Καθυστερούν όσο ποτέ τις πληρωμές των αγροτών.

Ρευστότης μηδέν, είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, με το «εμπόριο» και τη «μεταποίηση» να καθυστερούν όσο ποτέ τις πληρωμές των αγροτών και τους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων να προσπαθούν να «κλείσουν» όσο μπορούν τα περιθώρια πίστωσης.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τα καλλιεργητικά δάνεια εξελίσσονται σε μουσειακό είδος, ενώ οι συνεταιριστικές οργανώσεις το μόνο που βλέπουν πλέον είναι τα παλιά τεφτέρια.

Ελάχιστοι είναι οι «κρίκοι» της αλυσίδας που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με τον αγρότη, που μένει πάντα τελευταίος, να είναι δέσμιος της αδυναμίας του απέναντι στις συνεταιριστικές και ιδιωτικές βιομηχανίες, απέναντι σε κράτος και τράπεζες.

Από πού να πιάσει κανείς το νήμα: Τα σούπερ-μάρκετ έχουν επεκτείνει την αποπληρωμή των προμηθευτών τους, εμπόρων και επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το εξάμηνο. Οι επιχειρήσεις εξοφλούν πλέον τους παραγωγούς στο εξάμηνο ή στο χρόνο, δηλαδή την περίοδο της νέας σοδειάς, όπως συμβαίνει τώρα με την επιτραπέζια ελιά και με τα οινοστάφυλα, ενώ στο γάλα, όπου ο κτηνοτρόφος πληρωνότανε μέχρι και σε δύο βδομάδες από την παράδοση του προϊόντος, η αποπληρωμή έχει φτάσει ακόμα και πάνω από το τρίμηνο. Το κακό παράδειγμα δίνουν ορισμένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού η στρόφιγγα της ΑΤΕbank έχει κλείσει.

Και στην αλυσίδα εφοδίων

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι μεγάλες εταιρείες εφοδίων μικραίνουν την περίοδο πληρωμής των προϊόντων που προμηθεύεται το κάθε γεωπονικό κατάστημα και με τη σειρά του ο γεωπόνος κόβει τα βερεσέδια από τον αγρότη, ο οποίος υποχρεώνεται να πληρώνει ακόμα και μετρητοίς τα απαραίτητα εφόδια ή στην καλύτερη περίπτωση να τα «συμψηφίζει» με την καταβολή του τσεκ.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πόρτες στην περιβόητη πράσινη ανάπτυξη, αφού η ΑΤΕbank δεν έχει την άνεση να χρηματοδοτήσει ακόμα και τα στοιχειώδη καλλιεργητικά δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν άλλες προτεραιότητες.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Οκτώβριος, 2011, 11:54 μμ. στις Κατηγορίες ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr