρατιωτικές πηγές φέρουν ως σίγουρα να κλείνουν, πέραν των προαναφερθέντων 4 και αυτά της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που «παίζονται» είναι της Κοζάνης, του Πύργου, της Πάτρας και του Ναυπλίου.

Για τα δυο τελευταία υπάρχουν σκέψεις το μεν πρώτο να λειτουργήσει ως κέντρο ειδικότητας, το δε δεύτερο να μεταφερθεί, αργότερα, στο Λουτράκι.

Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση φαίνεται από το ότι ενώ η στρατολογία δεν έχει καλέσει νέους στην Άρτα, τοπικές εφημερίδες είχαν χθες πληροφορία από βουλευτή της περιοχής πως πήρε υπόσχεση να λειτουργήσει το κέντρο…

Ο πρόεδρος της Βουλής

Για το Άργος Ορεστικό υπήρξε αρχικά υπηρεσιακή εισήγηση να κλείσει, αλλά ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος είπε σε «διακομματικής» σύνθεσης αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που τον επισκέφθηκε – αλλά και μετά από παράσταση πολιτικών μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου – ότι δεν θα κλείσει επειδή είναι κοντά σε σύνορα.

Ως σίγουρα διατηρούμενα φέρονται πάντως από στρατιωτικές πηγές τα κέντρα Αυλώνας, Θήβας, Τρίπολης, Γρεβενών, Γιαννιτσών, Αθήνας (Ειδικών Δυνάμεων), Λαμίας, Σπάρτης, Ρεθύμνου, ενώ κάποια θα έχουν και εφεδρικά που θα λειτουργούν αναλόγως των αναγκών.

Η Ν.Δ. με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας κ. Μ. Τζήμας επισημαίνει ότι το «λουκέτο» θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους φορείς.

 

ΤΑ ΝΕΑ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Απρίλιος, 2011, 10:33 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr