Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», νέο ατύχημα με αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Μαΐου 2011, προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Πρόκειται για το 11ο περιστατικό που σημειώνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί και στο παρελθόν άλλα τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

 

Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» ειδοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, αλλά όταν έφτασε στην περιοχή, δυστυχώς το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα μεταφέρθηκε από την ομάδα της «Καλλιστώς» και αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που θα γίνει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στο περιστατικό παραβρέθηκαν ακόμα η Τροχαία Καστοριάς και η Ομάδα Συντήρησης του Αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός, αν και σοκαρισμένος, είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

 

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η έλλειψη κατάλληλων διαβάσεων άγριας πανίδας, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ» και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν φαινόμενα παρόμοιων τροχαίων ατυχημάτων. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνητών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

 

Ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς : Λόγω της αναγκαιότητας που προκύπτει από το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται άγρια ζώα, είναι πρόδηλη η ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα στον κάθετο άξονα και για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ως επικεφαλής εταίρος του έργου, σε συνεννόηση με την Εγνατία Οδό Α.Ε., έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση λήψη μέτρων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας του κάθετου άξονα Ε45.

 

Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε πως τα μέτρα αυτά μόνο βραχυπρόθεσμα μπορούν να λειτουργήσουν. Το πρόβλημα παραμένει μέχρι την τοποθέτηση πλήρως επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καταθέσει η «Καλλιστώ» από το 2008, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής κατάλληλων διαβάσεων πανίδας – πράσινων γεφυρών κ.λπ.

 


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Μάιος, 2011, 2:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!”

  1. BOUROU BOUROU

    Έπεσε θύμα τροχαίου η αρκούδα???? που ακούστηκε αυτό??? όλες οι αρκούδες του κόσμου δεν κάνουν μια ανθρώπινη ζωή. Ας συμαζευτούν οι «περιβαλλοντικές» λέω εγώ.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr