Απάντηση Γιαννά στην επιχειρηματολογία της ΣΔΟ για την Σχολή Διοίκησης Οικονομίας

Έχει ανοίξει μεγάλο θέμα με την πρόταση Γιαννά. Έκπληξη, η σφοδρή αντίδραση εναντίον της πρότασης από την πλευρά της Κοζάνης. Το όλο θέμα θα πρέπει να άμεσα να το δουν τοπικοί παράγοντες και να αντιδράσουν. Φτάνει ο ύπνος. Δείτε σημερινή απάντηση του Π.Γιαννά στην επιχειρηματολογία της ΣΔΟ:

 

 

 

Τοποθέτηση Διευθυντή Παραρτήματος Καστοριάς στην Απόφαση-Πρόταση της ΣΔΟ.

Με έκπληξη έλαβα την Παρασκευή το μεσημέρι 17/6 το κείμενο με τίτλο «Απόφαση-Πρόταση Διευρυμένου Συμβουλίου Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας» το οποίο διαβίβασε στις 16/6 με αριθμό Πρωτοκόλλου 67 η Διευθύντρια της ΣΔΟ κα. Γεωργία Χαριτούδη προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν θα μπω στο πειρασμό να απαντήσω σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του εγγράφου. Θα το έκανα αν θεωρούσα ότι με αυτό τον τρόπο θα συνέβαλα σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον του ΤΕΙ ΔΜ. Είναι ολοφάνερο ότι οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαλόγου δεν ικανοποιούνται δεδομένου ότι τα μέλη της ΣΔΟ α) αποφάσισαν να αποταθούν κατευθείαν στην αρμόδια Υπουργό παρακάμπτοντας την ιεραρχία και την συζήτηση στα συλλογικά όργανα και β) δεν έβαλαν ονομαστικά τις υπογραφές τους στο κείμενο που ομόφωνα κατέθεσαν διακυβεύοντας την αξιοπιστία και εγκυρότητα του εγγράφου. Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΣΔΟ επέλεξαν να εκφράσουν τις απόψεις του μέσω ενός «Διευρυμένου» Συμβουλίου Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, το οποίο δεν υφίσταται ως θεσμικό όργανο. Παρότι ως Διευθυντής Παραρτήματος δεν απαντώ σε απόψεις μεμονωμένων ατόμων, κατ’ εξαίρεση μπαίνω στον κόπο να επαναδιατυπώσω την πρόταση μου η οποία πιθανόν να παρερμηνεύθηκε από τα μέλη της σημερινής ΣΔΟ.

Το θέμα που διαπραγματεύεται το κείμενο εμπίπτει στο γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τη χάραξη στρατηγικής για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Ιδρύματος. Αφορμή για την υποβολή της πρότασης μου απετέλεσε η συζήτηση για κατάθεση ενός νέου νόμου και ενός νέου χωροταξικού χάρτη για την ανώτατη εκπαίδευση σε συνθήκες δεινής οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα. Ο νέος προς ψήφιση νόμος θα μετατρέπει τα υφιστάμενα τμήματα σε προγράμματα σπουδών και θα αναδεικνύει εφεξής τις Σχολές (και όχι τα Τμήματα) σε πυρήνες οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του περιεχομένου των σπουδών. Η δική μου η πρόταση, την οποία έχω εκφράσει σε άτυπες συναντήσεις του Συμβουλίου του ΤΕΙ ΔΜ και επανέλαβα στη ανοικτή συνάντηση που έγινε στη Κοζάνη στις 30/5, είναι ότι η βιωσιμότητα και ανάπτυξη ενός Ιδρύματος που έχει αναγάγει την περιφερειακή συνιστώσα ως κεντρικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας του μετονομάζοντας τον αρχικό τίτλο «ΤΕΙ Κοζάνης» σε «ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» αναιρεί την ίδια την ταυτότητα του με την απαίτηση να συγκεντρώσει τις έδρες των δύο βιώσιμων σχολών του Ιδρύματος, της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ, στη Κοζάνη. Με βάση τα παραπάνω, η πρόταση μου εξειδικεύεται με την μεταφορά της έδρας της ΣΔΟ στη Καστοριά και ταυτόχρονα την μετακίνηση του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών από την Καστοριά στη Κοζάνη όπου εδρεύει η ΣΤΕΦ στην οποία ανήκει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα σ’ ένα αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι δύο σταθεροί γεωγραφικοί πόλοι ανάπτυξης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η Κοζάνη και η Καστοριά. Η Κοζάνη θα συνεχίσει να είναι η έδρα της κεντρικής διοίκησης του Ιδρύματος και η έδρα των περισσοτέρων τμημάτων του Ιδρύματος που σήμερα αποτελούν την ΣΤΕΦ. Η Καστοριά όχι μόνο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η έδρα της ΣΔΟ αλλά και επάξια την διεκδικεί. Ήδη λειτουργούν δύο τμήματα, το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, τα οποία με ακαδημαϊκά και διοικητικά κριτήρια εντάσσονται στη ΣΔΟ. Με βάση τα πιο πρόσφατα και διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Ιδρύματος, το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 το Παράρτημα Καστοριάς είχε 5720 εγγεγραμμένους φοιτητές και η σημερινή ΣΔΟ 4645. Το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου μάλιστα λειτουργεί με επιτυχία εδώ και μια τριετία το μόνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο αντικείμενο της Διοίκησης των Επιχειρήσεων (MBA). Tο Παράρτημα της Καστοριάς διαθέτει υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ο Δήμαρχος Καστοριάς έχει την βούληση να παραχωρήσει πρόσθετες νέες κτηριακές υποδομές κατάλληλα διαμορφωμένες για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε περίπτωση που η Καστοριά γίνει η νέα έδρα της ΣΔΟ.

Επιπλέον, μέσω των πιθανολογούμενων δυνατοτήτων συγχωνεύσεων ιδρυμάτων, η μεταφορά της ΣΔΟ στην Καστοριά θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες ακόμα και για την μελλοντική δημιουργία ενός ισχυρού νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος όπου η Κοζάνη, η Καστοριά και η Φλώρινα θα τοποθετούνταν ιδανικά σε σχήματα ανάπτυξης διαφορετικών σχολών με υποδομές και προσωπικό μεγιστοποιώντας έτσι την βιωσιμότητα ενός νέου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης και δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης και ανάπτυξης σε όλη την Δυτική Μακεδονία.

Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να πείσουν κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η μεταφορά της έδρας της ΣΔΟ στη Καστοριά είναι η μόνη σοβαρή πρόταση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,

 

Καθηγητής Πρόδρομος Γιαννάς

Διευθυντής Παραρτήματος Καστοριάς

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Ιούνιος, 2011, 11:06 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

4 Σχόλια για “Απάντηση Γιαννά στην επιχειρηματολογία της ΣΔΟ για την Σχολή Διοίκησης Οικονομίας”

 1. Εύχομαι ειλικρινά να ερχόταν η Αρχιτεκτονική Σχολή… όλα δείχνουν οτι εδω και καιρό το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, δεν είναι βιώσιμο και θα κλείσει-συγχωνευτεί, οπότε το Τμήμα ΔΥΣΤΥΧΩς δεν μπορεί να έρθει. Το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψουμε να το κάνουν ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ. Αγώνας να παραμείνει το ΤΕΙ όρθιο και ανταγωνιστικό.

 2. Katerina

  Η Καστοριά αναμένει την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.
  Δεν χρειαζόμαστε άλλα ΤΕΙ.

 3. Δημήτρης

  Πράγματι η τοποθέτηση ήταν πολύ καλή. Να δούμε όμως στο τέλος τα αποτελέσματα. Έχει πολύ ενδιαφέρον το όλο θέμα. Αναμένουμε εξελίξεις.

 4. Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση και τον αγώνα για το ΤΕΙ μας. Η ΣΔΟ έρχεται Καστοριά με 5 Τμήματα γιατί εμπόριο-διοίκηση- οικονομία είναι στο DNA των Καστοριανών!!!!!!!!

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr