Λεφτά υπάρχουν …. 4.000€ για πλακάκια… , στην εκκλησία της Ιεροπηγής.

Ιεροπηγή –

΄΄θέλουμε να αλλάξουμε τα πλακάκια, βρήκαμε έναν δικό μας, θα τα κάνει σε καλή τιμή »

Αυτές είναι διαδικασίες που θα έπρεπε ο πάτερ η Μητρόπολη και κάθε εμπλεκόμενος να τις κάνει για το σπίτι του.

Η Μητρόπολη να δει το όλο θέμα να ελέγξει την κατάσταση γιατί κανείς δεν μπορεί να αλλάζει σε ναούς ότι θέλει και με όποιον τρόπο θέλει.

Δείτε μερικά από τα στοιχεία του ρεπορτάζ μας.

«Υπάρχουν σκορπιοί και φίδια στο δάπεδο του Ναού», «τα πλακάκια κάτω από τα στασίδια δεν είναι ίδια με του υπόλοιπου Ναού» είναι οι απαντήσεις που λάβαμε από τον Παπά της ενορίας και τον εκπρόσωπο της  Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, στην ερώτηση – καταγγελία κατοίκων τις Ιεροπηγής για τον λόγο που η Ερανική επιτροπή και ο Παπάς, αιτήθηκαν ολοκληρωτική αλλαγή πλακιδίων δαπέδου στον υπεραιωνόβιο Ναό της Αγίας Παρασκευής Ιεροπηγής. (από το 1867).

Μερίδα κατοίκων του ακριτικού χωριού δυσφορούν με αυτή την απόφαση , θεωρώντας προσβλητική κίνηση για την ιστορία του Ναού να αντικατασταθούν πλακάκια  πού με τέχνη και πολλή δυσκολία, στην αρχή του 19 αιώνα, αρμολογήθηκαν από τεχνίτες τις περιοχής, καθώς και ότι είναι ένα περιττό έξοδο το ποσό των 4.000€ για αντικατάσταση ΑΦΘΑΡΤΩΝ πλακιδίων δαπέδου.

Η Αρχαιολόγος κ. Σαρηγιαννίδη της 16ης Ε.Β.Α μας δήλωσε πως »σε αυτό τον Ναό δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο χωρίς την έγκριση και την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας», γεγονός που είναι σε γνώση της Ιεράς  Μητρόπολης Καστοριάς , η οποία και δεν έχει αποφανθεί ακόμα επίσημα για την έναρξη του έργου.

Εμείς περιμένουμε την απόφαση.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Ιούλιος, 2011, 8:03 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

4 Σχόλια για “Λεφτά υπάρχουν …. 4.000€ για πλακάκια… , στην εκκλησία της Ιεροπηγής.”

 1. π. Νικόλαε,
  Εάν σας ηχογραφούσα θα το γνωρίζατε, απλώς έχω φωτογραφική μνήμη όταν συνομιλώ με «υπεύθυνους Γραφείου Τύπου». Συγχωρέστε με που σας ξαναερώτησα το όνομα σας, δεδομένου οτι πρώτη φορά συνομιλήσαμε μαζί …και δεν ήθελα να σας αποχαιρετίσω λάθος.

  Για εσάς και εμένα μπορεί να μην είναι το θέμα σοβαρό ή «άμεσης προτεραιότητας» αλλα κάθε τοπική κοινωνία μπορεί να το θεωρεί κορυφαίο , ή άμεσο , ή σκανδαλώδες και δι αυτο σας τηλεφώνησα , γνωστοποιώντας την ιδιότητα μου.
  Επειδή δεν καταλαβαίνω πως ορίζετε τις «μισές αλήθειες» , και επειδή γνωρίζετε Ποιος γνωρίζει την Απόλυτη Αλήθεια , σας ξανατονίζω οτι δεν ψεύδομαι , οτι προσπαθώ να ανακαλύψω την αλήθεια, ΚΑΙ δεν καταλαβαίνω πως οι επισημάνσεις σας αλλοιώνουν την ουσία του ρεπορτάζ ( ώστε να λυπάστε που εκτίθεμαι!!!!!! ) δεδομένου οτι :
  1)Eσεις αναφέρατε έστω και υποθετικά περί πιθανής ύπαρξης φιδιών και σκορπιών , στην ερώτηση μου » για ποιο λόγο θέλουν να αλλάξουν τα πλακάκια;»
  Προσπαθήσατε δηλαδή να υπερασπιστείτε την αίτηση του Παπά της Ιεροπηγής χωρίς να έχετε και ιδία αντίληψη του θέματος. !!!!!!
  2) Όπως και όταν σας ερώτησα για το οτι η Αρχαιολογία έχει συγγεκριμένους κανόνες για επεμβάσεις σε υπεραιωνόβιες εκκλησίες εσείς απαντήσατε » έχουμε κάνει παρεμβάσεις και σε εκκλησίες του 13-14 αιώνα »
  Ξανά δηλαδή προσπαθήσατε να υπερασπιστείτε την αίτηση του Παπά της Ιεροπηγής χωρίς να έχετε και ιδία αντίληψη του θέματος. !!!!!!
  3) ο Παπάς της Ιεροπηγής σε τηλ. επικοινωνία με την κ. Αναγνωστοπούλου είπε «θέλουμε να αλλάξουμε τα πλακάκια, βρήκαμε έναν δικό μας ντόπιο παιδί, θα τα κάνει σε καλή τιμή »
  Οπότε που είναι τα ψεύδη στο άρθρο; Γιατί παίζετε με τις λέξεις και επιθυμείτε να δικαιολογήσετε κάτι;

  Θα ξαναμιλήσουμε πάτερ, όταν η Ιερά Μητρόπολη λάβει τις αποφάσεις περί του έργου .

 2. Nikolaos

  Κύριε Μαρκόπουλε,
  1) Ευχαριστώ γιατί δημοσιεύσατε την απάντησή μου και λυπάμαι διότι η απάντησή σας, σας εκθέτει. Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό που είπα «μπορεί να υπάρχουν…» και διαφορετικό πράγμα το «υπάρχουν…». Πιστεύω ότι γίνομαι αντιληπτός. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι στην απάντησή σας γράφετε ότι είπα την λέξη ‘μπορεί’, είναι αρκετό για εμένα και συνεπώς το εκλαμβάνω ως επανόρθωση. Η μισή αλήθεια συνιστά ψεύδος κ.Μαρκόπουλε υπό ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή.
  2) Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε σας εδήλωσα ρητά ότι δεν έχω δει από κοντά τα πλακίδια περί ων ο λόγος. Όταν λοιπόν στην απάντησή σας εμφανίζεται το συμπέρασμα ότι «προφανώς δεν είχατε δει μέχρι τότε…» ως δικό σας λογικό συνειρμό, αυτό φανερώνει ότι πάλι δεν λέτε την αλήθεια.
  3) Εγώ κ.Μαρκόπουλε δεν είμαι ούτε αρχαιολόγος, ούτε μέλος κάποιας επιτροπής αξιολογήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά απλά υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και συνεπώς δεν χρειάζεται να έχω ιδία οπτική αντίληψη του γεγονότος. Η μομφή που μου προσάπτεται ότι μιλούσα χωρίς να γνωρίζω είναι προφανώς και αυτονόητα άσχετη. Αυτό σημαίνει, να το πω με άλλα λόγια, ότι όταν το ζήτημα ερευνηθεί από την Ιερά Μητρόπολη τότε και μόνο τότε θα αποκτήσω την οποιαδήποτε γνώση επί του θέματος. Εξάλλου, σας ετόνισα ρητά και ξεκάθαρα στη συνομιλία μας, ότι δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας αυτό που μου αναφέρατε και μάλιστα , σας το θυμίζω, ότι συμφωνήσατε και εσείς!
  4) Πρέπει να σκεφθείτε κάποιον άλλο τρόπο ώστε να ηχογραφείτε τους συνομιλητές σας χωρίς να σας αντιλαμβάνονται. Με αυτό θέλω να πω ότι όταν με ρωτήσατε το όνομά μου (εφόσον είχε ήδη τελειώσει η συνέντευξη!!!), ήταν ξεκάθαρο ότι το εκάνατε για να προσδώσετε εγκυρότητα και αξιοπιστία στη συνομιλία μας.
  Εύχομαι να ξεκαθάρισα πλήρως το θέμα και αναμένω τηλεφώνημά σας, προκειμένου να σας διαφωτίσω και σε οτιδήποτε άλλο θελήσετε.
  Διατελώ μετ΄ ευχών

 3. π. Νικόλαε, μου απαντήσατε…»εσείς έχετε δει τα πλακάκια για τα οποία με ρωτάτε; » Οχι σας απάντησα .» Μπορεί να έχουν φίδια και σκορπιούς…μπορεί χίλια δυο πράγματα…» συνεχίσατε… Δεν γράφω ΠΟΤΕ ψέματα. Εγώ όμως είδα και φωτογράφισα το δάπεδο του Ναού όπως βλέπετε. Εσείς προφανώς δεν είχατε δεί μέχρι τότε για τι πράγμα μιλάμε. Οπότε τώρα περιμένουμε την απόφαση σας. Ευχαριστώ θερμά .

 4. Nikolaos

  Κύριε Μαρκόπουλε,
  Είμαι ο π.Νικόλαος Γιαννουσάς με τον οποίο μιλήσατε τηλεφωνικά για το θέμα που αναφέρετε στο ρεπορτάζ σας και φυσικά δεν σας είπα αυτά που γράφετε ότι δήθεν σας απάντησα, σχετικά με φίδια και ομοιότητα πλακιδίων. Παρακαλώ πολύ να ανακαλέσετε τα ψέματα.. Όσον αφορά το θέμα της αλλαγής των πλακιδίων, αυτό θα εξεταστεί στο μέλλον. Σας υπενθυμίζω ότι πάντοτε η Ιερά Μητρόπολη συνεργάζεται αρμονικά με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ότι η υπερπροσπάθεια για την συντήρηση του Βυζαντινού Πολιτισμού μας, τουλάχιστον όσον αφορά τα Εκκλησιαστικά μνημεία, συνεχίζεται αμείωτη με πολύ κόπο και θυσίες. Ευχαριστώ…

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr