Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία προσλήψεων

450 προσλήψεις στην Καστοριά.

«Κλείδωσαν» τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προσληφθούν από τον Σεπτέμβριο οι 55.000 άνεργοι στους δήμους όλης της χώρας, στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα δημοσιεύουν τις προκηρύξεις με τις θέσεις που προσφέρονται και οι άνεργοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και ακολούθως θα μοριοδοτούνται με βάση κοινωνικά κριτήρια. Την όλη διαδικασία θα παρακολουθεί το υπουργείο Εργασίας και το ΑΣΕΠ, ελέγχοντας τη νομιμότητα των προκηρύξεων.

Τις τελευταίες ημέρες οι τεχνοκράτες του ΑΣΕΠ και τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να βρουν τον τρόπο εμπλοκής της ανεξάρτητης αρχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Ηδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες ανάμεσα στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και το υπουργείο Εργασίας, που θα αποσαφηνίσουν τον ακριβή ρόλο του ΑΣΕΠ στην εν λόγω διαδικασία.

Τα κριτήρια για 55.000 προσλήψεις στους δήμους

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΑΣΕΠ θα έχει την εποπτεία της διαδικασίας επιλογής προσωπικού, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία στην εφαρμογή των κριτηρίων για την επιλογή των ανέργων που θα απασχοληθούν στα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργο Βέη, η αρχή θα παράσχει τεχνική υποστήριξη καθώς θα θέτει τις προδιαγραφές της προκήρυξης στον φορέα (όπως συμβαίνει με το εποχικό προσωπικό) και στη συνέχεια θα προβαίνει στον έλεγχό της, ώστε να διασφαλίσει την αξιοκρατία της όλης διαδικασίας. Τέλος θα επεξεργάζεται τις ενστάσεις, αφού θα προβλέπονται από την ίδια την προκήρυξη.

Το «αγκάθι» στις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι το εάν οι θέσεις θα αναρτώνται από το ΑΣΕΠ ή όχι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έγκειται στο ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να αναρτά μόνο θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι θέσεις θα καλυφθούν από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Και ενώ υπάρχει νεφελώδες τοπίο για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί, οι άνεργοι αλλά και οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα εξασφαλίσει πεντάμηνη εργασία της τάξης των 625 ευρώ τον μήνα για περισσότερους από 55.000 ανέργους.

Ηδη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αρχίσει να κλιμακώνεται, ενώ το πρόγραμμα από τις μέχρι τώρα «αιτήσεις»-τεχνικά δελτία έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και σίγουρα θα καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων που έχουν δοθεί ανά περιφέρεια.

Ωστόσο, πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρχει μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δηλώνει στο «Εθνος Εργασία» για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών χρήσιμα έργα τοπικού και ευρύτερου χαρακτήρα».

Η επιλογή των ανέργων
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη συνεργασία Φορέων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με τους συμπράττοντες δήμους.

Οι φορείς απασχόλησης που έχουν πάρει την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Αλλων Πόρων και έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τους δήμους μπορούν να δημοσιεύσουν την πρόσκλησή τους.

Μάλιστα, οι φορείς απασχόλησης θα πρέπει να κοινοποιήσουν την πρόσκλησή τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι άνεργοι απαιτείται να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.

Οι 55.000 θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη, υποαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ανέργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

Η δράση της κοινωφελούς εργασίας, με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ, θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, με αφετηρία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επιλογής των φορέων απασχόλησης.

Εως τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Η διαδρομή της προκήρυξης

1. ΟΑΕΔ (όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνεργοι)

2. ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (δημοσιεύει την προκήρυξη)

3. ΓΕΝ.ΓΡΑ.ΔΙΑΧ.ΚΟΙ.ΠΟΡΩΝ.- ΑΣΕΠ (συγκεντρώνει τις αιτήσεις των αιτούντων και με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ ελέγχει τη νομιμότητά τους)

4. ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (μετά το «φιλτράρισμα» των αιτήσεων από το ΑΣΕΠ και τη Γεν. Γραμματεία Διαχείρισης Κοιν. Πόρων στέλνονται στον φορέα απασχόλησης οι αιτήσεις που καλύπτουν τις προϋποθέσεις).

Πού θα εργαστούν

Τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλ. με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

 • έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,
 • έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,
 • ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,
 • αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,
 • αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
 • περιβαλλοντική εκπαίδευση,
 • διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
 • δημιουργική απασχόληση παιδιών,
 • προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,
 • κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
 • οδική ασφάλεια μαθητών,
 • σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,
 • έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php.

Πώς κατανέμονται οι θέσεις ανά την Ελλάδα
8.000 θα εργαστούν στην Αττική

Στην Περιφέρεια Αττικής, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 36.093.750 ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 8.000 και κατανέμονται ως εξής: στον Βόρειο Τομέα 1.000, στον Νότιο Τομέα 1.100, στον Ανατολικό Τομέα 1.120, στον Δυτικό Τομέα 1.800, στον Πειραιά 1.670, στα νησιά 300 και στη Δυτική Αττική 1.010.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα εργαστούν 9.500 άνεργοι, στα Ιόνια νησιά ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 1.700, ενώ περίπου 1.700 άνεργοι θα εργαστούν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 900, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης θα έχουμε την άμεση ένταξη 2.950 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας.

Στη Δυτική Μακεδονία το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την ένταξη 2.000 ανέργων, ενώ στην Π.Ε. Ηπείρου ο αριθμός των ανέργων που θα επωφεληθούν ανέρχεται σε 2.950. Ακόμη, στη Θεσσαλία το πρόγραμμα θα δώσει εργασία σε 5.300 ανέργους, ενώ στη Δυτική Ελλάδα στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 5.200 άνεργοι.

Τέλος, δύο χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στη Στερεά Ελλάδα.

Ο εκάστοτε φορέας δημοσιεύει την προκήρυξή του, καλώντας τους ανέργους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον φορέα απασχόλησης. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ο φορέας απασχόλησης συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Εκει, με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, ελέγχονται για την πληρότητά τους οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, τότε οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις αποστέλλονται ξανά στον φορέα απασχόλησης.

Θοδωρής Βγενής – ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Αύγουστος, 2011, 1:48 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr