Το facebook πάει πλατεία

Άρθρο του Βασίλη Κωνσταντίνου για τον Alphafm.gr.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Οι έχοντες μονίμως ανοικτές κεραίες που πιάνουν όλα τα μηνύματα  και οι άλλοι. Αυτοί που ότι έμαθαν -έμαθαν συνεχίζουν να πιστεύουν αυτά που πίστευαν και  έχουν «κλειστές συχνότητες». Στις μέχρι τώρα  συζητήσεις που έκανα  για το διαδίκτυο και το  facebook  έχω ακούσει και διαβάσει πολλές και ενδιαφέρουσες   πολλές απόψεις.

Θετικές ότι είναι παράγων κοινωνικοποίησης ,επικαιροποίησης της γνώσης της κοινωνικής ζωής , ταχύτητας ενημέρωσης, επαφή εκ νέου  με παλιούς και ξεχασμένους φίλους ,συμμαθητές . Γνωριμίες  με νέους ανθρώπους από διαφορετικά μέρη με άλλα ήθη και έθιμα και διαφορετικούς ως προς τις βασικές αντιλήψεις ανθρώπους κλπ.

Αρνητικά για το κουτσομπολίστικο της προσωπικής ζωής, της υπερβολικής ασχολίας με πράγματα επουσιώδη ,ο υπερβολικός χρόνος που κάποιοι  περνούν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και άρα η απομάκρυνση τους από την πραγματική ζωή την ανθρώπινη επαφή και την πρόσωπο με πρόσωπο ανταλλαγή απόψεων. Το χειρότερο  ότι υπάρχουν ήδη έρευνες όπου αποδεικνύουν τις παθολογικές ψυχολογικές επιπτώσεις από  την άμετρη και συνεχή υπερβολική χρήση του διαδικτύου .Προσωπική μου άποψη. Ποτέ στην ιστορία τέτοια φαινόμενα μαζικής χρησιμοποίησης δεν είναι απόλυτα καλά ή απόλυτα κακά. Όπως λοιπόν στα προηγούμενα έτσι και τώρα  θα δείξει ο χρόνος ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις .Σε κάθε περίπτωση όμως ο προβληματισμός πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεχής. Να μπουν όλα αυτά τα θέματα στην καθημερινότητά μας ,να τα συζητούμε και να απομονώνουμε τα αρνητικά και να αναδεικνύουμε τα θετικά. Οι σύγχρονες κοινωνίες παλεύουν όλα τα θέματα με την ανάλογη σοβαρότητα χωρίς αφορισμούς ,λαϊκισμό και συνθηματολογίες. Και κυρίως χωρίς στρουθοκαμηλισμό . Να κάνουμε  πως δεν βλέπουμε ότι οι νέοι επικοινωνούν αλλιώς ,ότι το διαδίκτυο σαρώνει πολλούς παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας ενώ αυτά είναι καθημερινά φαινόμενα!

Αυτά για να καταλήξω ότι αυτό που κάποιοι αγνοούσαν ή έκαναν πως το αγνοούν , έκανε ήδη την εμφάνισή και σ εμάς  χθες. Μαζικές συναντήσεις χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση ,χωρίς την συνηθισμένη πρακτική και το ανάλογο  καπέλωμα κάποιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ή  κόμματος. Ειδικά τα κόμματα δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα και μάλιστα κάποια που ισχυρίζονται ότι έχουν  την  αποκλειστική  ικανότητα να κινητοποιούν  τον κόσμο πρέπει να έχουν  χάσει τον ύπνο τους!.Το «διαδικτυακό  κάλεσμα»,  είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που θα επιφέρει πολλές αλλαγές στην πολιτική κοινωνική αλλά και οικονομική ζωή. Το πείραμα έχει πετύχει στην Αίγυπτο ,Τυνησία, πέρασε την Μεσόγειο έφτασε στην Ισπανία και από χθες και στη Ελλάδα. Οι πολίτες  προσεγγίζουν από άλλη σκοπιά την πολιτική πραγματικότητα επικοινωνούν τάχιστα τον προβληματισμό τους και επιχειρούν μαζικές διαμαρτυρίες  χωρίς τον παραδοσιακό «επαγγελματικό τρόπο» των καθοδηγητών-κομματοσυνδικαλιστών. Είναι ακόμη νωρίς να αποφανθούμε με σιγουριά το  για το που θα μας οδηγήσει αυτή η «κάθοδος των μυρίων» στις πλατείες. Δεν γνωρίζω που θα καταλήξει  το κίνημα προς το παρόν περιμένω και εγώ να δω πόσο θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα  και κυρίως αν θα βοηθήσει να καλυτερεύσει η κατάσταση της πατρίδας μας και αν αυτό το κίνημα χειραφετημένο και ανεξάρτητο , εκδιώξει τα « καρκινώματα της πολιτικής και οικονομικής  ζωής» ανεξαρτήτου κόμματος και ιδιότητας  όπου και αν βρίσκονται , τα οποία  έχουν δηλητηριάσει εδώ και χρόνια με την στάση τους και τις πράξεις τους την ομαλή πορεία  της οικονομίας -κοινωνίας μας .Περιμένω ,παρακολουθώ και εύχομαι το καλύτερο για αυτούς που θα το χρησιμοποιήσουν  για το κοινό  καλό όλων μας  και το ξεπέρασμα της κρίσης της πατρίδας . Στις «δυνάμεις του κακού»  που θα προσπαθήσουν να ποδηγετήσουν και να στρέψουν σε λάθος πορεία αυτό το κίνημα (όπως έκαναν  με επιτυχία κατά επανάληψη στο παρελθόν) εύχομαι αυτήν την φορά να μην τους περάσει και να «πνιγούν» από το πλήθος και το πάθος των πολιτών.

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είναι Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Κορησού.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Μάιος, 2011, 7:44 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Το facebook πάει πλατεία”

 1. Αναστάσιος Ντίνας

  Αγαπητέ κ. Γυμνασιάρχη ( ΚΑΙ μέσω υμών αγαπητέ συμπολίτη)
  Επειδή το άρθρο σας με ερέθισε παράξενα αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω δυο κριτικά λόγια παρότι δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά απλός πολίτης με τα ίδια δικαιώματα με σας.
  Αποφαίνεστε ότι υπάρχουν ΔΥΟ (2) κατηγορίες ανθρώπων. Από που αρύεστε το συμπέρασμα αυτό δεν μας το λέτε. Μακάρι να ήταν έτσι! Τότε γιατί έχουμε άπειρες εκφράσεις ανθρώπων; Εδώ έχουμε πενήντα κόμματα και δεν είναι αρκετά! Σε κάθε περίπτωση αν είναι μόνο δύο οι κατηγορίες , η ισχυρότερη ας «πνιξει» την ασθενέστερη και λύσαμε το πρόβλημα. Βέβαια αμέσως πιο κάτω αυτοαναιρείστε αλλά δεν πειράζει! Αυτό είναι το «σπόρ» της μόδας σήμερα.
  Κε Γυμνασιάρχη (το «αγαπητέ» έφυγε η ευγένεια παραχώρησε τη θέση της στην αλήθεια! την ΔΙΚΗ ΜΟΥ αλήθεια). Είστε εκπαιδευτικός, τουτέστιν συνδιαμορφωτής των χαρακτήρων των μελλοντικών γενεών και αρθρογραφείτε χωρίς να στηρίζετε τα επιχειρήματά σας. Είναι αυθαίρετα όσα υποστηρίζετε και άν όχι από που προκύπτουν; (βιβλιογραφία – παραπομπές). Έτσι εκπαιδεύετε τους νέους;
  Μιλάτε για νέους τρόπους επικοινωνίας και οργάνωσης των μαζών και αφού τους κριτικάρετε αποφαίνεστε ότι πέτυχαν στην Τυνησία, Αίγυπτο και πετυχαίνουν στη Ελλάδα. Τι πέτυχαν στη Τυνησία και την Αίγυπτο; Τι πετυχαίνουν στην Ελλάδα;
  Τώρα σε ό,τι αφορά τους αφορισμούς για τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σας συγχαίρω. Εσείς (και οι όμοιοί σας) ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ! Ούτε με κόμματα ούτε με συνδικάτα. Τώρα τα βλέπετε που κατέστρεψαν τη χώρα.!!!
  Ως τώρα αντιστεκόσασταν και ΔΕΝ λαμβάνατε παράνομες ή ανήθικες (αλλά νόμιμες) αμοιβές πέραν των τακτικών. Επιτελούσατε στο ακαίρεο το καθήκον σας και διακηρύσατε την άποψή σας με «στεντόρια» τη φωνή σε μας τους άλλους που παρασυρόμαστε από τα κόμματα και τα συνδικάτα και είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας. Δεν προσέξαμε; καλά να πάθουμε. Ελπίζω οι μαθητές σας να σας δικαιώσουν και μέσα στο σημερινό κείμενο ν’ αναγνωρίσουν τον καθηγητή τους πριν 5, 10, 15 χρόνια να τους μιλάει για ατομική και κοινωνική ηθική, για χρέος , για καθήκον, αλτρουισμό και για μεγαλουργία…
  Με τιμή
  Τάσος Ντίνας

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr