ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στις 15 Ιουλίου οι εκπτώσεις με μεγάλες μειώσεις τιμών
Μειώσεις τιμών μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά υπόσχονται οι έμποροι, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου στην περίοδο των θερινών
εκπτώσεων, η οποία ξεκινάει από την επόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Βεβαίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο οι εκπτώσεις και οι προσφορές σε πολλά είδη διενεργούνται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και σε προϊόντα των καινούργιων συλλογών και όχι περασμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων από την πρώτη κιόλας ημέρα των εκπτώσεων οι μειώσεις τιμών στα είδη ένδυσης αναμένεται να κυμανθούν από 30% έως 60%, ενώ τις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων θα φτάσουν ακόμη και το 70% με 80%.

Στα είδη υπόδησης οι εκπτώσεις αναμένεται να είναι αρχικά 30% για να φτάσουν στη συνέχεια στο 50%, ενώ στη μισή τιμή εκτιμάται ότι θα πωλούνται από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων τα είδη οικιακού εξοπλισμού.

Μεγάλα αποθέματα

Η μικρή ζήτηση το προηγούμενο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα να διαθέτουν μεγάλα αποθέματα προϊόντων σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων παρατηρούνταν πολλές ελλείψεις σε μεγέθη στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε πολλές πλέον είναι οι επιχειρήσεις, κυρίως αλυσίδες, που εφαρμόζουν το σύστημα των προκρατήσεων. Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής μπορεί να επισκεφθεί πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων ένα κατάστημα, να επιλέξει ένα προϊόν της αρεσκείας του, το οποίο το κατάστημα θα κρατήσει για να το αγοράσει μετά τις 15 Ιουλίου στη νέα, μειωμένη τιμή που θα ισχύει λόγω έκπτωσης.

Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που αναμένονται, οι έμποροι δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την κίνηση στην αγορά. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο σχετικός δείκτης εκτίμησης των πωλήσεων παραμένει στα πολύ χαμηλά επίπεδα των -56 μονάδων. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, επίσης, σημειώνουν επιδείνωση και το 57% των εμπορικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση των πωλήσεων το επόμενο διάστημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε η περυσινή χρονιά ήταν η καλύτερη για το λιανεμπόριο. Στις εκπτώσεις του 2010, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου, ο τζίρος υποχώρησε κατά 25% μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τις θερινές εκπτώσεις του 2009, ενώ σε κάποιες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, η κάμψη ξεπέρασε ακόμη και το 60%.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών στο λιανεμπόριο αφορούν τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΑΤ) ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 8,8% τον Απρίλιο του 2011 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010.
kathimerini

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Ιούλιος, 2011, 10:36 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr