Νέα επίθεση από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ για το φράγμα του Νεστορίου

Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο Καστοριάς

Το φράγμα στο Νεστόριο έχει προβληθεί ως ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές του επιπτώσεις ωστόσο, είναι μάλλον μεγαλύτερες από τα –αμφισβητούμενα- οφέλη που αναμένεται να προσφέρει στην τοπική οικονομία, ενώ τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Το φράγμα, ύψους 75 μ., θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους 8 χλμ., η οποία θα κατακλύσει όλο το φαράγγι του Αλιάκμονα. Έτσι, η περιοχή θα χάσει όχι μόνο το πολύτιμο αυτό ποτάμιο οικοσύστημα με όλη την πανίδα που φιλοξενεί και στηρίζει, αλλά και χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού δάσους, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνουν και συστάδες όπως της φλαμουριάς, οι οποίες προστατεύονται ως μοναδικές.

Υπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο φανερές επιπτώσεις. Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης είναι πιθανό να επιβαρύνει την ποιότητα των νερών (λόγω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών που θα συσσωρευθούν στον πυθμένα και συγκέντρωσης ρυπαντών), να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα της περιοχής, να αυξήσει τη σεισμικότητα, να επιταχύνει τη διάβρωση των πρανών προκαλώντας κατολισθήσεις και να αλλοιώσει καθοριστικά το τοπίο της περιοχής.

Τέλος, το φράγμα τοποθετείται μόλις 800 μέτρα από το χώρο διεξαγωγής του River Party, ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού για την περιοχή, καθιστώντας προβληματική τη διεξαγωγή του εκεί. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής τίθεται θέμα ασφάλειας των κατασκηνωτών, οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα στο εργοτάξιο ενώ θα επιβαρυνθεί αναπόφευκτα το νερό και η ατμόσφαιρα με σκόνη και ρυπαντές και θα αλλοιωθεί οπτικά το τοπίο σε τέτοιο βαθμό, που η επίσκεψη και η διαμονή δεν θα είναι ελκυστική. Ακόμα, δεν είναι σαφές αν επιτρέπεται νομικά και αν είναι θεμιτή η διεξαγωγή εκδηλώσεων με τόσους χιλιάδες συμμετέχοντες σε τόσο μικρή απόσταση από ένα φράγμα. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στη διασπορά φημών ότι το River Party, μόνιμα ή οριστικά, θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο του Νομού, γεγονός βέβαια που θα αλλάξει τον χαρακτήρα του, πέρα από την άμεση ζημιά που θα προκαλέσει στις τοπικές οικονομίες. Σε όλα αυτά, δεν έχει δοθεί ποτέ καμία επίσημη απάντηση.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις δεν εκτιμώνται με την απαιτούμενη αυστηρότητα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την οποία δόθηκε άδεια στο έργο. Η μελέτη επίσης δεν μπαίνει στον κόπο να εξετάσει επί της ουσίας, όπως υποχρεούται, άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα απέδιδαν τα ίδια οφέλη στη γεωργία ή/και τον τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, κατανοούμε ότι, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, οποιοδήποτε έργο υπόσχεται να δώσει κάποιες, ευκαιριακές έστω, θέσεις εργασίας ή να βελτιώσει το αγροτικό εισόδημα, ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Οι σχετικές εκτιμήσεις ωστόσο που κάνει η ΜΠΕ για δεκαπλασιασμό (!) του αγροτικού εισοδήματος θεωρούμε ότι είναι εκτός πραγματικότητας και λειτουργούν παραπλανητικά.

Υπολογίζοντας το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, πιστεύουμε ότι η κατασκευή του φράγματος είναι λάθος επιλογή. Ωστόσο, η απόφαση για την κατασκευή του ή όχι, δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στην τοπική κοινωνία και στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, αφού το έργο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες και ευρωπαίους φορολογούμενους. Εμείς μάλιστα πιστεύουμε ότι ο τελευταίος λόγος πρέπει να ανήκει στην τοπική κοινωνία και σε αυτήν απευθυνόμαστε, με αυτή μας την τοποθέτηση, ζητώντας να σκεφτεί ξανά τη στάση της για το έργο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΛΙΣΤΩ-Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Οκτώβριος, 2011, 3:22 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΝΕΣΤΟΡΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Νέα επίθεση από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ για το φράγμα του Νεστορίου”

 1. bourou bourou

  Καλά να πάθουν, καλά να πάθουν. Δήμαρχοι και τοπικοί φορείς, που τους ‘Νταντεύουν» όλα αυτά τα χρόνια, που τους έχουν απο κοντά εποφθαλμιώντας τους ψήφους που αυτοί οι χαραμοφάϊδες ΝΤΕΜΕΚ οικολόγοι σέρνουν μαζί τους, να τους λουστούν τώρα. Έτσι κάνουν, χτυπήματα πίσω απο την πλάτη, και εκβιασμοί.
  Άντε ρε ΚΟΠΡΙΤΕΣ λέω εγώ, πουλοπιάστες φυσιοδήφες αρκουδομούρηδες, Θεσσαλονικοί και Πατρινοί. Άντε ρε στο σπίτι σας και αφήστε να αναπτυχθεί η περιχή, να ποτίζει ο κόσμος τα χωράφια του και να έχουμε τουριστική άνθιση.
  ΟΟΟΥΥΥΥΣΤ λέω εγώ. Και κανονίστε, μην κάνετε καμια βόλτα Νεστόριο, διότι κάτι παλικαράκια εδώ πάνω, σας περιμένουν να σας κάνουν μάγκες απο την ανάποδη. Προσέξτε, απο μακριά…Τοίχο τοίχο……ο νοών νοήτω….

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr