Εισαγγελική έρευνα για τα λεφτά της… αρκούδας

Εισαγγελική έρευνα διενεργείται στην Καστοριά σχετικά με τη ΜΚΟ «Καλλιστώ», την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και την εταιρεία «Αναπτυξιακή Καστοριάς» (ΑΝ.ΚΑΣ.) για τη διαχείριση χρημάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE», ύψους 1.128.326 ευρώ.

Την έρευνα παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς, Ανθούλα Νικολοπούλου, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του εκδότη της εφημερίδας «Καστοριανή Εστία», Δημήτρη Ιατρίδη.

Σε βάρος του Δ. Ιατρίδη είχε προηγουμένως καταθέσει αγωγή ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ύστερα από δημοσίευμα στο οποίο παρουσιάστηκαν ονόματα προσληφθέντων για το πρόγραμμα «LIFE», τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονταν με τον Δ. Σαββόπουλο, αλλά και τον πρώην νομάρχη Καστοριάς, Κώστα Λιάντση.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών». Η πρόταση επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς χρηματοδότηση με 846.244 ευρώ, που αποτελούν το 75% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου (1.128.326 ευρώ). Το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Περιλαμβάνονται δράσεις, όπως ραδιοσήμανση και παρακολούθηση της κίνησης της αρκούδας, σήμανση και μέτρα για ασφάλεια στο οδικό δίκτυο, εντοπισμός σημείων «πράσινων υποδομών»), εξοπλισμός και λειτουργία ειδικής Ομάδας Αμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για τη λήψη μέτρων αποτροπής προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς, αναλυτική εκτίμηση ζημιών που προκαλούν αρκούδες στην αγροτική οικονομία της περιοχής, προσδιορισμός και ιεράρχηση περιοχών με υψηλή πιθανότητα «σύγκρουσης» και μέτρα πρόληψης, εκπόνηση προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έκδοση εντύπων και σεμινάρια.

Τα τροχαία με θύματα αρκούδες στην περιοχή αυξάνονται, όπως και οι εμφανίσεις αρκούδων σε χωριά, όπου επιτίθενται σε καλλιέργειες και μαντριά για να τραφούν σκοτώνοντας ζώα. Πρόγραμμα για την παρακολούθηση της κίνησης της αρκούδας στην περιοχή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τη ΜΚΟ «Αρκτούρος», με χρηματοδότηση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Στα δημοσιεύματα και στη μηνυτήρια αναφορά του ο Δ. Ιατρίδης υποστηρίζει ότι η ΜΚΟ «Καλλιστώ» επιλέχτηκε ως ανάδοχος χωρίς διαγωνισμό από τη Ν/Α Καστοριάς και πως, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η οργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, «οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τον ανάδοχο του έργου περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον εργασίες γραφείου και ενημερωτικές ημερίδες προς τους αγρότες».

«Εκτός ΑΣΕΠ»

Κάνει λόγο για πρόσληψη τεσσάρων ατόμων «με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, παρ’ όλο που το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους». Χαρακτηρίζει «φωτογραφικές» τις προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη για την κάλυψη των τεσσάρων θέσεων, η οποία, τονίζει, δημοσιεύτηκε μόνο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Καλλιστώ». Με τον τρόπο αυτό, τονίζει, ανακοινώθηκε η πρόσληψη δύο ατόμων. Στο ίδιο πρόγραμμα, προσθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Δ. Ιατρίδης, συμμετέχει ως συνδικαιούχος η «Αναπτυξιακή Καστοριάς» (ΑΝ.ΚΑΣ.), η οποία επίσης προκήρυξε δύο θέσεις απασχόλησης, χωρίς να διευκρινίζονται τα απαραίτητα προσόντα των υποψηφίων. Ο Δ. Ιατρίδης καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των «αδρανών δράσεων» για την προστασία του περιβάλλοντος, που διαχειρίζεται με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και αδιαφανείς διαδικασίες η κρατικοδίαιτη οικολογία».

Σε ανακοίνωση της ΜΚΟ «Καλλιστώ» σχετικά με τις «φωτογραφικές» προκηρύξεις θέσεων αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση ή υποχρέωση δημοσίευσης της αναζήτησης νέων συνεργατών σε άλλα μέσα. Τα προσόντα που απαιτούνται είναι σαφή και η περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των απαραίτητων τίτλων σπουδών έγινε σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε θέσης. Η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων που έχουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήδη πάρει τις θέσεις δεν είναι μόνο ανυπόστατη, αλλά επιπλέον θίγει ανεύθυνα και άδικα υπολήψεις νέων ανθρώπων, πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ – Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Αύγουστος, 2011, 2:10 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Εισαγγελική έρευνα για τα λεφτά της… αρκούδας”

  1. BOUROU BOUROU

    Εδώ ο κόσμος πεινάει και κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια… Άκου 1.128.000 για τις αρκούδες!!

    Και για να αράζουνε κάποιοι χαραμοφάιδες ΔΗΘΕΝ οικολόγοι φυσιοδήφες, πρόεδροι όλων των δράσεων, ανεπάγγελτοι και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πτυχίο!!!
    Μέλη οικολογικών οργανώσεων, πτηνών, δέντρων αρκούδων και ότι βάλει ο νους του καθένα. Το έχουν κανει επάγγελμα και ζούνε εις βάρος όλων μας. Επιτέλους κάτι να γίνει να σταματήσουν αυτά. Ο τίμιος κοσμάκης, που τρέχει για το μεροκάματο, άλους κοπρίτες δεν ανέχεται.

    ΛΑΜΟΓΙΑΑΑΑΑ

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr