Από σήμερα στις τράπεζες. Η φοροκάρτα μπαίνει στη ζωή μας

Στα γκισέ των  τραπεζών θα μπορούν να προμηθεύονται  από σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι την «Κάρτα Αποδείξεων».
Πρόκειται φυσικά για  την περίφημη φοροκάρτα, που στόχο έχει να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των αποδείξεων – και τις Εφορίες από την αποθήκευσή τους!

Η χρήση της φοροκάρτας είναι προαιρετική και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την προμηθευτούν ώστε να καταγράφουν σ’ αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους και να «χτίζουν» έτσι το αφορολόγητο όριο εισοδήματός τους. Να σημειωθεί ότι πλέον το αφορολόγητο όριο «έπεσε» στα 5.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι οφείλουν να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους και μέχρι 15.000 ευρώ.

Συνεπώς η χρήση  της φοροκάρτας στόχο έχει να «συγκεντρώσει» το σύνολο των «εξόδων» ενός εκάστου  φορολογούμενου και να βοηθήσει στην ‘ηλεκτρονική’ αποστολή τους στις φορολογικές αρχές.

Η «Κάρτα Αποδείξεων», όπως είναι και η επίσημη ονομασία της, μοιάζει με πιστωτική κάρτα, αλλά σε αυτήν δεν θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου της. Είναι λευκού χρώματος και στο εμπρός μέρος της αναγράφεται η ονομασία «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη είναι εφοδιασμένη με μαγνητική ταινία, όπως ακριβώς και οι πιστωτικές κάρτες. Μετά την προμήθειά της ο κάτοχος θα την ενεργοποιεί είτε με SMS στον αριθμό 54053 της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο μήνυμα θα αναγράφει το ΑΦΜ του, θα αφήνει κενό και στη συνέχεια θα συμπληρώνει τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας. Εναλλακτικά θα μπορεί να την ενεργοποιήσει μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta .

Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει το απόρρητο των στοιχείων του κατόχου.

Το υπουργείο Οικονομικών  έχει συστήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης που θα απαντά σε ερωτήματα των φορολογουμένων για την φοροκάρτα, στο τηλέφωνο 211-0007111.

Πως θα λειτουργεί η φοροκάρτα

Σε κάθε συναλλαγή  μας, είτε με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν τη φοροκάρτα από τα ειδικά μηχανήματα POS (Point of Sales, τα ίδια μηχανήματα δηλαδή που τώρα χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές κάρτες) και θα καταγράφουν τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται μέσω των μηχανημάτων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Ούτε οι καταστηματάρχες, ούτε οι συναλλασσόμενες τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του κατόχου, ο οποίος όμως θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία των … αγορών του μέσω Διαδικτύου. Κι αυτό γιατί η ΓΓΠΣ θα περνάει σε τακτά διαστήματα τα στοιχεία της κάθε φοροκάρτας στην προσωπική «μερίδα» κάθε φορολογούμενου, που ονομάζεται «λογαριασµός αφορολογήτου». Και παράλληλα θα έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλει κάθε επαγγελματίας.

Την φοροκάρτα θα μπορούν να την προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τις τράπεζες:

Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, T-BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και από τις εταιρείες Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Οκτώβριος, 2011, 10:37 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr