Χαράς ευαγγέλια για τους δανειολήπτες

Μεγάλη ανάσα παίρνουν οι δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και λόγω της ισοτιμίας έφτασαν όχι μόνο να χρωστούν μεγαλύτερη δόση, αλλά και περισσότερο κεφάλαιο.

Από σήμερα το ελβετικό νόμισμα καταγράφει συντριπτική πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος και θέτει ανώτατο όριο για το φράγκο τα 1,20 φράγκα ανά ευρώ με σκοπό την αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος.

Η Swiss National Bank ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αγορά απεριόριστων ποσοτήτων ξένου συναλλάγματος για να «συγκρατήσει» το ελβετικό φράγκο, καθώς οι αναταράξεις στις αγορές έχουν αυξήσει την αποστροφή κινδύνου και έχουν οδηγήσει σημαντικές ροές κεφαλαίων προς το ελβετικό ασφαλές καταφύγιο, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές, και όχι μόνο, της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αναφέρει τα εξής:

«Η τρέχουσα υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου θέτει ξεκάθαρη απειλή για την ελβετική οικονομία και φέρει τον κίνδυνο αποπληθωριστικής εξέλιξης. Η Swiss National Bank συνεπώς στοχεύει στη σημαντική και διαρκή αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Με άμεση ισχύ, η τράπεζα δεν θα ανεχτεί πια την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/φράγκου χαμηλότερα από το τα 1,20 φράγκα. Η SNB θα επιβάλει το όριο ελάχιστης ισοτιμίας με ύψιστη αποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες».

«Ακόμη και στο επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, το ελβετικό φράγκο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να συνεχίσει να αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν το οικονομικό outlook και οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι το απαιτήσουν, η SNB θα λάβει περαιτέρω μέτρα».

«Η σημερινή κίνηση της SNB είναι κάπως ξαφνική και επιθετική», σχολιάζουν αναλυτές της HSBC στο Dow Jones Newswires.

«Ωστόσο, χρειάζεται να είναι επιθετική για να αλλάξει… πλεύση το ελβετικό φράγκο και να του πάρει τη λάμψη του ασφαλούς καταφυγίου. Επομένως, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου όπου η SNB χρειάζεται να προσπαθήσει σκληρά να αντιμετωπίσει μία αγορά που θα μπορούσε σύντομα να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της» προσθέτουν.

Το ευρώ εκτινάχθηκε έναντι του ελβετικού φράγκου καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί άλλο να «ανεχτεί» το ευρώ να διαπραγματεύεται χαμηλότερα των 1,20 ελβετικών φράγκων. Το ευρώ πρόσφατα διαπραγματευόταν στα 1,2010 φράγκα, σημειώνοντας άνοδο της τάξης σχεδόν του 8%.

www.capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Σεπτέμβριος, 2011, 2:14 μμ. στις Κατηγορίες ΓΟΥΝΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr