«ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα από τις πρόσφατες εμφανίσεις αρκούδας στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011,με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Δημήτρη Σαββόπουλου στο γραφείο του, με στόχο την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων για την αντιμετώπιση του γεγονότος.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε από κοινού η ανάγκη σύστασης και ενεργοποίησης ομάδας άμεσης δράσης αντιμετώπισης περιστατικών αρκούδας, που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων της σύσκεψης και σε συνεργασία με την Αστυνομία, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης (τηλ.100), θα παρεμβαίνουν σε περιστατικά εμφάνισης των σαρκοφάγων ζώων ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών.

Ταυτόχρονα, πολύ σύντομα η ΑΝ.ΚΑΣ θα ενεργοποιήσει γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν σε 24ώρη βάση και να καταγράφονται τα γεγονότα που αφορούν τις επιθέσεις των εν λόγω ζώων.

Συζητήθηκε η ανακατανομή των πιστώσεων στις δράσεις του Προγράμματος Life έτσι ώστε να ενισχυθούν τα χρήματα για την προμήθεια επαρκών ηλεκτροφόρων περιφράξεων, που θα χρησιμοποιηθούν όπου κριθούν απαραίτητο και ήδη όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, κατά στην τελευταία σύσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής έχει εγκριθεί η δέσμευση αξιόλογου ποσού για την προμήθεια ηλεκτροφόρου περιφράγματος με σκοπό να τοποθετηθεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Επιπρόσθετα, κατέληξαν να γίνει δενδροφύτευση οπορωφόρων δέντρων και καλλιεργειών μαλακού σίτου και καλαμποκιού, μέσω του προγράμματος Life, σε δασικές εκτάσεις που θα μας υποδείξει το δασαρχείο στα βουνά, ώστε να μην χρειάζεται το ζώο να μεταβαίνει σε πεδινές περιοχές για να βρίσκει τροφή. Απαραίτητο ακόμη είναι σε συνεννόηση με τους δήμους να καθαριστούν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον, συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκπόνησης μελέτης που να προσδιορίζει τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό αρκούδας έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο για τη διαχείριση του είδους στην περιοχή μας.

Τέλος, τονίστηκε πως είναι εξίσου σημαντικό να διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες ώστε να γνωρίσουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους φύλαξης των καλλιεργειών και του ζωϊκού τους κεφαλαίου, και επιπλέον να μάθουν για τις προϋποθέσεις αποζημίωσης των καταστροφών τους, κάτι που δεν αποτρέπει τις επιθέσεις των αρκούδων, συνεισφέρει όμως στο χαμένο εισόδημα, καθιστώντας τις ζημιές πιο αποδεκτές.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Πασχάλης Χαρούμενος, οι Αντιδήμαρχοι Καστοριάς και Νεστορίου κ.κ. Τσαϊρίδης Αλέξανδρος, Δημήτριος Μπαμπούλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Καστοριάς κ. Κιοσές Απόστολος, ο Δ/ντης της Αναπτυξιακής Καστοριάς κ. Βασίλειος Τσαπάρας, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Καλλιστώ και Αρκτούρος, των κυνηγητικών συλλόγων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης από την 6η Κυνηγητική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης. Από την πλευρά της Π.Ε. Καστοριάς μετείχαν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κα. Κων/να Εμμανουηλίδου, ο Δ/ντης Δασών κ. Χρήστος Λιάμης καθώς και ο υπεύθυνος για το συντονισμό του προγράμματος Life στην Καστοριά κ. Γρηγόρης Ψωμαδάκης.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Αύγουστος, 2011, 8:18 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr