Κούρεμα 48%, εθελοντική συμμετοχή τραπεζών και ευνοϊκότερα επιτόκια

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν στις Βρυξέλλες  το μεγάλο παζάρι για το ελληνικό χρέος. Μέρκελ και Σαρκοζί πήραν την  κατάσταση στα χέρια τους και  πίεσαν δραματικά τους τραπεζίτες να αποδεχθούν εθελοντικό κούρεμα του  ελληνικού χρέους κοντά στο 50%.

Ενδεικτικό της έντασης των διαπραγματεύσεων είναι και το γεγονός πως σε ένα διάλειμμά τους ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε πως δεν υπήρχε – μέχρι εκείνη την ώρα – συμφωνία κι ενώ ήδη στις διεργασίες είχαν εμπλακεί προσωπικά οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας!

Οι εξελίξεις κατόπιν  υπήρξαν καταιγιστικές και σύμφωνα  με πληροφορίες από την ενημέρωση  που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ευαγ. Βενιζέλος στα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα αλλά και από πηγές στις Βρυξέλλες προκύπτει ότι τα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης συμφωνίας είναι:

1.Εθελοντικό  κούρεμα κατά 48% το οποίο δεν  θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. (Οι τραπεζίτες ζητούσαν 40% και  η Γερμανία πίεζε για 60%).

2. Μείωση των  επιτοκίων που πληρώνει η Ελληνική  Κυβέρνηση για το χρέος.

3. Αύξηση στα  130 δις. ευρώ του «πακέτου»   στήριξης που θα λάβει η  χώρα καθώς θα παραμείνει εκτός  αγορών για την επόμενη δεκαετία.

4. Θα επιβληθεί  εποπτεία για την τήρηση των  δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα, αλλά θα επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι την ευθύνη θα έχει η Ελληνική Κυβέρνηση

5. Τα ταμεία  θα υποστούν απώλειες και θα  χρειαστούν πέραν της στήριξης  που έχουν σήμερα  από τον  προϋπολογισμό, να ενισχύονται ετησίως με ένα δισ. ευρώ.

6. Ενίσχυση  του ΕFSF, δηλαδή του ταμείου  διάσωσης, ώστε τα κεφάλαια του  να υπερβούν το 1 τρισ ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για νέα σύνοδο ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όσους επικοινωνούν μαζί του να κάνουν υπομονή γιατί οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα «δέσουν» την Ελλάδα με ένα πολυετές «συμβόλαιο». ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Οκτώβριος, 2011, 2:28 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr