Κόβονται Τμήματα σε ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεγάλος ο κίνδυνος για το Διεθνούς Εμπορίου Δ.Μακεδονίας ( Καστοριάς)

 

Κόβονται Τμήματα σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και περιορίζεται ο αριθμός των εισακτέων. Ειδικά για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων, στην πρώτη σειρά βρίσκονται εκείνα που δεν έχουν ζήτηση από υποψήφιους και απήχηση στην αγορά

Μπροστά σε λιγότερα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα βρεθούν φέτος, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου μόλις κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεχτεί ήδη ανάλογες προτάσεις με το σκεπτικό στα επόμενα χρόνια να αποφοιτήσουν όσοι έχουν ήδη εισαχθεί σε τέτοια τμήματα και στη συνέχεια να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν με αντίστοιχα άλλων Ιδρυμάτων.

Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μελετά όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος (αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες, κοινωνική αναταραχή σε περίοδο εξετάσεων), ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθούν και πιθανά ζητήματα νομικής φύσεως, που μπορεί να προκύψουν.

Πάντως το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανακοίνωσε ακόμη τον αριθμό των εισακτέων παρότι βρισκόμαστε παραμονές των Πανελλαδικών ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει προβληματισμός και με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που μίλησαν στο «Εθνος», υπογράμμισαν ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται πλέον νέοι φοιτητές (έστω και αν είναι ελάχιστοι) σε τμήματα που δεν έχουν ζήτηση, αλλά και καμία ανταπόκριση στη σημερινή αγορά εργασίας, και μάλιστα όταν δέχονται φοιτητές οι οποίοι ποτέ δεν αποφοιτούν, καθώς ενδιάμεσα τα εγκαταλείπουν βλέποντας μπροστά τους ένα ζοφερό μέλλον.

Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας δεν τόλμησε καμία ουσιαστική αλλαγή όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των εισακτέων και στην κατανομή των θέσεων στα τμήματα. Μάλιστα είχαν δοθεί επιπλέον θέσεις ιδιαίτερα σε ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν ζήτηση από την πλευρά των αποφοίτων λυκείων. Το γεγονός πάντως είναι ένα: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες τμήματα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα οποία ήδη βρίσκονται σε μαρασμό, καθώς υπήρξαν χρονιές που δεν είχαν ούτε έναν εισακτέο ή ο αριθμός ήταν μονοψήφιος. Για παράδειγμα, το 2008 τμήματα όπως αυτά της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Δ. Μακεδονίας, της Ιχθυοκομίας Ηπείρου, των Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου κ.ά. δεν δέχτηκαν ούτε έναν νέο σπουδαστή!! Και όμως αυτά τα τμήματα συνεχίζουν να λειτουργούν και το υπουργείο Παιδείας να τους παρέχει τεράστιο αριθμό θέσεων, που κανείς όμως δεν καταλαμβάνει.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2010
4.108 θέσεις στα αζήτητα

Δεκάδες τμήματα -κυρίως των ΤΕΙ- αλλά και ορισμένα των ΑΕΙ, τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις θέσεις εισακτέων, κινδυνεύουν να… εξοστρακιστούν από το φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» αρκετά από τα περσινά τμήματα, τα οποία δεν απορρόφησαν το σύνολο των εισακτέων (υπολογίζονται ότι την περσινή χρονιά έμειναν κενές 4.108 θέσεις), ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου «Καλλικράτη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ» να προστεθούν αργότερα και πάρα πολλά ακόμη τμήματα, τα πτυχία των οποίων δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε η βάση του δέκα, 26 τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων και 3 πανεπιστημιακά δεν κατάφεραν να καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ οι βάσεις εισαγωγής κυμάνθηκαν από 975 μόρια έως 8.785! Αυτό το φαινόμενο, βέβαια, ήταν πιο έντονο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς με το βαθμολογικό πλαφόν που ίσχυε εισαγόταν πολύ μικρότερος αριθμός εισακτέων.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του μέτρου χάθηκαν 71.137 θέσεις. Τα τμήματα τα οποία δεν συμπλήρωσαν όλες τις θέσεις αφορούν ΤΕΙ της περιφέρειας, όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης κ.ά. Ωστόσο, στον πίνακα περιλαμβάνονται και τρία τμήματα των ΑΕΙ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου καλύφθηκαν οι μισές θέσεις, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ – ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ, 6/5/2011

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάιος, 2011, 2:48 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr