Δείτε ρεπορτάζ παλαιότερο της Ελευθεροτυπίας για το » ΠΑΡΚΟ» – Η τρίτη ευκαιρία του Γράμμου

Ο χώρος των συνεδρίων

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ – Δύο φορές -το ’89 και το 2004- σταμάτησαν οι εργασίες και τώρα ίσως ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο βουνό-θέατρο της εμφύλιας σύγκρουσης

Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και με την ταινία του Π. Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» να κάνει ρεκόρ εισιτηρίων, ο Γράμμος επανέρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο ως βουνό συγκρούσεων και αίματος, αλλά ως Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του καστοριανού βουλευτή Φίλ. Πετσάλνικου, που βρήκε από την αρχή συμπαραστάτη τον Κάρολο Παπούλια. Σήμερα, κατέχοντας τα δύο κορυφαία πολιτικά αξιώματα, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας δίνουν σάρκα και οστά σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε από το 1988: Στο πανέμορφο βουνό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν την περιοχή σύμβολο εθνικής ενότητας και χώρο προσέλκυσης «ιστορικού τουρισμού». Το θέμα συζητήθηκε, μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών, όπου συμφωνήθηκε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με καθηγητές αλλά και τοπικούς φορείς, να προωθήσει τη δημιουργία:

* Κέντρου Πληροφόρησης για τον Γράμμο, την ιστορία του, αλλά και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή.

* Συνεδριακού κέντρου που θα φιλοξενεί ημερίδες με στόχο την περαιτέρω μελέτη της περιόδου 1946-1949 και την ενδυνάμωση της εθνικής ενότητας μέσα από τα διδάγματα αυτής της σύγχρονης πτυχής της Νεοελληνικής Ιστορίας.

* Ξενώνων για τη φιλοξενία επισκεπτών που θα ήθελαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την ιστορική γνώση σ’ έναν τόπο ο οποίος ποτέ δεν προβλήθηκε ως θέρετρο.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έχει τη δική του ιστορία, που ξεκινά από το 1988. Τότε, ως υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τη Νέα Γενιά και τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Φ. Πετσάλνικος συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθούν στην περιοχή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με συνεδριακούς χώρους που θα αποτελέσουν τον πυρήνα προσέλκυσης επισκεπτών.

* Εκείνη την εποχή, ο σημερινός πρόεδρος συνάντησε μάλιστα τους δύο πρωταγωνιστές των αντίπαλων στρατοπέδων, τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού, στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο, και τον καπετάνιο του Δημοκρατικού Στρατού και πρωθυπουργό της προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης, Μάρκο Βαφειάδη. Αμφότεροι, θυμάται τώρα ο Φιλ. Πετσάλνικος, ενθουσιάστηκαν, στάθηκαν ένθερμοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του και υποσχέθηκαν να παρευρεθούν στη θεμελιώση του έργου.

* Στην καρδιά του Γράμμου με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, σε υψόμετρο 1.410 μ., σ’ ένα ξέφωτο κυκλωμένο από πεύκα, έλατα και οξιές, επιλέχθηκε μια έκταση και άρχισε η ανταλλαγή ιδιοκτησιών των κατοίκων με δημόσια κτήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της μονάδας και η καλύτερη προσβασιμόηττα για τους επισκέπτες.

* Το φθίνοπωρο του 1988 αρχίζουν τα έργα, αλλά στη θεμελίωσή τους δεν καταφέρνουν να παρευρεθούν ούτε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που εκπροσωπείται από τον πρώτο τη τάξει, υπουργό Παιδείας Απ. Κακλαμάνη, ούτε οι δύο, άλλοτε «ορκισμένοι εχθροί». Ο πρώτος βρισκόταν άρρωστος στο Χέρφιλντ και οι άλλοι δύο γερόλυκοι δυσκολεύονταν να μετακινηθούν. Εστειλαν, ωστόσο, στην εκδήλωση χειρόγραφο μήνυμα συμφιλίωσης προς τη νέα γενιά.

* Με την πτώση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1989, το έργο εγκαταλείπεται μέχρι το 1993, οπότε, με την ανάληψη και πάλι της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Πετσάλνικος επανέρχεται. Κινητοποιεί τους κοινοτάρχες της περιοχής και ιδρύεται ο διαδημοτικός φορέας «Γράμμος Α.Ε.», που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αρχίζει, έτσι, η χρηματοδότηση της κατασκευής ξενώνα και συνεδριακού κέντρου.

* Το 2002-2003, τα κτίρια και οι υποδομές τους έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%, αλλά το 2004, με την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., το έργο… εγκαταλείπεται ακόμα μια φορά. Αποτέλεσμα, σήμερα οι εγκαταστάσεις να εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης.

Σήμερα, λοιπόν, εξήντα χρόνια μετά το τελευταίο ελληνικό αίμα στις πλαγιές του, αλλά και ύστερα από 20 χρόνια ταλαιπωρίας για να βρει το σύγχρονο πρόσωπό του, ο αγέρωχος Γράμμος έχει μια τρίτη ευκαιρία. Ας ευχηθούμε να πετύχει.

Οι περιπέτειες της «ψυχής βαθιάς»

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη για τον Εμφύλιο μπορεί να γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά εξακολουθεί να πυροδοτεί συζητήσεις όχι τόσο για την προσέγγιση του θέματος αλλά για την ακριβή καταγραφή του ιστορικού γεγονότος.

Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για μια συζήτηση ενδιαφέρουσα σε ένα θέμα «ταμπού» το οποίο με αφορμή την ταινία το προσεγγίζουν και γενιές που δεν είχαν καμία επαφή με την ταραγμένη εκείνη περίοδο.

Συνδρομή σ’ αυτή τη συζήτηση μπορεί να θεωρηθεί η παρατήρηση-«αμφισβήτηση» του ίδιου του τίτλου στην ταινία «Ψυχή βαθιά» που κάνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Μνήμης «Αρη Βελουχιώτη».

Χαρακτηρίζει τον τίτλο «πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος γιατί η φράση ουδέποτε ειπώθηκε από κανένα μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού».

Οπως μας εξηγούν με επιστολή τους, το «Ψυχή βαθιά» που έλεγαν οι αντάρτες και είχε το νόημα του κατευόδιου ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσαν μόνο οι αντάρτες του κατοχικού ΕΛΑΣ και όχι οι μαχητές του «Δημοκρατικού Στρατού» στον Εμφύλιο.

Την είχε απαγορεύσει ο ίδιος ο γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης που δεν ήθελε να υπάρχει σχέση με «οτιδήποτε θύμιζε τις αμαρτωλές κατοχικές ΕΛΑΣίτικες συνήθειες». Στους παραβάτες, μάλιστα -όπως υποστηρίζει η επιστολή (η οποία απεστάλη και στον ίδιο τον Παντελή Βούλγαρη)- οι ποινές ήταν βαρύτατες και έφτασαν ακόμη και μέχρι του εκτελεστικού αποσπάσματος. Ποια όμως είναι η πραγματική ιστορία της περίφημης ευχής «Ψυχή βαθιά»; Αναφέρει η επιστολή του συλλόγου «Αρης Βελουχιώτης»:

«Η φράση αυτή είχε γίνει το «σλόγκαν» μεταξύ των ανταρτών του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της ΙΙας Μεραρχίας Αττικο-Βοιωτίας από τότε, που σαν 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρανασσίδας, είχε διοικητή τον ταγματάρχη Μιχάλη Παπαζήση από την Κοζάνη.

»Ο Παπαζήσης είναι αυτός που πρωτοείπε τη φράση «Ψυχή βαθιά» κι έκτοτε παρέμεινε κι έγινε η αθάνατη λεβέντικη φράση του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στην Κατοχή.

»Ο Παπαζήσης, καβάλα στ’ άλογό του και κραδαίνοντας στο ένα του χέρι το αχώριστο παγούρι του με το τσίπουρο κι αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες, εμψύχωνε στις μάχες τους μαχητές του ΕΛΑΣίτες βροντοφωνάζοντας: «Εμπρός, παλικάρια μου, εμπρός, παιδιά μου, ψυχή βαθιά»». Η τραγωδία του Εμφυλίου, η σκοτεινή περίοδος της κυριαρχίας Ζαχαριάδη αποτυπώνεται και με ένα δραματικό συμβολισμό που έχει να κάνει με το τέλος της ηρωικής περιόδου του Μιχάλη Παπαζήση.

Οπως υποστηρίζει και καταμαρτυρά η επιστολή, ο Παπαζήσης ήταν ο καπετάνιος που διαπραγματεύτηκε την παράδοση και τον αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στους Αγγλους τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου στο Ψυχικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Οκτώβριος, 2011, 1:46 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr