ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

22:11 – Η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων, εξαιτίας των πολύ μεγάλων περικοπών στα τακτικά λειτουργικά έσοδά τους, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα διαπιστώνει ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα εξέλιξη των χρηματοροών από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, οι περικοπές των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2010, από κρατικές επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδά τους  θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.

Δηλαδή σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2010 η μείωση ανέρχεται στο 28% και σε σύγκριση με τα περσινά τακτικά έσοδα η μείωση ανέρχεται στο 36%.

Αποτέλεσμα είναι κατά πρώτον, στην πλειονότητά τους οι ΟΤΑ να αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων στους δήμους και κατά δεύτερον, δήμοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίζουν ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητάς τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΚΕ:

Το σύνολο των ΚΑΠ το 2009 ανήλθε στα 3.019 εκ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του 2010 μειώθηκε σε 2.684 εκ. ευρώ.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να παρακρατηθεί το 10% του συνολικού ποσού, ήτοι 604 εκ.ευρώ (-28%).

¶ρα θα πρέπει να κατανεμηθούν 2.415 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης πως, επειδή, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ δεν έχει ακόμη υπογραφεί, η κατανομή τους γίνεται «έναντι», αλλά κατά 40 εκ. ευρώ μηνιαίως λιγότερα από το ποσό που αντιστοιχεί στο μετά το Πρόγραμμα Σταθερότητας ποσό (2.415 εκ. ευρώ).

Δηλαδή στις περικοπές προστίθενται επιπλέον 480 εκ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή το 2010 η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να εισπράξει 1.935 εκ. ευρώ, από 3.019 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν το 2009 (-36%).

Σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ – το πρόγραμμα επενδύσεων, συντηρήσεων και επισκευών – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αναμένεται να ανέλθει στα 800 εκ. ευρώ, δηλαδή και αυτό είναι μειωμένο κατά 120 εκ. σε σύγκριση με το 2009.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, ο «Καλλικράτης» θα έρθει στις 2 Γενάρη του 2011, αλλά μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχουν δήμοι…

Προς τούτο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και αμέσως μετά θα καθορίσει τη περαιτέρω στάση του.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Ιούνιος, 2010, 10:15 μμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr