Πρώτες σε διαφθορά οι κρατικές οικονομικές υπηρεσίες.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς βρίσκονται οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσια κονδύλια, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή. Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση.

Η έκθση την οποία παρέδωσε ο κ. Ρακιτζής την Τετάρτη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει ότι περίπου το 52% των υποθέσεων διαφθοράς το 2010 αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους.

Υψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς παραμένουν και οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας, στις οποίες κυριαρχούν το «γρηγορόσημο» και το «φακελάκι».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Παρόλα αυτά, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι κατορθώνουν και αποφεύγουν την τιμωρία.

Μάλιστα ο κ. Ρακιτζής αναγκάστηκε να υποβάλει ενστάσεις για 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές που επέβαλαν ήταν ασήμαντες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας έχει πάντως δεσμευτεί να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του πειθαρχικού δίκαιου.

Ο κ. Ρακιτζής σημειώνει στην έκθεσή του ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν ευθύνονται μόνο για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά και για την μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των προστίµων από αυθαίρετες κατασκευές, καθώς καθυστερούν να διαβιβάσουν τις σχετικές αποφάσεις στις ∆ΟΥ.

Για τους αιρετούς σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής.

«Δυσεπίλυτο» χαρακτηρίζει ο κ. Ρακιτζής το πρόβλημα της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας. Οπως αναφέρει, «οποιαδήποτε παρέµβαση µπορεί να σταµατήσει τη ροή της προµήθειας του υγειονοµικού υλικού, αλλά ένας λεπτοµερής διασταυρούµενος έλεγχος µεταξύ των προµηθειών, φαρµακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, µπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδροµές µε κατευθυνόµενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης».

Για τα κληροδοτήματα, ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει καταγραφή τους και να αξιοποιηθούν επωφελώς οι περιουσίες τους, καθώς οι πόροι τους µπορούν να καλύψουν πολλούς τοµείς κυρίως της Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό».

Ποινές-χάδι

Η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση µε τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει ο κ. Ρακιτζής εντάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:

 • Υπηρεσιακό Συµβούλιο Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο, η οποία ως ποϊσταµένη του Γραφείου Πολεοδοµίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδοµικές άδειες των οποίων µελετητής µηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων.
 • ∆ιοικητικό Συµβούλιο Γενικού Νοσοκοµείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
 •  Διοικητικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε εφηµερεύωντα ιατρό χειρουργικής κλινικής, ο οποίος αν και διαπίστωσε ότι ασθενής που εισήλθε στο Νοσοκοµείο ήταν πολυτραυµατίας εξαιτίας τροχαίου ατυχήµατος, δεν επιλήφθηκε άµεσα για τον απαραίτητο διεξοδικό κλινικό εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να αντιµετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της υγείας του.
 • Υπηρεσιακό Συµβούλιο Περιφέρειας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο που παραπέμφθηκε για σκάνδαλο με την εκμίσθωση εκχιονιστικών μηχανημάτων.
 • Το Γ΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ Αττικής τιμώρησε με την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση των αποδοχών υπάλληλο σε βάρος της οποίας είχε καταλογιστεί μετά από σχετικό έλεγχο το ποσό των 16.045.138 ευρώ που υπήρξε η ζημιά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω διαχειριστικών ατασθαλιών.
 • Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμμία ποινή στον υπάλληλο ο οποίος επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κορυδαλλού.
 • Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμμία ποινή σε τελωνιακό ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο.
 • Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε βάρος υπαλλήλων Πανεπιστημίου οι οποίοι υπεξαιρούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το διοχέτευαν παράνομα στην αγορά, μ΄ αποτέλεσμα να επέλθει οικονομική ζημιά ύψους 7.000.000 ευρώ.
 • Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομάις που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου.
 • Η προσωρινή παύση έξι μηνών επιβλήθηκε σε υπάλληλο της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε εμπλακεί σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων.
 • Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συµβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήµου, ελεγκτής εσόδων – εξόδων ο οποίος παραπέµφθηκε για έλλειµµα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων σε ∆ΟΥ, το οποίο διαπίστωσαν Οικονοµικοί Επιθεωρητές που πραγµατοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονοµικά έτη 2000, 2001, 2002 και 2003.

ΝΔ: Επιδείνωση των φαινομένων κακοδιοίκησης

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, επισημαίνει ότι «η έκθεση που, με έκδηλη αμηχανία, παρέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός, καταδεικνύει, με τον πιο πειστικό τρόπο, την επιδείνωση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, με πρωταγωνιστές την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

» Ο σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με πέρσι αυξημένος αριθμός υποθέσεων, που χειρίσθηκαν ο ΓΕΔ και τα Σώματα Επιθεώρησης και Ελέγχου προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό – όπως αναφέρεται στην έκθεση – από ολοένα και αυξανόμενες καταγγελίες πολιτών, κυρίως για θέματα οικονομικής διαχείρισης, πολεοδομίας και υπηρεσιών Υγείας.

» Είναι μια ακόμη ζοφερή εικόνα για τα αποτελέσματα των υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, όπως εκείνης του «Καλλικράτη», της αβελτηρίας της να αντιμετωπίσει φαινόμενα που τροφοδοτούν τη διαφθορά, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και της ανικανότητάς της να επέμβει εποικοδομητικά και με οργανωμένο τρόπο, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διοικητικού μηχανισμού». ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Ιούλιος, 2011, 11:08 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr